Badrumstrender från förr – Vilka saknar vi och vad vill vi helst glömma?

badrumstrender från förr

Då det gäller våra badrum, så har även de liksom modet, arkitekturen och frisyrer gått igenom många olika trender genom åren. Vissa återkommer medan andra kanske aldrig mer kommer att få se dagens ljus igen.

​De första toaletterna kom till Sverige redan på 1870-talet, men det skulle dröja ända till mitten av 1900-talet innan badrummen blev en självklarhet i svenska hem. Ett av första privata hemmen i Sverige med modern toalett i slutet av 1800-talet var Hallwylska palatset, som vi bland annat berättade om i inlägget om hur man inreder ungkarlslyan.

Vid denna tidsera var kaklet ofta vitt eller i en mörk färg och med en högspolande toalett. Badkaret placerades däremot i ett helt annat rum. Det var runt 1960-talet som svenskarna allt mer började experimentera med olika material. Det var då plasten och plastmattor samt golv, tillsammans med laminatplattor gjorde entré.

Här tar vi hjälp av sanitetsleverantören och -experten GROHE för att blicka tillbaka i tiden och lista de trender vi saknar och helst glömmer.

badrumstrender från förr
Illustration från tidningen Modern Bathrooms från år 1912.

Trenderna som vi gärna glömmer

De starka färgerna

Färg i badrum kan vara en bra idé, men viktigt att komma ihåg är att det också är väldigt lätt att tröttna på. Därför kan det vara klokt att begränsa färginslagen till handdukar eller andra detaljer som enkelt går att byta ut.

På 60-talet var det väldigt populärt att ha all inredning i badrummet så som badkar, toaletter och inredning i alla möjliga olika färger. Men för att undvika onödiga badrumsrenoveringar när rosa badkar blir omoderna kan vi vara glada att denna trend är förbi.

Plast i massor

I samband med funkistiden började svenskarna experimentera med material. Plast fick ett uppsving och blev oerhört populärt. Allt från golv, väggar och köksgeråd byttes ut till olika versioner av plast. En trend vi gärna begraver. Framförallt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Mörka murriga färger

I slutet av 70-talet gick badrummen över från att vara färgglada, till att bli mörka och murriga. Brunt, grönt och orange var färger som ofta blandades med trädetaljer. En trend som må vara naturnära på sitt sätt, men med Sveriges redan dystra klimat kan det vara en god idé att inte göra vår omgivning än mörkare.

badrum från 1930-talet

Ett färgrikt badrum från 1930-talet i katalog från Pryke & Palmer. Var försiktig med färg på kakel, men även detta kan vara snyggt med rätt känsla.

Trender vi gärna väcker till liv

Kranar och duschar i vackra metaller

På 80-talet började vi se guld i badrummen. Eleganta kranar och duschmunstycken i gyllene färger. Detaljer som kan styra en hel känsla i ett badrum. Gärna med en genomgående matchning i hela badrummet. Ja tack, den trenden är här för att stanna.

Bidé

Bidén var ett populärt komplement i svenska och europeiska hem från 1700-talet och framåt, men försvann när toaletten kom till Sverige. Bidén fick ett uppsving på 1970-talet och syntes då i badrum landet över. Idag är det vanligt att bidén tar form av en duschtoalett i moderna hem. Bidén är bra för både miljö och hygien – mer bidéer till folket!

Lyxigt sekelskifte

Stuckaturer, kristallkronor och ljusa färger. En trend vi inte ser så ofta i nya badrum. Idag behöver vi istället leta oss ut till gamla herrgårdar eller slott för att få uppleva badrum som är smyckade med omsorg. Vi välkomnar den lyxiga sekelskiftesstilen tillbaka till svenska badrum.

4 badrumstrender för 2020

Vi låter samtidigt GROHE tipsa om de hetaste trenderna för 2020 gällande badrum. Precis som inom modebranschen är hållbarhetstrenden är starkare än någonsin när vi kliver in i det nya decenniet. Mässing, grönska och fristående badkar väntas också ta stor plats i badrummen under 2020.

1. Hållbarhet

Snålspolande kranar och duschmunstycken, naturliga miljöval och duschtoaletter. Att välja hållbart är idag enklare än någonsin. Dessutom är utbudet så stort att man kan välja hållbart utan att tumma på design och kvalitet.

Att renovera ett badrum är extremt resurskrävande. Välj därför klassiska färger på väggar och kakel som är tidlösa, för att sedan låta detaljerna stå ut mer.

2. Mässing

Att inkorporera detaljer i mässing, exempelvis kranar eller toalettpappershållare är ett enkelt sätt att tillföra en elegant och tidlös känsla i badrummet. Över tid förändras mässingens blanka yta men den kan enkelt putsas upp för att återfå sin glans – många uppskattar dock att mässingen åldras med badrummet.

3. Växter

Växter ger hemmet en frisk och naturlig känsla. Gröna hem och terrasser är inte heller någon nyhet bland svenskar. Att flytta växterna in i badrummet är dock inte lika vanligt– men väntas bli det under 2020. Yviga växter som fyller badrummets vrår skapar en regnskogskänsla och inger lugn.

4. Badkar

Vackra badkar är den perfekta kombinationen av lyx och avkoppling. Extra trendigt är det med djupa fristående badkar, en trend som väntas växa under 20-talet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *