Barbour firar 125 år med ”The Director’s Jacket”

I år fyller brittiska Barbour 125 år och firar detta i samarbete med regissören Sir Ridley Scott. Båda har South Shields som födelseort och genom samarbetet har man tagit fram en alldeles ny jacka som en hyllning till sina rötter. Jackan har fått namnet ”The Director’s Jacket” och är specialgjord för utomhusbruk i de mest krävande av väderleksförhållanden.

J. Barbour & Sons är främst kända för sina jackor i grönt vaxat bomullstyg. Under första och andra världskriget var Barbour en viktig leverantör av kläder till armén och från och med 1936 har man även tillverkat motorcykelkläder.

Genom årens lopp har Barbour haft många olika versioner av sin klassiska murgröna och vaxade jacka. Bland jackor från Barbour finns allt från dressade modeller som passar till kostym, till modeller som är tänkta för friluftsliv. Gemensamt för dem alla är ändå att de är väldigt mångsidiga gällande användningsändamål.

I den nya jackan har man satsat speciellt på de funktionella kraven för regissören, med ergonomisk design och mångsidig temperaturreglering. Många av detaljerna på jackan har efterfrågats av Sir Ridley Scott själv och hans som Luke Scott, som är VD på Ridley Scott Creative Group.

Här märks bland annat färgen, där svart har använts för att undvika att ljuset reflekteras under tagningar. Även ytterliga fickor har lagts till både på utsidan och insidan av jackan för att möta kraven inom regissörens yrke.

Silhuetten är aningen lösare än hos de flesta andra av Barbours jackor för att göra det möjligt att lägga till extra lager under riktigt kalla dagar. På jackan finns ändå en vadderad innerjacka som går att använda separat under varmare dagar.

Precis som på de flesta andra jackor hos Barbour har även här använts en vaxad yta som är vattenresistent. Som speciell detalj för just denna jacka finns diskret illustration av en fågel som är ritad personligen av Sir Ridley Scott.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *