BARONS lanserar en ny kollektion av skjortor – Generation 4.0

barons generation 4 skjortor

Skjortmärket BARONS idé är att göra livet och valet av skjorta lite enklare. Det är också därför de inte se sig själva med som ett modemärke, som kommer med kollektioner med jämna mellanrum. Istället jobbar de med att utveckla och förfina skjortan och att bli “skjortbranschens version av Patagonia”.

Målet är att ta fram skjortor som är funktionella, hållbara och bekväma – samtidigt som de har motståndskraft mot skrynklor. Nu har BARONS har tagit ett stort kliv framåt i utvecklingen genom lanseringen av deras Generation 4 skjorta. 

Läs vår intervju med BARONS här!

BARONS Generation 4.0

skjortor egyptisk bomull

BARONS utvecklingsarbete med skjortan började för två år sedan, när dom påbörjade resan mot finna möjlighet till anskaffa ekologisk ELS-bomull direkt från källa i Egypten.

Efter en lång och kostsam resa lyckades man. Rensning, spinning och vävning av bomullen sker lokalt i Egypten, vilket nu har gjort att man har en full spårbarhet genom hela tillverkningsprocessen. 

egyptisk bomull skjortor barons

Många andra skjortmärken undviker att ta diskussion om ekologisk vs. konventionell bomull, eftersom det är både dyrt och svårt att köpa ekologisk extra long staple bomull. Det kräver helt enkelt mer ansträngning från varumärket och tillgängligheten är knapp. Den står för mindre än 0,1 % av bomull som produceras över hela världen.

egyptisk bomull barons skjortor

Nu utmanar BARONS utmanar andra i branschen med en skjorta där allt material i skjortan är 100% GOTS-certifierad. 

Utan användning av plast eller syntetiska fibrer

vävteknik bomull skjortor

Dessutom ville man visa vad som kan uppnås utan användning av plast eller syntetiska fibrer. Istället har man arbetat med andra sätt att förbättra komforten. Man har implementerat en ny patenterad vävteknik kallad Natural Stretch till deras Gen4-skjortor, vilket har ökat stretchen i skjortan med 15 %.

Fyra klassiska skjortmodeller

barons generation 4 skjortor skrynkelfria

Precis som med resan att hitta den ekologiska bomullen, har lika lång tid lagts på att vidareutveckla tygen i deras 4 klassiska skjortmodeller. I kollektionen finns The Lawyer med det nya och lätta, randiga twilltyget (125 g/m2).

klassiska skrynkelfria skjortor

Du hittar också den bästsäljande Signature Twill skjortan The Consultant och den eleganta men kraftiga The CEO med den tydlig textured twill i kollektion. Casual-Friday klassikern The Founder med en klassisk grov struktur i Oxford-vävnad (~ 175g/m2) finns även den i den nya kollektionen av Generation 4-skjortor. Även den är mjuk och läcker att bära en hel dag. 

Skjortbranschens version av Patagonia

bomull skjortor

Som del av BARONS vision om att bli “skjortbranschens version av Patagonia” har BARONS tillsammans med ett danskt klimat startup-företag genomfört en beräkning och presentation av deras Co2-avtryck för varje skjorta. Denna ligger på mellan 2,9 och 3,9 kg/CO2. Skillnaden mellan de fyra produkterna beror enbart på viktskillnader i tygtyperna. The Founder väger t.ex. betydligt mer än en The Lawyer, vilket innebär en högre konsumtion av bomull.

Hela syftet med deras undersökning var att få en inblick i varje skjortas CO2-avtryck. Vilket de gör för att i framtiden kunna minska utsläppen i kommande generationer av skjortor. BARONS har redan sänkt det genomsnittliga avtrycket för varje skjorta med 44 % från generation 3 till den nya generation 4.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *