Bästa alternativa användningsområden för kaffe

olika användningsområden för kaffe

Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen, med i genomsnitt 9,7 miljoner globala Google-sökningar per år, enligt sökanalysverktyget Ahrefs. Men med sina olika egenskaper kan kaffe användas till många andra saker än att dricka. Här tar vi fram de bästa.

Kaffe har en lång, men inte en helt okomplicerad historia bland oss svenskar. Bland annat kan nämnas kaffeförbudet i Sverige under 1700-talet där man förklarade krig mot både enskild och offentlig förbrukning av kaffe i samband med en uppdateringen av överflödsförordningen år 1768. Numera finns dock inga hinder mot att dricka kaffe och det är också en möjlighet som svenskar utnyttjar. Vi är nämligen år efter år bland topplaceringarna när man mäter kaffekonsumtionen i olika länder.

Olika användningsområden för kaffe

andra användningsområden för kaffe

Kaffe är dock mycket mer än endast en dryck. Tack vare de näringsrika ingredienserna finns många andra områden kaffe kan användas för.

Alex Ion från kaffeguiden Brewsmartly.com kommenterar:

”Kaffe kan användas på många olika sätt. Anledningen till att dessa alternativ är att föredra är att man genom att använda kaffe undviker de starka kemikalier som många tvättmedel, tvålar och insektsmedel innehåller. Genom att söka efter mer naturliga alternativ som kaffe stöder vi en mer miljövänlig framtid.”

Topp 10 användningsområden för kaffe

Här delar Alex Ion med sig av de bästa användningsområdena för kaffe.

1. Smaksätt din mat

kaffe till matlagning

Malda kaffebönor kan tillsättas till vilken torr rub som helst för att smaksätta mat. Tillsätt bara ett par matskedar till din torra rub för en rökigare smak för kött, till exempel kyckling, fläsk och lamm.

2. Tillsätt till bakning

Kaffe är ett utmärkt komplement till kakor och andra söta godsaker. Det är ett särskilt bra tillbehör till choklad och vi får naturligtvis inte glömma den populära kaffe- och valnötstårtan.

3. Avlägsna proppen i avloppet

Detta är ett billigare alternativ till dyra avloppsrengöringsmedel och ger samma resultat! Häll en halv kopp tillsammans med diskmaskinsalt i dina avlopp. Häll sedan en hel vattenkokare med kokande vatten i avloppet. Så enkelt är det och inga kemikalier behövs.

4. Rengör dina händer

Du kan använda våt kaffesump för att effektivt avlägsna lukt genom att gnugga den på fingrarna och sedan skölja. Det kan användas efter att ha skurit grönsaker, vitlök eller något annat som lämnar en stark lukt.

5. Avvisa insekter

Kaffets egenskaper gör det till ett utmärkt naturligt insektsmedel. Allt du behöver göra är att strö lite i sprickor i väggar eller på andra ställen där du inte vill ha insekter. Du kan även gnugga in det på dig själv för att skydda dig från insektsbett.

6. Exfoliera din hud

kaffe som scrub skönhetsvård

Kaffesump fungerar bra som en ansiktsskrubb eftersom dess konsistens hjälper till att exfoliera huden och avlägsna döda hudceller. Massera försiktigt in malet kaffe i huden och skölj sedan. Den här tekniken kan användas i ansiktet och på kroppen.

7. Berika din kompostbehållare

Kaffe är rikt på kväve, vilket är ett bra komplement till din kompostbehållare. För en extra potent blandning, tillsätt en del kaffe, en del löv och en del nyklippt gräs. Blanda ihop och lägg sedan till i högen.

8. Skydda din hund från loppor

Ett bra alternativ till ett kemiskt loppmedel. Gnid in kaffesump i hundens päls efter att du har gett den ett bad och skölj sedan. Det kommer också att få din hund att lukta gott, om du gillar doften av kaffe!

9. Ge dina blommor en speciell glöd

Kaffesump kommer att sänka pH-värdet i jorden runt dina växter, vilket kan framhäva deras färg. Se bara till att dina växter inte är i behov av mer syra. Blåbärsbuskar skulle hata kaffesump.

10. Rensa din palett för parfymer

kaffe neutraliser parfymdoft

Genom att sniffa kaffebönor mellan dofter som luktar gör det möjligt att lukta på varje parfym som om det vore den första. På så sätt kommer du inte att uppleva doftöverbelastning.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *