Bästa cigarrerna till nyåret – Winston Churchills val

Inför kommande nyårsfirande tar vi oss an en av livets stora njutningar, cigarren. Även om jag inte själv är rökare kan jag själv tycka att doften av cigarrök är bland det bästa som finns. Medan cigaretter är ett beroende, benämns cigarrökning ofta som en hobby.

För den oinvigde kan det kännas aningen överväldigande att för första gången stiga in i en cigarrbutik. Det finns nämligen många saker att beakta vid valet av cigarr, något som man blir varse om senast i det skede när man börjar diskutera val av cigarr. Med andra ord är det viktigt att vara noggrann vid valet av cigarr. Faktorer som spelar in förutom själva aromerna i cigarren är bland annat måltiden man avnjutit och vilken avec som man avnjuter till cigarren.

Om man vill gå in på djupet gällande cigarrökningen underbara värld kan man gärna gå in på Brobergs cigarrskola där det finns en hel del goda tips gällande det som kan vara värt att tänka på när det gäller cigarrer.

Om man känner att man inte har tiden att fördjupa sig i alla detaljer gällande cigarrökningen kan man helt enkelt gå i den mest kända cigarrökarens fotspår och välja cigarrer enligt hans preferenser. Winston Churchill är en av de personer som ofta nämns då det gäller kända cigarrökare i historien. Han upptäckte njutningen med cigarrer när han besökte Kuba år 1895 och efter detta besök skulle han röka mellan åtta till tio cigarrer per dag i resten av sitt liv. I Cigar Aficionado finns beskrivet Winston Churchills cigarrvanor mer i detalj.

winston churchill cigarr
Winston Churchill sågs sällan utan en cigarr i mungipan på foton.

Han hade ett helt rum vid sitt hem i Chartwell där han hade mellan 2000 till 4000 cigarrer förvarade. Winston Churchill föredrog Kubanska cigarrer och rökte ofta märkena Romeo y Julieta och La Aroma de Cuba. Han rökte ofta sina cigarrer med ett glas Brandy.

Olika varianter av cigarrerna Romeo y Julieta Churchills.

Märket Romeo y Julieta grundades år 1875 och har fått sitt namn efter Shakespeares tragedi. Märket blev alltså känt internationellt i början av 1900-talet och Winston Churchill använde sig av denna cigarr. Sedan 1946 då han besökte Havanna finns en cigarr med namnet ”Romeo y Julieta Churchill”. Cigarrerna har en kraftig arom och även de bredaste storlekarna.

Tidigare i år lanserade Davidoff en ny serie med cigarrer under namnet ”The Late Hour”. Detta är en vidareutveckling av Davidoffs serie Winston Churchill. Med ”The Late Hour” har man tagit fram en cigarr som är mörkare i karaktären och som är tänkt att passa senare på kvällen – den tidpunkt på dygnet som Winston Churchill var som mest kreativ.

För att skapa ytterligare djup i karaktären har en del av tobaken från Condega lagrats i gamla whiskyfat under ett år. För att jämna ut fatens individuella olikheter har tobaken roterats mellan olika utvalda fat.

Karaktärsmässigt hittar man en lätt sötma och ett djup med toner av svartpeppar, mörkt kaffe, läder och trä.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *