Bästa förmånliga alternativ till Cartier Tank

billigare alternativ till Cartier Tank

Cartier Tank är en av de mest klassiska kostymklockorna på marknaden. Men det är förståeligt att inte alla har råd med denna klocka med tanke på att den har ett pris som överstiger en normalgod svensk månadslön. Här tar vi fram det bästa alternativ till Cartier Tank som finns på marknaden just nu.

Det är en dröm för många att någon gång i livet kunna köpa ett riktigt kvalitetsur bland världens mest exklusiva klockmärken. Speciellt vid ung ålder kan dock detta vara en utopi, med tanke på de priser som dessa klockor betingar. Därför får vi ofta frågor här till redaktionen vilka märken man skall satsa på om man vill ha en bra klocka med liknande design. Här tar vi oss an utmaningen och visar upp ett alternativ till en av de stiligaste klockorna som finns på marknaden – Cartier Tank.

Cartier Tank i korthet

Cartier Tank är en av de absoluta klassikerna bland armbandsur. Den skapades av Louis Cartier år 1917 och var inspirerad av de nya Renault tankers som Cartier såg på västfronten vid första världskriget. Klockan Tank visades upp för första gången 1918 och kom i full produktion 1919, då totalt sex exemplar skapades. Kom ihåg att detta ännu var ett tidevarv när armbandsur var ett relativt nytt påfund. Det skulle dröja till 1920-talet innan armbandsuret slog igenom på allvar.

Sedan dess har många olika varianter av klockan lanserats. Tank Louis kom ut på marknaden 1922 och Tank Americaine år 1989. Den senaste versionen av Tank heter Tank Francaise och den lanserades år 1996.

Det som främst utmärker Cartier Tank är dess romerska siffror och kronan som är formad som ett svärd i blåfärgad safir. Cartier Tank är en av världens mest eftertraktade och samtidigt mest kopierade armbandsuren genom alla tider. Bland kända användare återfinns bland annat Yves Saint Laurent, Cary Grant och Jackie Kennedy – bara för att nämna några.

Bästa billiga alternativ till Cartier Tank

bästa billiga alternativ till Cartier tank

Det finns alltså många märken på marknaden som försökt efterlikna designen hos Cartier Tank. Ingen har lyckats bättre med detta än Seiko som med sin SUP880P1 skapat en snarlik modell. Seiko gör heller ingen hemlighet av att det är Cartier Tank som stått för inspirationen när klockan skapats.

Klockan hör till Seikos Solar-serie och är ett solariet kvartsur. Den är tillverkad i rostfritt stål och har ett hardlexglas som täcker urtavlan. Klockan är vattentät upp till 30 meter.

Japanska Seiko var bland de första att börja massproducera kvartsklockor. När dess serier först presenterades var de mycket dyra. Faktum är att klockorna från Seiko låg i samma prisklass som en japansk sedanbil! Men historien om Seiko sträcker sig betydligt längre tillbaka i tiden än så eftersom företaget grundades redan 1881 i Tokyo. Först utgjordes verksamheten av en juvelbutik i Ginza i Japan. Det var år 1892 som grundaren Kintaro Hattori började tillverka fickur som fick namnet Seikosha, ett namn som sedermera skulle döpas om till Seiko – motsvarigheten till ordet succé på japanska.

Det var 1969 som Seiko presenterade världens första kvartsklocka i form av Seiko Quartz Astron. Denna var 100 gånger mer exakt än någon annan klocka och gick kontinuerligt i ett år. Det var 250 gånger längre än de flesta mekaniska klockorna på marknaden. Bland dagens Seiko-klockor hittar du mängder av klassiska kostym- och sportmodeller, med både mekaniska och kvartsurverk.

Andra alternativ till Cartier Tank

Lanseringen av Amazon på den svenska marknaden har verkligen medfört fler alternativ för svenska kunder. Ovan nämnda Seiko SUP880 är bara ett av de alternativ du enkelt hittar genom att söka på Amazon. Det finns även en stor mängd av modeller från klassiska amerikanska Hamilton på Amazon.se, däribland den snygga kostymklockan Boulton Quartz.

Ett annat klassiskt amerikanskt märke är Bulova som har en otroligt rik historia. Detta var faktiskt ett av 1900-talets största klockmärken på andra sidan Atlanten och under 1960-talet var Bulova nära att bli vald som det första klockmärket att landa på månen. Det blev istället Omega Speedmaster som fick den äran. Det tar dock inte bort det faktum att Bulova är ett av de mest traditionsrika märken som fortfarande tillverkas.

En av de snyggaste kostymklockorna som påminner om Cartiers modell Tank är modellen Bulova 97B162.

Om vi flyttar oss uppåt några prisklasser hittar vi Longines automatiska urverk DolceVita. Trots att priset ligger på nästan 14.000 kronor är det alltså långtifrån vad du hamnar att betala för Cartier Tank som ligger på minst 50.000 kronor. Ungefär i samma prisklass ligger kvartsurverket Hampton från det schweiziska lyxmärket Baume & Mercier på.

Här har du fått några av de bästa alternativen till Cartier Tank som finns på marknaden just nu. Hoppas att vi kunnat hjälpa dig en bit på vägen!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *