Klockvärldens 9 mest prestigefyllda märken

klockor med mest status

Vilka är de mest eftertraktade klockorna i världen bland klockentusiaster och samlare? Klockor som har mest status på marknaden och som varje klockfantast längtar efter att få bära på sin handled.

För att få en liten fingervisning om detta räcker det med att gå in på någon av de auktioner som ordnas och kolla in utbudet där. Men klockvärlden är såklart betydligt större än så. Gällande auktioner handlar det oftast om vissa unika exemplar, medan det är en helt annan sak att köpa nyproduktion.

Här tar vi fram några av de modeller som är mest eftertraktade bland klockentusiaster just nu. Till vår hjälp har vi utbudet hos Uret.se som är Skandinaviens i särklass största onlinebutik för designer- och märkesklockor.

En svensk nätbutik för exklusiva herrklockor är unikt och det som du inte hittar här kommer du knappast att hitta någon annanstans i Sverige heller. Ännu mer unikt är att här också finns en marknadsplats för vintageklockor, något som tilltalar alla samlare av unika exemplar av samlarklockor.

lyxklockor från breitling

Vad skall du tänka på när du köper din första kvalitetsklockan?

Vad skall du tänka på när du köper ditt första kvalitetsur? Självklart vill du bära något som du tycker att är snyggt, men även andra faktorer kan vara bra att hålla i minnet. Här några av dessa.

1. Märke och modell

Det som har blivit alltmer uppenbart under senare år är att vissa modeller och märken har ett högre andrahandsvärde än andra. I många fall kan värdet t.om. öka på den klocka du köpt.

Då det handlar om en välkänd modell från ett exklusivt märke behåller den sitt värde oerhört bra och därför kunde man nästan tala i termer av att ”investera” i ett kvalitetsur. Det är ett köp som man gör för livet. En kvalitetsklocka är meningen att hålla från generation till generation.

2. Service

Med tanke på att klockan skall hålla en evighet är det oerhört viktigt att underhålla den kontinuerligt. Årlig service på din klocka rekommenderas precis som om i fallet med bilar.

Denna service skall alltid utföras av auktoriserade servicepunkter som är specialiserade på just ditt märke. Här kan nämnas bland annat Breitling som har en egen märkesverkstad i Stockholm med alla de delar som behövs för olika modeller av deras klockor.

3. Funktioner

Då du köper din kvalitetsklocka behöver den såklart också ha alla de funktioner som du önskar av en klocka. Många köper sin klocka som utsmyckning, men den är så mycket mer än så.

Finns speciella funktioner som du önskar att den skall ha? Skall visarna klart synas i mörker och skall den hålla för djuphavsdykning? Alla dessa faktorer bör du ha på klart innan du slår till.

4. När kommer den användas?

Som en följd av tidigare punkt kommer vi till denna. När kommer du i huvudsak att använda din klocka? Självklart kan du ha många olika modeller för olika ändamål, men de flesta av oss äger ändå endast ett kvalitetsur.

Om det är en kostymklocka behöver du inte ha vattentäthet ända ner till 200 meter. Tänk igenom i vilka sammanhang du oftast använder din klocka och vilken klädstil du oftast har. En kvalitetsklocka är meningen att användas och inte att ställa på piedestal!

9 klockor med status

Då har vi kommit fram till själva huvudpunkten. Vilka är de klockor som har högst status i klockvärlden just nu? Med tanke på alla de auktionsresultat vi sett genom åren går det inte komma ifrån att märken som Rolex har hög status i klockvärlden. I Sverige har detta märke också kommit att förknippas med lyx inom klockvärlden.

Det finns dock andra märken som har stor efterfrågan och som har stort värde bland klockentusiaster och samlare.

1. Rolex Daytona

klockor med mest status

Daytona är den modell som just nu innehar rekordet som den dyraste klocka som sålts på en auktion. Den såldes på en auktion i New York år 2017 för drygt 148 miljoner kronor.

Daytona har tillverkats sedan 1963 och innehåller bland annat kronograf, 44 juvelers urverk med 78 timmars energireserv och är vattentät ända till 100 meter. Det gamla urverket var El Primero, numera används Rolex egna ”Inhouse” urverk.

Rolex har även flera andra klassiska modeller som Submariner, Date-Just och Day-Date bara för att nämna några.

2. TAG Heuer Monaco

klockor med mest status

Modellen Monaco från TAG Heuer är en av de mest ikoniska och klassiska klockorna på marknaden. Även en av de mest prisvärda om ni frågar oss. Monaco lanserades år 1969 och var då världens första första vattentäta kvadratiska armbandsur. Här kan ni läsa mer om modellen.

3. Patek Philippe Nautilus

patek Philippe lyxigaste klockor

En mycket eftertraktad modell på marknaden är Patek Philippes modell Nautilus. Att den ständigt är slutsåld hos återförsäljare skvallrar en del om dess popularitet. Till skillnad från andra exklusiva klockmärken som Rolex och Breitling är Patek Philippe inte lika känt hos gemene man. Men det är bara något som gör den mer eftertraktad bland experter då det är en statussymbol som få känner till.

Om ni söker efter en annan prestigeklocka med högt samlarvärde från Patek Philippe skall ni hålla ett öga på modellen Calatrava. En kostymklocka säljs för höga priser på auktioner runtom i världen varje år.

4. Audemars Piguet Royal Oak

audemars piguet royal oak

Audemars Piguet är allmänt sett som ett av världens främsta klockmärken och modellen Royal Oak är en av de absolut mest eftertraktade. Det var också denna modell som skulle lyfta märket till den absoluta gräddan inom klockindustrin när den lanserades år 1972.

I övrigt är Audemars Piguet känt som det första märket inom klockvärlden som kom ut med minutvisaren år 1892. De var också först ut med modeller av så kallade Skeleton klockor år 1934.

5. Jaeger LeCoultre Reverso

Jaeger LeCoultre reverso lyxklocka

Bland det finaste och mest klassiska du kan bära inom kategorin kostymklockor är modellen Reverso från Jaeger LeCoultre. Den skapades ursprungligen år 1931 för att hålla de hårda stötar som en klocka utsattes för under hästpolo-matcher.

Det unika med boetten är att den kan vändas runt helt och hållet för att skydda glaset. Med sin Art Déco design är den en av de riktiga kronjuvelerna inom klassiska klockhantverk ännu i dagens läge.

6. Cartier Tank

cartier tank kostymklocka

En annan klassisk kostymklocka är modellen Tank från Cartier. Cartier har även flera andra unika rektangulära klassiker som t.ex. Santos. Men det är Tank som är den mest kända och samtidigt originalet. Tank skapades av Louis Cartier år 1917 och designen hämtade sin inspiration av de Renault tankers som han såg på västfronten under första världskriget.

Klockan kom i full produktion 1919 och ännu idag är det en av de mest populära kostymklockorna bland de som önskar exklusiva armbandsur.

7. Officine Panerai Luminor

lyxklockor från Panerai

Om du någonsin känt på en klocka från Panerai så vet du vad vi talar om. Tyngden hos klockan och den speciella designen gör det till något alldeles unikt inom klockhantverket. Panerai grundades 1860 i Florens och fram till 1996 tillverkade märket endast klockor och djupmätare till den italienska försvarsmakten.

Radiomir är den något ”dressigare” modellen, medan Luminor Marina är mer sportig. Det är hos Luminor Marina som vi ser Panerais varumärkesskyddade bygellösning över kronan. Panerai tillverkar endast ett fåtal klockor per år, något som ytterligare bidrar till deras exklusivitet.

8. Omega Speedmaster

omega speedmaster professional moonwatch

Omega lanserade sin första linje med kronografer år 1957. Speedmaster Professional eller ”Moonwatch” är den mest kända och den som tillverkats längst. Det är också denna som bars av astronauterna på den första månlandningen med Apollo 11.

Andra klassiska modeller från Omega är bland annat Seamaster som synts i flera James Bond-filmer under åren. Även till den nyaste Bond-filmen som kommer till hösten syns James Bond i en klocka från Seamaster-serien.

9. Breitling Navitimer

Breitling navitimer 1 sverige

Inom avdelningen pilotklockor finns det en modell framför alla andra. Breitling är officiell leverantör av urverk till AOPA (Aircraft Owners and Pilots’ Association) och med sin modell Navitimer som kom ut på marknaden 1952 har man det mest klassiska piloturet på marknaden.

Det mest utmärkande med Navitimer-uret är den unika räknestickan på utsidan av boetten. Den som köper en klocka från Breitling kan också förvänta sig högklassig service hos deras märkesverkstad i Stockholm.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *