Bästa gåvor till alla hjärtans dag 2022

bästa alla hjärtans dag gåvor 2022

Att ge sin älskade blommor och choklad på alla hjärtans dag är en klassiker som alltid uppskattas. Om du dock vill satsa på något annorlunda för att visa din uppskattning till din älskade finns flera alternativ. Här tar vi fram bästa gåvor för alla hjärtans dag 2022.

Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Denna dag som alltså firas nästa onsdag, kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Bästa butiker online för alla hjärtans dag prylar 2022

bästa butiker för alla hjärtans dag prylar 2022
upplevelse prylar alla hjärtans dag 2022
alla hjärtans dag prylar online 2022
alla hjärtans dag prylar på nätet 2022
alla hjärtans dag hotellerbjudande på nätet 2022

Alla hjärtans dag allt populärare hos yngre

alla hjärtans dag hur fira

Enligt en rapport från Svensk Handel* som publicerades 2019, planerade drygt fyra av tio svenskar (41%) att uppmärksamma Alla hjärtans dag. I sammanhanget kan konstateras att yngre uppmärksammar dagen i högre utsträckning än äldre. Sex av tio bland 18-25 åringarna planerade inför dagen, jämfört med endast cirka tre av tio bland de som är över 50 år.

Det finns inga svenska undersökningar för 2022 och därför kan man endast spekulera i hur pandemin påverkar planerna för årets firande av Alla hjärtans dag. En undersökning som amerikanska National Retail Federation** publicerad i januari 2021 visade dock på att konsumenterna planerade att spendera mindre på gåvor och att äta ute under 2021.

Det är en trend som kan förväntas fortsätta även under 2022 på grund av att det ännu är pandemitider.

Hur fira alla hjärtans dag?

alla hjärtans dag 2022 hur firar man

En vanlig fråga hos många är hur man egentligen skall fira alla hjärtans dag 2022? Som nämnt är vi alltså ännu i en pandemi och det gör att det är många som väljer att lämna bort restaurangbesöket eller andra aktiviteter ute bland andra människor.

Om du använder fantasin finns det dock mycket du kan göra under alla hjärtans dag för att visa din uppskattning för den du bryr dig om. Kom ihåg att det är du som känner till den person du vill uppvakta. Det viktigaste är tanken och att du visar att du lagt energi på att hitta på något extra.

alla hjärtans dag 2022

Det finns också många som frågar sig hur man firar alla hjärtans dag utan pengar? Inga problem! Det behöver definitivt inte vara dyrt att uppvakta någon du bryr dig om. Faktum är att det oftast är minst lika uppskattat att visa sin uppskattning genom gratis upplevelser eller genom egentillverkade prylar. Som nämnt är det tanken som räknas och vi har alla våra knep till att göra dagen speciell utan att behöva spendera ett öre om vi använder kreativitet.

Här är några idéer:

 • Bjud på frukost på sängen
 • Bjud på en romantisk middag hemma
 • Ordna en vinprovning hemma
 • Ge din partner massage (minns romantisk musik och levande ljus)
 • Skriv ett kärleksbrev för att visa din uppskattning
 • Ta en skridskotur tillsammans
 • Kolla igenom gamla foton tillsammans

Det är bara några idéer för hur man kan fira alla hjärtans dag utan pengar. Det går också att kombinera flera av dessa aktiviteter. Det viktigaste är att du visar att du ansträngt dig för att göra dagen speciell!

Vanligaste presenterna till alla hjärtans dag

bästa alla hjärtans dag gåvor 2022

Det finns några romantiska presenter du kan välja att ge din partner till Alla hjärtans dag. Låt oss börja med att kolla på de vanligaste presenterna som vi svenskar köper till våra partners under alla hjärtans dag. Enligt amerikanska National Retail Federation har antalet som handlar gåvor på nätet ökat starkt under de senaste åren. Detta mönster kan vi också se i Sverige.

I genomsnitt spenderar de som uppmärksammar Alla hjärtans dag knappt 500 kronor. Det vanligaste är att köpa en present till sin partner (45%). I allmänhet är det fler män än kvinnor som köper en gåva till sin partner.

Här är exempel på vanliga gåvor att köpa under alla hjärtans dag:

 • Försäljningen av blommor och choklad är vanligast och har en stark försäljning.
 • Under Alla hjärtans dagveckan 2018 såldes det 118% mer chokladpraliner än en genomsnittlig vecka.
 • Växter och tillbehör såldes för 55% mer under Alla hjärtans dagveckan 2018 än under en genomsnittlig vecka. Blommor är alltså populärt att ge i gåva tillsammans med choklad.
 • Andra populära sätt att fira Alla hjärtans dag är att äta en extra fin middag hemma, vilket 33% av alla svaranden 2019 planerade göra.
 • 19% planerade att äta middag ute under 2019. Det är kanske under denna kategori vi kommer att se den största minskningen detta år.

Alla hjärtans dag i Sverige

vanliga presenter för alla hjärtans dag

I Sverige firades inte Sankt Valentin eller alla hjärtans dag i någon större utsträckning förrän på 1960-talet. Nordiska Kompaniet försökte importera seden till Sverige år 1956 och 1957 anges Sveriges blomsterbransch ha försökt introducera ”Valentines day”.

1985 markerades denna dag offentligt som Alla hjärtans dag i våra kalendrar. Under 1990-talet tog dock firandet fart, delvis utifrån amerikansk kulturell påverkan.

historia alla hjärtans dag
Från publikationen The American Florist år 1916.

I länder som USA var dock Valentine’s Day väl framme kommersiellt redan i början av 1900-talet. Där blommor var en av de givna gåvorna att uppvakta sin partner med under denna dag.

Sederna kring Valentine’s Day utvecklades i England och spred sig vidare till den övriga delar av den engelsktalande världen under 1800-talet. I slutet av 1900-talet och början av 2000-talet har det blivit allt vanligare att fira dagen även i andra delar av världen.

Bästa gåvor alla hjärtans dag 2022

Som alla hjärtans dag gåva är blommor och choklad alltså de vanligaste gåvorna, följt av en middagsbjudning. Här kommer några idéer på bästa gåvor för alla hjärtans dag 2022.

Hotellweekend för två

hotellweekend

Det finns knappast ett bättre sätt fira alla hjärtans dag än att ta in på ett gammaldags romantiskt hotell på alla hjärtans dag. Detta år infaller alla hjärtans dag på en måndag, vilket erbjuder utmärkta möjligheter till ett förlängt veckoslut. Varför inte ta in på ett hotell på söndag och sedan vakna upp i romantikens tecken genast från morgon på alla hjärtans dag med frukost på sängen?

Det finns massvis med hotell som satsar extra på alla hjärtans dag 2022 och erbjuder paket för par. Bland annat Trivago har bra erbjudanden för alla hjärtans dag 2022.

Chokladbud – en speciell chokladupplevelse

bästa gåvor alla hjärtans dag 2022

Varför inte lyxa till chokladupplevelsen lite extra till Alla hjärtans dag 2021? Skicka chokladbud med god och lyxig choklad till någon du tänker på och vill göra riktigt glad. Hos Chokladbudet kan du också sända med en personlig hälsning som din mottagare får. 

Det går också att lägga till lite extra lyx till personen du skickar god choklad till. Du kan välja en vacker inslagning och få presenten att kännas mer exklusiv med snöre och silkespapper. Det går också även välja mellan olika tillvalsprodukter när du ska skicka din chokladpresent och göra det till en riktigt härlig presentbox.

Bjud på restaurang

bästa gåvor alla hjärtans dag 2022 romantisk middag på icebar

Det är rätt vanligt att bjuda på en fin middag på restaurang under Alla hjärtans dag. I dessa tider är det lite knepigare än vanligt att göra det, men hos Upplevelse.com hittar du många bra alternativ.

Du kan väljer bland restauranger i hela Sverige. Restaurangerna har ofta egna erbjudanden som antingen ger dig en två- eller trerättersmiddag, en buffé eller en brunch för två. Ett hett tips för den som vill testa på något annorlunda denna Alla hjärtans dag är en Gourmetkväll på Icebar Stockholm.

Bjud på middag hemma

hemleverans av restaurangmat alla hjärtans dag 2022

I dessa tider är det många som tänker till ett par gånger innan de går ut på restaurang. Vilka alternativ finns det då om du inte känner för att själv tillreda maten och ändå vill bjuda på en högklassig middag?

Varför inte pröva på det nylanserade konceptet med restaurangmat hos Mat.se? Nu finns nämligen möjlighet för de som är bosatta i Göteborg eller Stockholm att få restaurangmat levererad hem till dörren.

Bjud på romantisk upplevelse alla hjärtans dag 2022

bjud på romantisk upplevelse alla hjärtans dag 2022

Det är endast fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt när det gäller att överraska partnern med en romantisk upplevelse. Om du vet att hon/han har ett specialintresse är det numera möjligt att bjuda på det mesta gällande upplevelser.

Det går att bjuda på allt från en helikoptertur till boende i igloo. Det finns verkligen inga gränser för vad som är möjligt om du vill överraska din partner med en upplevelse!

Romantiska presenter för alla hjärtans dag 2022

romantiska gåvor för alla hjärtans dag 2022

Smycken är också uppskattade och vanliga gåvor till Alla hjärtans dag. I dessa sammanhang kan det vara svårt att veta vad man skall satsa på om man inte vet vilket märke partnern önskar sig.

Ett av de hetaste märkena bland smycken just nu är La Maison Bagatelle. Paula Pantolin är kvinnan bakom märket. Om ni känner igen namnet är det mycket riktigt även hons som i tiderna grundade Pantolin. Det är ett märke som blivit känt för sina exklusiva silver- och guldsmycken som burits av kändisar som Loreen och Alicia Keys.

Hos La Maison Bagatelle finns smycken i exklusiv kvalitet som garanterat uppskattas hos även den mest krävande av kvinnor.

Förlovningsringar för alla hjärtans dag 2022

snyggaste förlovningsringar 2022

Det är också rätt vanligt att förlova sig under Alla hjärtans dag. Det finns en del att tänka på vid en förlovning. En av dessa är vilken typ av förlovningsring du skall välja.

Hos Albrekts Guld finns nu rea på ett stort antal snygga diamantringar från Schalins. Om du planerar att överraska din kära med förlovning finns här många goda alternativ.

Sammanfattning – bästa gåvor alla hjärtans dag 2022

Detta var bara några förslag på bästa gåvor alla hjärtans dag 2022. Det behöver inte vara dyrt med alla hjärtans dag, utan de aktiviteter som ni gör under dagen bör vara i fokus. Gåvor skall endast vara en extra bonus – en symbol för din uppskattning.

Låt inte denna dag gå till spillo. Trots att det finns många som säger att uppskattning bör visas året om är det även bra att ha en dag på året när du faktiskt bestämmer dig för att gå all-in. För detta ändamål är alla hjärtans dag det perfekta tillfället!

Vanliga frågor – alla hjärtans dag 2022?

Vilket datum är alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag firas den 14:e februari varje år. Detta år infaller alla hjärtans dag på en måndag.

Vad göra på alla hjärtans dag 2022?

Det finns mycket du kan göra under alla hjärtans dag. Det viktigaste är att du visar din uppskattning. Det behöver inte vara dyrt att fira alla hjärtans dag – faktum är att det oftast är själva aktiviteterna ni gör tillsammans som är de mest uppskattade!

Är alla hjärtans dag en röd dag?

Nej, alla hjärtans dag är inte en röd dag i Sverige.

Hur fira alla hjärtans dag?

I denna artikel har vi givit er många idéer för hur ni kan fira alla hjärtans dag. Använd kreativiteten! Du vet själv bäst vad din partner uppskattar i livet.

Vilka är bästa gåvor alla hjärtans dag 2022?

Om du vill uppvakta din partner med en gåva finns många bra alternativ för dig som vill handla säkert online. Blommor och choklad är traditionella gåvor för alla hjärtans dag. En upplevelse på tumanhand är också något vi kan rekommendera när vi ännu är inne i en pandemi.

* Konsumentundersökningen från Svensk Handel baserade sig på en extern webbenkät där 1001 svenskar mellan 18 och 80 år deltog. Enkäten prestratifierades med avseende på kön, ålder och geografi och genomfördes under januari 2019.

**Undersökning från National Retail Federation, publicerad 28 januari 2021.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *