Bästa roséviner för våren och sommaren – Här är de hetaste trenderna enligt experten!

bästa roséviner 2022

Få saker smakar lika mycket vår som ett riktigt krispigt rosévin. Äntligen kan vi lägga de kalla vintermånaderna bakom oss och blicka framåt mot solens varma strålar med ett glas kallt rosé i handen. Tidigare har marknaden dominerats av det ljusare rosévinet. Men i år blir de mörka hallonfärgade rosévinerna – som tidigare hamnat mer i skuggan åter populära igen. Här tar The Wine Company därför de hetaste vintrenderna du bör ha koll på i vår och listar bästa roséviner 2022.

Det finns felaktiga uppfattningar om att rosé endast är ett dryckesalternativ mellan måltiderna. Faktum är att ett mörkt, fylligt rosévin med mycket fruktaromer passar utmärkt till vårens stundande grillkvällar. Det finns många olika roséviner att välja mellan och vågar du testa dig fram kanske du finner en ny favorit. The Wine Company guidar dig därför till hur du bäst förhöjer våren med ett glas rosé!

– Suget efter ett gott rosévin ökar allt eftersom sommarmånaderna närmar sig. Vilken karaktär på vinet du föredrar är dock en smaksak – därför måste du fråga dig själv vad just du gillar. Oavsett om du föredrar det lättare, torrare rosévinet eller ett fylligare, fruktigare vin så har vi brett utbud anpassat efter tycke och smak. Vi tar oss igenom rosédjungeln tillsammans och plockar fram de trendigaste rosévinerna för våren och sommaren 2022, säger Ramona Hummel, E-Commerce Manager på The Wine Company.

Trender för roséviner våren och sommaren 2022

trender för roséviner 2022

Här är några trender att hålla koll på gällande roséviner 2022.

Frankrike dominerar

Nya vinländer kommer med stadig ström men svenskarna dras ändå mest till de franska roséflaskorna. De franska druvorna Cabernet Sauvignon, Syrah och Cabernet Franc är storsäljare på den svenska marknaden. Inte så oväntat eftersom fransmännen i särklass är den största producenten av rosévin och utgör cirka 30 procent av den totala försäljningen. Trenden med franska rosévin har varit stadig sedan 2019 och hänger med oss även i år.

Med en smak av kärlek

Efter några turbulenta år med pandemi och inställda evenemang har våra liv nu nästan återgått till det normala. Uppskjutna bröllop, möhippor och svensexor kan i år äntligen bli av. För den här typen av evenemang är rosédrinkar väldigt vackra och trendiga. Det finns flera recept där du kan blanda rosévin tillsammans med de bästa sommarbären som Sverige kan erbjuda – som fläder, jordgubbar eller hallon.

Våga satsa på olika nyanser

Det ljusare rosévinet har länge varit trendigt på marknaden men har nu börjat få konkurrens av den mörkare sorten. Intensiteten av den rosa färgen varierar beroende på hur vinet framställs vilket inte är likvärdigt med kvaliteten på vinet. I stället för att avgöra vinets kvalité efter färg bör man i stället kategorisera dem efter stil. Våga satsa på olika färger av rosa! För färgen kan skifta mellan olika rosévin men kan fortfarande ha samma karaktär.

Den nya mörka

Att mörkare rosévin är för söta och ”saftiga” är en fördom snarare än fakta. Det mörkare rosévinet är faktiskt i många fall lika torra och friska som de ljusa rosévinerna. I vår och sommar så passar exempelvis ett torrt, fylligt mörkare rosévin perfekt till allt som läggs på grillen. Det fungerar utmärkt som ett substitut till ett tunnare rödvin – som många ser som en måltidsdryck.

Bästa roséviner 2022

Här har vinexperterna på The Wine Company tagit fram fem bästa roséviner 2022 utifrån trenderna denna vår och sommar.

rekommenderade roséviner vår sommar 2022

La Vie Jolie Rosé, Frankrike

I detta rosévin förenas de tre klassiska franska druvsorterna cabernet sauvignon, grenache och merlot. I total harmoni. Färgen är ljust blekrosa men doften av jordgubbar och hallon är desto mer intensiv och förförisk. I gommen framträder fylliga röda bär och strukturen är krämig och fin. En fruktig upplevelse!

Pris: 95 kr Artikel-nr.: 5773236

Essenza delle Stelle Rosato Night Harvest, Lombardiet, Italien

När natten avslöjar sina bästa hemligheter uppstår ett unikt vin som detta: Svala, intensivt aromatiska druvor förädlas till en uttrycksfull rosato. Redan doften övertygar med saftiga toner av röda bär och körsbär. I gommen imponerar fruktiga aromer med sin friskhet och kraft och skapar en harmonisk helhet. En ny stjärna har tänts på rosatohimlen!

Pris: 129 kr Artikel-nr.: 5827889

Königschaffhauser Vulkanfelsen Spätburgunder Rosé, Baden, Tyskland

Detta Spätburgunder rosévin är en fascinerande fruktig upplevelse. Doften är som en blomstrande fruktträdgård med tydliga inslag av jordgubbar och röda vinbär. Smaken är mogen och saftig som sommar i glaset året runt. Det är ett perfekt vin till en lättare kvällsmåltid eller att avnjutas som det är!

Pris: 105 kr Artikel-nr.: 5763405

bästa roséviner 2022

Baron de Montranac Bordeaux Rosé, Bordeaux, Frankrike

Somrigt och friskt från Bordeaux! Så här livligt fruktig kan ett vin från den franska prestigeregionen vara. Två klassiska druvsorter – cabernet franc och cabernet sauvignon – visar sin väldoftande, lätta sida med röd frukt, en aning citrus, livlig syra och en lätt känsla i gommen. Viner som detta speglar livsglädjen i Bordeaux.

Pris: 99 kr Artikel-nr.: 5757957

Amalinda Rosé Murcia, Spanien

En unik och spännande cuvée: Sauvignon blanc-druvor från höghöjdsodlingar har sammanförts med en liden andel vin av mogna tempranillodruvor från 20 år gamla vinstockar. Resultatet är inte bara en ovanligt mild rosé, utan en unik komposition av friskhet, tydlig syra och mångfacetterad, saftig frukt. Missa den inte!

Pris: 99 kr Artikel-nr.: 5787120

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *