Bästa snaps till julmat – kombinera snaps med julmat på bästa sätt!

bästa snaps till julmat

Nu är det jul igen, för många en kär tradition som firas år efter år. Den inkommande julhelgen är matens och snapsens högtid med stort ”H” och inte många andra drycker, om ens någon, är så starkt förknippade med julmaten som det kryddade brännvinet. Här tar vi fram tips på bästa snaps till julmat och lär dig matcha julmat med snaps.

Vi har tidigare tipsat om bästa julöl 2021. Här kommer ytterligare tips på en tradition dryck som hör till julbordet i många hem. Snapsen hör för många julen till och dess främsta egenskap är att den förhöjer smaker. De unika smaksättningarna i de kryddade brännvin som finns förstärker smakerna i den mat de kombineras med. Snaps är således i allra högsta grad en måltidsdryck. 

Bästa snaps till julmat

alkoholfri snaps jul 2021

Nedan välkomnar vi dig till en smakresa som visar upp det perfekta äktenskapet mellan mat och dryck.  Julens rätter kombineras med rätt snaps och bildar en ljuv förening.  För dig som föredrar alkoholfritt i glaset och ändå vill vara med i gemenskapen kring skålar och snapsvisor, finns nu O.P. Anderson Original, Petronella och Klar i en alkoholfri mixlåda på Systembolagets hyllor. 

Önskar du en allroundsnaps som fungerar bra till alla rätter på julbordet välj då en klassisk julsnaps som O.P. Anderson Julaquavit eller Prima Julsnaps då de med deras mångfacetterade kryddning är skapade för att drickas till det svenska julbordet. 

Vill du öka smakupplevelsen vid varje rätt kommer här utmärkta smakhöjande kombinationer till några av julbordets mest traditionella rätter. I mixlådan Svenska Nubbar får du en uppsjö av svenska snapsar som passar utmärkt till det varma och kalla på julbordet, alla tillverkade vid O.P. Distillery uppe i Sundsvall. 

Hur du matchar julmaten med snaps

Till den inlagda sillen som innehåller en del sötma tack vare sin söta ättikslag passar en snaps med mycket kummin perfekt då den är en av få kryddor som rår på detta. 

bästa snaps till julmat

O.P. Anderson och Gammal Norrlands har den klassiska svenska akvavitkryddningen bestående av kummin, anis och fänkål och är därför en idealisk kombination till sillen. De lite rundare och gräddigare sillarna såsom senapssill, passar bäst med en mildare snaps som Läckö samt Kryddgårdens Flädersnaps.

Gravad lax kräver en mildare snaps. O.P. Anderson Klar och Prima Julsnaps har båda en citronkryddning som gifter sig mycket väl med laxen.

När det gäller ägg med rom och majonnäs passar dillfrökryddningen i O.P. Anderson Klar och Läckö Slottsaquavit som hand i handske.

bästa julsnaps 2021

När det kommer till den klassiska rätten Janssons Frestelse med sina fylliga smaker av lök och ansjovis kompletteras de utmärkt av snapsar med toner av torkad frukt. Det fixas med sherryn i Gammal Norrlands och kombinationen sherry-cognac i O.P. Andersons julaquavit. 

Till prinskorven, köttbullarna och griljerade julskinkan är lagrade eller fruktiga smaksättningar mest lämpade.  Östgöta Sädesbrännvin med sina smaker av fatlagring, whisky och honung är ett perfekt sällskap, liksom Herrgårds Aquavit, som förutom sherrytoner också har karaktär från maltwhisky.

kombinera snaps till julmat

Numera finns många fantastiska vegetariska och veganska rätter på julbordet och för att kombinera dem på bästa sätt med ett kryddat brännvin är det viktigt att ta hänsyn dels till hur smakstarka de är, dels vilka kryddor och smaker som finns i rätten. Är det en mild rätt ska en mild snaps väljas, om den är stark väljs en kryddstark snaps.

Jonas Odland, kryddmästare på O.P.Anderson Distillery ger här sitt bästa tips för hur du hittar bästa snaps till julmat.

Viktigt när det gäller snapsar är att smutta och verkligen smaka på dem till maten.  Avnjut hellre flera små med olika kryddningar i stället för en stor. Njut sedan av hur aromerna i mat och dryck kan ta varandra till nya höjder. Drick den kylskåpskall eller rumstempererad för att på bästa sätt ta fram de specifika smakerna i varje snaps, säger Jonas Odland.

Här tipsas om flera storslagna kombinationer mellan julmat och snaps.  

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *