Trädgårdsintresset är stort bland svenskar – Ny hobby bland var femte svensk

bästa trädgårdsmagasin online

Många har fått ställa om planer och umgänge det senaste året. En undersökning av Readly visar att hobbyaktiviteter och speciellt intresset för trädgårdsarbete har skjutit i höjden. Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund delar här med sig av sina främsta trädgårdstips för sommaren. 

Våra vanor har ändrat på många områden under det senaste året. Framförallt märks det i att onlinehandel blivit populärare och att vi satsar alltmer på våra hem. Till detta område hör också vårt ökade trädgårdsintresse, något som är speciellt märkbart till sommaren.

Mer tid för hobby och fritidsaktiviteter

Resultat från magasinappen Readlys undersökning* tillsammans med YouGov visar att 30 procent av svenska folket anser att de har fått mer tid över för sin hobby och fritidsaktiviteter. En av de mest framträdande trenderna är att närmare var femte svensk (18%) upptäckt ett intresse för trädgårdsarbete. Det nyfunna intresset är starkast i åldersgruppen 18-29 år, där hela 21 procent angett att trädgårdsarbete är en ny hobby. 

– Jag har absolut märkt av att trädgårdsintresset ökat under pandemin, och det är väldigt kul att se! Kanske beror det på att vi inte kan resa och har fått mer tid hemma, men oavsett så är jag väldigt glad att fler har upptäckt hur tillfredsställande det är att engagera sig i ett balkong- eller trädgårdsprojekt. Från att leta efter inspiration till att planera och sedan verkställa och sedan njuta av sitt blomstrande projekt – det är ovärderligt, säger Victoria Skoglund, trädgårdsmästare, poddare och författare. 

Trädgårdmagasin populära

Intresset för att läsa trädgårdsmagasin har också vuxit på Readly. Under årets första kvartal ökade antalet läsare inom trädgårdskategorin med 60 procent jämfört med samma period i fjol. I topplistan över de mest lästa magasinen är det tydligt att kunskapstörsten är störst för odling i pallkrage. Många läser också internationella magasin. På 10-topp-listan är fyra av sex brittiska titlar. 

– Odling och att vara ute i friska luften har både en avkopplande effekt samtidigt som det håller oss engagerade och aktiverade. Här fyller magasinen en stor roll där läsare finner råd, inspiration och inte minst kunskap, säger Linnéa Aguero, kommunikationschef, Readly. 

I Readlys digitala prenumerationstjänst finns obegränsad tillgång till närmare 5000 nationella och internationella magasin – allt i en app. Readly grundades av Joel Wikell i Växjö 2012 och är idag en ledande aktör inom digitala magasinprenumerationer i Europa med användare på 50 marknader.

I samarbete med 900 förlag över hela världen digitaliserar Readly magasinindustrin med syftet att ta magasinens magi in i framtiden så att kvalitativt innehåll förblir något som upptäcks och lever vidare. Under 2020 distribuerade Readly över 140 000 utgåvor av magasin och tidningar som har lästs 99 miljoner gånger.

Topp 3 nya intresseområden som svenskarna testat i trädgården: 

  1. Plantera grönsaker och örter (62 %)
  2. Krukväxter och blommor (55 %)
  3. Trädgårdsarkitektur (36 %) 

Victoria Skoglunds 5 trädgårdstips:

  1. Odla egna grönsaker och örter. Detta är roligt att satsa på, även på balkong eller med mindre utrymme inomhus, för det är både enkelt och ger tillbaka så mycket. Det finns många smarta lösningar men det är viktigt är att välja jord av hög kvalité. Förbered jorden i trädgården eller på balkongen med specialjord för tilltänkt gröda. 
  2. Skapa en köksträdgård. Just nu är perfekta tiden att komma igång med en köksträdgård som är fantastisk att nyttja för goda måltider med vänner och familj. Det är viktigt är att den ligger i soligt läge, så börja med att planera var allt ska odlas. Innan frostrisken är över kan det vara värt att förodla inomhus.
  3. Bygg på höjden. Nyttja höjden genom odlingsstegar, växthyllor och amplar. Att komplettera med växter i olika storlekar och former ger trädgården ett extra djup.
  4. Ta kirskålen och annat ogräs i tid. Vänd på jorden och dra upp rötter innan de tar över. Det går att bekämpa kirskål under hela säsongen, men allra viktigast innan de sätter frön. Har du tålamod nog att alltid rensa bort minsta kirskål kommer rötterna till sist svälta ut.
  5. Locka till dig nyttiga insekter. Om du vill maximera chanserna att våra värdefulla pollinerare älskar just din trädgård är ett insektshotell en fantastisk idé och boplats för fjärilar, bin, humlor och nyckelpigor. Välj helst ett skyddat läge där de får ta del av morgonsolen.

Readly Exclusives

bästa magasin online

År 2018 lanserade Readly sin satsning på innehåll som distribueras exklusivt via den digitala magasinstjänsten – titlar under vinjetten Readly Exclusive. Sedan dess har totalt 270 utgåvor släppts av omkring 60 magasintitlar, varav 65 är svenska utgåvor.

Sedan ca två år tillbaka finner vi även magasin som har en kontinuerlig utgivning med nyproducerat innehåll som är Readly Exklusiva och som endast kan läsas hos Readly. Ett exempel är Countrysmart – ett magasin som skriver om inredning, livsstil och trender. Men det finns även nischade magasin som är Readly Exklusiva såsom Racestripe som skriver om historisk racing sportbilar och bilnostalgi.

Totalt har ca. 270 utgåvor släppts av omkring 60 magasintitlar, varav 65 är svenska utgåvor. I maj var det bland annat premiär för boom Readly Exclusive – ett nytt familjemagasin med fokus på mammor och pappor som vill inspireras av starka förebilder samtidigt som de vill njuta av sitt familjeliv och få användbara tips.

*Undersökningen utfördes av YouGov. Totalt 1024 CAWI-intervjuer utfördes bland svenskar över 18 år under perioden 12-14 mars 2021.  

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *