E-handeln allt populärare – hur handlar vi efter pandemin?

trender inom shopping

Pandemin har ändrat hur vi vårt beteende och en allt större del av handeln är numera online. En ny undersökning från Klarna visar också att e-handeln ökar trots att konsumenter återvänder till fysiska butiker. Undersökningen visar dock att det är fortsatt viktigt med fysiska butiker.

Mer än ett år av social distansering och restriktioner har gjort att skiftet från fysisk handel till e-handel accelererat i snabbare takt än någonsin tidigare. En ny internationell undersökning* från Klarna visar att svenska konsumenter föredrar att shoppa online i nio av tolv produktkategorier. Tyskland, Norge, Nederländerna och Storbritannien tar andraplatsen med åtta av tolv kategorier.

Fysiska butiker fortfarande uppskattade

hur svenskar shoppar online

Betyder då detta att vi helt tappat intresset av fysiska butiker? Resultatet av Klarnas undersökning visar att vi fortfarande värderar fysiska butiker högt trots en ökad onlinehandel. Enligt Klarnas expert på konsumentbeteende, Viveka Söderbäck, har konsumenter saknat de sociala aspekterna av att shoppa i fysiska butiker snarare än själva köpupplevelsen, vilket betyder att nya shoppingvanor har bildats som kommer bestå och utvecklas även efter pandemin.

– Inom en snar framtid kan vi förvänta oss att fysiskt butiksutrymme kommer att spela en större roll som inspirerande showrooms medan köpet oftare görs i den digitala världen. I en mer avlägsen framtid kan vi förvänta oss att återförsäljare introducerar digitala lösningar som avlägsnar osäkerhet genom att erbjuda kunder att prova produkter hemma genom förstärkt verklighet, till exempel prova kläder i virtuella omklädningsrum eller byta ut möbler i sina hem via skärmen på sina mobiltelefoner och plattor. Det här är inte bara en fråga om bekvämlighet, utan ett sätt att möta ökande konsumenters krav på smidiga lösningar, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Kategorin kläder och skor starkast online

Under den senaste månaden är det fordonsrelaterade produkter, samt smycken och accessoarer som ökat mest i popularitet online. Inom den fysiska handeln är kategorier som bilprodukter, livsmedel och hem & trädgård.

våra shoppingvanor

Om trenden fortsätter i samma riktning kommer en till produktkategori med stor säkerhet bli ännu populärare online. Bilprodukter, som idag är stark i fysiska butiker men växer kraftigt online.

Kläder och skor är den kategori som är starkast online och här köptes mer produkter online än i fysiska butiker den senaste månaden. I maj i år gjorde nästan hälften av svenskarna ett köp hos modebutiker online medan en tredjedel handlade i en fysisk butik.

– Vi kan förvänta oss fortsatt tillväxt online för de flesta om inte alla produktkategorier. För vissa inköp föredras fortfarande fysiska butiker, men shoppare väljer den shoppingupplevelse som passar bäst för deras aktuella behov. Den digitala transformationen går snabbt nu, och återförsäljare befinner sig fortfarande tidigt i utvecklingen och utvecklingspotentialen är fortfarande stor i digital handel, säger Viveka Söderbäck.

Kommer intresset för onlineshopping hålla i sig efter pandemin?

I undersökningen från Klarna frågade man hur respondenterna tror att de kommer disponera sina köp ett år från nu. Resultatet är tydligt – hälften av konsumenterna i UK, Tyskland och Sverige tror att de kommer göra största delen av sina inköp online.

Av dessa är majoriteten mellan 26 och 45 år gamla, men äldre är inte långt efter. De är den snabbast växande konsumentgruppen vad gäller onlineshopping.

– Under det senaste året har vi sett många shoppare skifta till onlineshopping. Bland dem finns det ett stort antal äldre medborgare och det verkar som att både yngre  och äldre generationer verkar ha kommit över tröskeln för att komma igång med onlineshopping. Den mer seniora åldersgruppen var den snabbast växande konsumentgruppen online jämfört  med före pandemin, och vi kan förvänta oss att den trenden fortsätter. Man får inte glömma att unga blir äldre”, säger Viveka Söderbäck.

Konsumenter som handlar minst en gång i veckan
OnlineFysiska affärer
Maj27%68%
Mars18%52%
Ökning månad för månad+50%+31%

* Klarnas Shopping Pulse: Sverige är en återkommande kvartalsrapport  som kontinuerligt följer och analyserar shoppingvanor i nio länder över tre kontinenter. Varje rapport har minst 1 000 respondenter i varje land och totalt mer än 9 000 respondenter över hela världen. 1 004 svenska konsumenter deltog under maj och 1 015 under mars. Grupperna  är nationellt representativa och har valts ut av Nepa.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *