Så matchar du sommarens bär med vin

rätt vin till bär

Den efterlängtade svenska sommaren är äntligen här. Framför oss har vi månader av uteserveringar, stränder och kvällsdopp. Inte nog med det så innebär sommaren även färska, svenska bär. Men vad ska du dricka till bären? The Wine Company guidar dig genom bärsnåren för att finna vilka viner som passar till allt från en frisk jordgubbssallad till blåbärspaj.

Det finns få saker som smakar så mycket sommar som färska bär. Att matcha bär med mat är ingen utmaning. Man kan ha det i yoghurtskålen på morgonen, salladen till lunch eller tårtan till efterrätt. Däremot kan många tycka det är svårt att veta hur man matchar drycken till dessa söta eller syrliga bär. Men faktum är att vin och bär passar alldeles utmärkt ihop.

– Någonting många glömmer är att bär och vin faktiskt går hand i hand. Det finns många viner med smak eller inslag av olika bär och därför gifter det sig otroligt bra. När du ska finna rätt vin till bären är en bra utgångspunkt att vinet ska vara sötare än det du äter så att det matchar de somriga och friska smakerna i bären. Man ska inte vara rädd att blanda sött med sött, utan sötman i bären gör att vinet upplevs friskare och torrare. Annars kan vinet kännas lite bittert eller syrligt i kontrast, säger Ramona Hummel, E-Commerce Manager på The Wine Company.

Läs mer: Bästa roséviner sommaren 2022

Hjortron med vaniljglass

bästa vin till hjortron och vaniljglass

Den svenska skogens guld passar utmärkt varma till en len vaniljglass. Till hjortron och glass passar ett sötare vitt mousserande vin utmärkt. Bubblorna i kolsyran släpper fram och sprider aromerna av den kalla glassen och de söta, varma hjortronen.

Prosecco är oftast något sötare än Cava och passar utmärkt till en sötare dessert. Testa exempelvis Andiamo Prosecco.

Blåbärspaj

bästa vin till blåbärspaj

Vilda blåbär finner du i princip i hela landet. Däremot tar vi endast vara på fem procent av alla blåbär som växer i de svenska skogarna. Nyttja blåbären i sommar och laga en blåbärspaj.

Den smöriga, feta pajdegen tillsammans med de syrligare blåbären passar bra till ett fruktigt och lent rödvin som Red Tree Pinot Noir.

Sallad med jordgubbar

bästa vin till sallad med jordbgubbar

Jordgubbar är förmodligen det bäret som flest associerar till svensk sommar. De senaste åren har det blivit väldigt populärt att ha jordgubbar i salladen. Ofta serveras jordgubbssalladen tillsammans med någon ost med lite sälta som fetaost, chevré eller halloumi.

Till detta passar ett ljusrosa, fruktigt och smakrikt rosévin utmärkt. Testa exempelvis Rothschild Aussières Rosé.

Jordgubbstårta

bästa vin till jordgubbstårta

Midsommar och jordgubbstårta är i Sverige ungefär lika klassiskt som jordgubbar och Champagne. För den som däremot vill testa en annan kombination funkar ett lätt mousserande vin, som exempelvis Leon d’Oro Rosato Frizzante, med dess livfulla fruktaromer utmärkt.

Det viktigaste är att du matchar sötman i desserten med sötman i vinet så att du får den perfekta balansen.

The Wine Company rekommenderar:

bästa viner till bär sommar 2022

Andiamo Prosecco, Venetien, Italien

Frisk, lätt och sprudlande – hela världen älskar en mousserande prosecco. Vinets fina pärlor och de delikata aromerna av gröna äpplen och sommarblomster gör det perfekt som aperitif eller välkomstskål. Andiamo är ett harmoniskt och fruktigt vin av den typ som vunnit italienarnas, och många andra européers, hjärta!

Rekommendation: Den friska proseccon är ett utmärkt festvin att skåla i, servera till dessert eller dricka som det är. Klassiker: Aperitif

Pris: 99 kr Artikel-nr.: 498772

Red Tree Pinot Noir, Kalifornien, USA

Pinot noir är en världsstjärna bland druvsorter. Under den intensiva solen i Lodi i Kalifornien utvecklar druvan en särskilt utpräglad frukt. Doften hos Red Tree förenar friska jordgubbstoner och elegant ekträ. I gommen framträder en saftig körsbärsfrukt som följs upp av eleganta tanniner i avslutningen.

Pris: 139 kr Artikel-nr.: 581888

Rothschild Aussières Rosé, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Det här är en Languedoc-klassiker från en av regionens äldsta vingårdar som familjen Rothschild väckt till liv igen. Rosévinet har en vackert hallonrosa färg och en doft av mogna röda bär som jordgubbar. Det är ett ungt och visköst vin. I gommen framträder en mjuk syra och aromer av röda vinbär. Excellent!

Pris: 125 kr Artikel-nr.: 816001

Leon d’Oro Rosato Frizzante, Venetien, Italien

Från Veneto kommer Italiens bästa frizzanteviner. Redan den livliga moussen och den klara, hallonröda färgen avslöjar att Leon d’Oro Frizzante bjuder på en uppfriskande njutning. Livfulla fruktaromer och en finmejslad struktur gör det här mousserande vinet från Veneto perfekt som aperitif, men passar även mycket bra till mat.

Pris: 89 kr Artikel-nr.: 931844

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *