BOSS höst/vinter 23: Tre trender att ta med sig

BOSS höst vinter 2023

BOSS har över ett par år genomgått en stor förnyelse, från ett trött, utpräglat tyskt klädhus till ett globalt modemärke. Transformation har synts i designen, men framför allt marknadsföringen. När märket nu lanserar sin höst/vinter-kollektion är det med en imponerande serie stjärnor från hela världen – Naomi Campbell, Maluma, Lee Min-ho, Gigi Hadid, Khaby Lame och Matteo Berrettini – och parollen #beyourownboss, som handlar om strävan och ambitionen att ta kontroll över sitt liv.

På Gentlemannaguiden håller vi oss normalt till lite mindre modebetonade plagg, men har plockat ut ett par trender i herrmodet från kollektionen som du kan ta med dig. Hela kollektionen hittar du självklart på BOSS hemsida.

Trend 1: Quiet luxury

rock och kavaj från BOSS
Khaby Lame i ton-i-ton och välputsade skor. Foto: BOSS

Att säga att välskräddat är en trend är nog det mest uttjatade begreppet i modejournalistiken. Höst- och vinterkläder är den bästa delen på året för oss som älskar välgjorda kläder och fina material. Men det är talande hur diskret kollektionen är. Färgerna är sobra – övervägande vit, svart, beige, grått och mörkblått. Materialen är fina, mycket ull och kashmir. Skorna är välputsade.

Quiet luxury – trenden som byggts kring TV-succéer som Succession – handlar just om att dyrt inte behöver vara uppseendeväckande eller formellt. Den ultimata lyxen är en bra passform och fina material.

Så bär du den: Välj en dov palett, satsa på välsittande (mer om det nedan) herrbyxor, stickade tröjor och rockar, och investera i ett par snygga herrskor.

Trend 2: Polotröjan

polotröja från BOSS
Matteo Berrettini i grovstickad polotröja och klassiska herrbyxor. Foto: BOSS

Polotröjan är det perfekta plagget för quiet luxury. Den är sober, diskret och kan göras väldigt lyxig utan att den ser formell ut. I BOSS kollektion finns både tunnstickade och grovstickade polotröjor i dova nyanser, som kan bäras till både kavaj och separat.

Så bär du den: Se över garderoben. Om du vill bära en polotröja utan kavaj så tänk på att den behöver ha lite mer vikt för att hålla sig fin. Välj bra material, ull eller ännu hellre kashmir.

Trend 3: En ny(gammal) silhuett

dubbelknäppt kostym från BOSS
Patrick Mahomes I en vid dubbelknäppt kostym. Foto: BOSS

Under väl över ett decennium var silhuetten smal och tajt. Som alltid i modet svänger då pendeln över till andra hållet. I år är det helt och hållet en mer draperad silhuett som gäller. Ränder, långa plagg och grova skor används för att ge en balans.

Dubbelknäppta kavajer och vida kostymbyxor känns nytt, men det är ju egentligen en återgång till hur herrkläder såg ut under första halvan av 1900-talet.

Den här silhuetten är, precis som allt mode, snygg när allt sitter perfekt, men går lätt fel när den blandas med gamla plagg. De grovsulade herrskorna för sig själva blir närmast clownlika, och den långa skjortan byltar sig i ett par tajta byxor.

Så bär du den: Följ med, men måttligt (eller stanna kvar där du alltid varit). Prova en dubbelknäppt kostym eller välj randigt (se t.ex. bilderna från Pitti Uomo 104). Välj lite större silhuetter på byxor och kavajer – det är skönare att bära och ofta mer smickrande. Ta på dig en rejäl rock i vinter, parat med en grovstickad polotröja och kängor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *