Brittiska herrgårdar och slott att besöka – och övernatta i

Det är många som inspirerats och fascinerats av serien Downton Abbey och dess fantastiska omgivningar. Det har också gjort att det är närmast omöjligt att på kort varsel boka in sig för ett besök hos Highclere Castle (som ju slottet heter i verkligheten) och de evenemang som erbjuds där. Den som önskar besöka det populära slottet bör därför vara ute i god tid när biljetter släpps för allmänheten.

För de som önskar få lite inspiration i god Downton Abbey-anda finns det dock många bra alternativ bland Storbritanniens herrgårdar och slott.

Storbritannien har hundratals herrgårdar och slott som förr enbart var till för kungligheter och adeln, men som nu är öppna för allmänheten. Dessa spektakulära hem finns placerade runtom Storbritanniens vackra landsbygd och ramas in av böljande kullar, anlagda trädgårdar och vilda parker. Man kan vandra bland godsen och gå vilse i naturen innan man kopplar av framför en brasa och somnar i en majestätisk himmelsäng precis som en riktig Lord eller Lady.

Här kommer ytterligare några exempel på inspirerande slott och herrgårdar som man kan besöka och i vissa fall till och med bo i.

Cliveden, Berkshire, södra England

cliveden-house

Cliveden är en av de ståtligaste herrgårdarna. I mer än tre århundraden var det hem för den engelska adeln, och tidigare gäster inkluderar Charlie Chaplin, Winston Churchill och George Bernard Shaw tillsammans med varje kung och drottning sedan George I. Utforska trädgårdarna med allt från vackra blommor till udda statyer, det finns även en vindlande labyrint att gå vilse i. Trädgårdarna ligger nära avskilda gläntor, alléer och pittoreska sjöar med massor av skogspromenader att upptäcka.

Övernattning: Sov i herrgårdens klassiskt inredda rum med underbart bekväma kontinentalsängar, fyllda med antikviteter, persiska mattor och gamla oljemålningar.

Var: 35 minuter via tåg från London.

cliveden-exterior-dusk
cliveden-new-york-dec-2009-045
cliveden-bells
cliveden-deluxe-rum
cliveden-astor-suite
cliveden-deluxe-rum-2
cliveden-rum

Castle Howard, Yorkshire, norra England

castle-howard

Trots att slottet kanske är mest känd som Sebastian Flytes hem i filmatiseringen av Evelyn Waughs Brideshead Revisited, är Castle Howard i själva verket det historiska sätet för Earls av Carlisle. Huset har 145 rum, idylliska trädgårdar och även en lekplats. Enbart omgivningen med sina fontäner, ett mausoleum och tempel, är värt entréavgiften. Beroende på när du besöker kan det finnas olika blomsterarrangemang av påskliljor, rhododendron, riddarsporrar och rosor.

Övernattning: I närliggande The White Swan i Pickering för god mat och ett varmt välkomnande.

Var: Drygt 24 km från den historiska staden York i norra England

castle-howard-park
castle-howard-gardeners-house
castle-howard-christmas
the-white-swan
the-white-swan-2
the-white-swan-5

Alnwick Castle, Northumberland, nordöstra England

alnwick-castle-2

Den ursprungliga platsen för Hogwarts i Harry Potter-filmerna har i tusen år varit hem till Percy familjen. Hertigen av Northumberland och hans hustru återställde den muromgärdade trädgården (som öppnades av deras vän prins Charles, och som inkluderar en ”Poison Garden” som innehåller cannabisplantor), och öppnade upp dörrarna för allmänheten, som också kan äta på den berömda restaurangen Treehouse.

Övernattning: i en stuga i slottets stora trädgård, som sträcker sig så långt ögat kan se från dess gotiska torn.

Var: Alnwick är en halvtimme med tåg från Newcastle i nordöstra England

alnwick-castle-3

alnwick-castle-4

Burghley House, Lincolnshire, centrala England

burghley-house

Den spektakulära herrgården Burghley House som ursprungligen byggdes för Sir William Cecil, Elizabeth I:s chefsrådgivare, innehåller porträtt av familjen Cecil, Elizabeth I, Henry VIII och Oliver Cromwell. Dess omgivningar har ritats av Capability Brown, som skapade Serpentine Lake och planterade intima grupper av träd för spelskytte. Här finns limeträd, en hjortpark och ett antal trädgårdar, som ”trädgården av överraskningar” och skulpturträdgårded, vilket gör Burghley till den perfekta landsbygdsreträtten. Herrgården utgjorde även Kastilien Gandolfo i filmatisering av Da Vinci-koden.

Övernattning: Vid historiska gästhuset George of Stamford i närheten av herrgården.

Var: Nära byn Stamford, nära Peterborough i Lincolnshire, cirka 50 minuter med tåg från London

burghley-house-2
burghley-house-4
the-george-of-stamford
george-hotel-of-stamford

Longleat House, Wiltshire, west England

longleat

Longleat byggdes på 1500-talet och är för närvarande hem till den excentriska Marquess of Bath. Här finns 900 tunnland parklandskap, en labyrint, och en omfattande safaripark med rhesusapor och en vit noshörning. Dussintals rum med värdefulla målningar och möbler är öppna för besökare.

Övernattning: Vid The Bath Arms på Longleat Estate

Var: Nära staden Warminster mellan Bath och Salisbury, ca 90 minuter med tåg från London

longleat-2

Chatsworth House, Derbyshire, centrala England

chatsworth-house

Du kanske känner igen Chatsworth som Mr Darcys hem i den populära filmatisering från 2005 av Jane Austens Stolthet och fördom. De stora trädgårdarna belägna nära floden Derwent i 1.000 tunnland av parklandskap har 300.000 besökare varje år medan huset själv innehåller dussintals antikviteter och konstverk. Från vattenverk till skulptur, stenpartier till rosor – du kan spendera dagar med att utforska de stora trädgårdarna runt Chatsworth utan att bli uttråkad.

Övernattning: Pröva gärna det färgglada, moderna Devonshire Arms.

Var: Derbyshire är cirka 2,5 timmar från London med tåg.

chatsworth-house2
chatsworth-house-garden
chatsworth-house-dining-room
devonshire-beeley

Mellerstain House, Scottish Borders

mellerstain-house

Mellerstain House byggdes av den store skotska arkitekten William Adam 1725 och är omgivet av ett vackert parklandskap. Du når trädgårdarna genom en 1700-talsinnergård där du hittar italianiserade terrasser och örter i mängder. Beundra den vackra utsikten över gräsmattor och den konstgjorda sjön för att sedan vandra bland de majestätiska bokträden och ekarna med många vilda fåglar och djur. Håll utkik efter röda ekorrar och rådjur eller kungsfiskare när du tar en lugn promenad bredvid Eden Water.

Övernattning: Ett antal stugor med stora himmelssängar kan hyras nära herrgården.

Var: Åtta miles norr om Kelso vid den skotska gränsen, knappt 70 km från Edinburgh.

mellerstain-house-2

Culcreuch Castle, Lanarkshire, centrala Skottland

culcreuch-castle

Slottet byggdes mellan 1296 och 1320 och tillhörde den skotska klanen Galbraith under mer än 700 år och användes även av Oliver Cromwells trupper under 1654, innan det förvandlas till ett hotell på 1980-talet. Det finns mycket att utforska runt slottet, bland annat kan man se hoppande laxar vid Pots of Gartness och det 29 meter höga vattenfallet vid floden Endrick. Vandring och golf är också mycket populärt i området vilket ser till att du får massor av motion innan du kopplar av i slottets himmelssängar.

Övernattning: Det finns tio eleganta rum att bo på i själva slottet med vintageinredning, och färska skotska råvaror serveras i slottets två restauranger.

Var: Fintry, en 45-minuters bilresa från centrala Glasgow.

culcreuch-castle-2

Erddig House, norra Wales

erddig-house
Foto: Jim Linwood, London

Ofta utsett som en av Storbritanniens finaste historiska hus är Erddig, en fascinerande men opretentiös herrgård från tidigt 1700-tal som speglar livet för en herrskapsfamilj under 250 år. Utanför finns ett imponerande utbud av uthus som omfattar stall, smedja, snickeri, sågverk och en muromgärdad trädgård i 1700-talsstil belägen inom en romantisk park.

Övernattning: Närliggande byar som Wrexham har en rad mysiga Bed & Breakfasts att välja mellan.

Var: Drygt tre km från Wrexham i norra Wales.

Powis Castle, Welsh Borderlands

powis-castle

Detta fantastiska hus och omgivande trädgårdar har ett underbart läge vid den walesiska gränsen, med fantastisk utsikt över dalen. Här finns trädgårdar som planterats i början 1700-talet och museet Clive of India Museum med fantastisk samling av artefakter kopplade till Brittiska Indien.

Övernattning: De vackra stugorna i Edwardian stil i slottets omgivning har en fantastisk utsikt över trädgården.

Var: Strax utanför Welshpool i centrala av Wales.

powis-castle-garden
powis-castle-hus

Colebrooke Park, County Fermanagh

colebrooke-park

Colebrooke Park är först och främst ett familjehem för Viscount och Viscountess Brookeborough och ett av regionens viktigaste och historiska herrgårdar som har förekommit på brittiska TV-programmet, Country House Rescue. Om lyxiga spa:n inte är något för dig och du föredrar att vara mer aktiv, erbjuder Colebrooke även skytte samt lax- och öringsfiske i grevskapet Fermanaghs vackra omgivning.

Övernattning: Upplev en natt som en Lord eller Lady i en av de 12 bekväma dubbelrummen som alla är inredda av Lady Brookeborough.

Var: Colebrooke Park ligger bara 90 minuter från Belfast, 40 minuter från Irlands västkust och en kort bit från vackra Lough Erne.

colebrooke-park-2
colebrooke-park-4
colebrooke-park-5
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *