Care of Carl lanserar avdelning för vintage-klockor

Care of Carl, i vårt tycke en av världens bästa butiker för herrkläder online och lyckligtvis baserade i Sverige, satsar nu vidare med vintage-klockor.

Att det skulle bli en ny satsning var tydligt när Care of Carl köpte Gripenbro, ett mindre svenskt bolag specialiserat på försäljning av begagnade och vintageklockor. På köpet kom också grundaren Peter Rösehag som blev ansvarig för satsningen. Och nu kom alltså lanseringen.

Den nya avdelningen heter Pre-Owned och Vintage Watches. Här hittar vi handplockade modeller från klassiska klockmärken som Rolex, Omega, IWC, Cartier, Tudor och Panerai. Klockorna som är märkta pre-owned är generellt nya modeller, men begagnade, medan vintage är avsevärt äldre och inte finns i produktion längre.

Klockorna köps både in av CareOfCarl, men kunder ska enligt Care of Carl också kunna sälja eller byta in klockor här. Bolaget säger sig kontrollerar alla klockor för äkthet, skick och eventuell stöldhistorik innan de läggs ut till försäljningen, och erbjuder 12 månaders funktionsgaranti.

Tre favoriter från Pre-Owned and Vintage Watches

Vi har valt ut våra favoriter från sortimentet. Nota bene: Även om vi älskar klockor är vi inte värderingsexperter – köpen nedan är utifrån personlig smak, inte sett som investeringar.

1969 Omega Speedmaster ”220”

Omega Speedmaster är klockan som mer tydligt än någon annan är kopplad till rymden, och var som bekant den första klockan på månen 1969. Det är ändå något visst med en månklocka från 1969. Den här har dessutom en egenhet i att klockans bezel är feltryckt med siffran 220, istället för 200. Det här gjordes bara under en kort period men gör ändå klockan unik på ett lite charmigt sätt i en modern tid av datorstyrd perfektion.

Den här klockan är alltså från samma år som månlandningen. Men för att undvika missförstånd: detta är inte samma modell av Speedmaster som den som bars på månen. NASA certifierade noggrant sina ur, och de klockor som bars ombord på Apollo 11 hörde därför till den tidigare generationen Omega Speedmaster, som redan slutat produceras 1969. Priserna för ”månversionen” kaliber 321 är minst de dubbla.

2022 Cartier Santos

Cartiers klockor har en unik estetik – vare sig du älskar den eller avskyr den, är den i alla fall personlig. Och klockorna är ganska ovanliga (bland män), vilket nog är anledningen till att de ändå inte är dyrare än de är.

Louis Cartier skapade Santos redan 1904, för sin gode vän Alberto Santos-Dumont. Santos-Dumont var en pionjär inom flyg, gjorde bland annat stor uppståndelse genom att flyga sitt luftskepp runt Eiffeltornet 1901. Sedan dess har klockan genomgått många iterationer, men det finns något djärvt och annorlunda i designen som stått sig. Tidlös är ett ord som dyker upp, men på ett lite retro-coolt sätt.

Är man samlare är nog inte en ny Cartier Santos det man letar efter, men vill man ha en personlig stålklocka och är trött på dykaruren så är denna Cartier Santos en modell du kan bära till allt från smoking till piké och jeans.

Omega Constellation Pie Pan Caliber 551 

Om du absolut inte vill ha en klocka som inte känns 2022, utan älskar vintage, så är det här klockan för dig. En gammal Omega Constellation med dess underbara vintage-stil och en patinerad urtavla känns som klockan du kunde ärvt av din farfar (men inte gjorde).

Omega Constellation lanserades 1952, och namnet kommer alltså från ”stjärnbild” – därav stjärnan på urtavla och boett. Stjärnorna anspelar på Omegas många vinster och klockmodellen var en kommersialisering av den begränsade upplaga av guldklockor som firade Omegas första 100 år som klockmärke.

Lådan och certifikatet som följer med är vackra som inredning bara de. Tänk på att det är en liten klocka, som kan försvinna på din arm om du har grova underarmar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *