Christer Fuglesangs rymdklocka säljs på auktion!

omega speedmaster Christer fuglesang

OMEGA Speedmaster är den mest ikoniska av alla rymdklockor och i år är det 50 år sedan samarbetet inleddes mellan OMEGA Speedmaster Professional och NASA. Här kan ni läsa mer om det unika samarbetet.

Nu presenteras också en världssensation inför Bukowskis jubileumsauktion Important Timepieces där Omega Speedmaster är i huvudrollen. Toppnumret under auktionen är nämligen inget mindre än Christer Fuglesangs egna rymdklocka, OMEGA, Speedmaster X-33, ”Space-Flown”, som kommer att säljas med ett utrop på 300 000 – 500 000 kronor.

Unikt exemplar av Omega Speedmaster

omega speedmaster buren av Christer fuglesang

Christer Fuglesang bar denna klocka under sin rymdresa STS-128 på rymdfärjan Discovery under färden till den internationella rymdstationen ISS 2009.

Vanligtvis var dessa klockor enbart till låns, men astronauterna erbjöds även att köpa loss den till sig själv för att gravera och använda under rymdresan, för att sedan bära med sig den vidare i livet.

Christer fuglesang omega speedmaster auktion

– Under den här tiden utrustade Nasa sina astronauter med just den här specifika modellen av Omegaklockor. Jag lät ingravera STS-128/17A och mitt namn CHRISTER FUGLESANG, berättar Christer Fuglesang för Bukowskis.

Fuglesangs eftertraktade OMEGA speedmaster X-33 färdades totalt 9 262 217 km, 219 varv runt jorden samt var som högst 350 km över jordens yta. Efter rymdfärden har klockan förvarats i original box med tillhörande certifikat, vilket gör att klockan är i utmärkt skick.

– Utöver att Omega Speedmaster x-33 ”Space-Flown” är en klocka som tillhör den exklusiva klubben av klockor som befunnit sig i rymden så utmärker den sig även med det rena bakstycket graverat Fuglesang och NASA.Modellen är specifikt framtagen och utvecklad för att uppfylla astronautens behov. Officiellt presenterades klockan som Speedmaster Professionell X-33 eller ”Mars Watch” år 1998 då den utvecklades i ett nära samarbete med bland andra den tidigare NASA Apollo X- astronauten, Thomas Stafford, säger Carl Palmegren, specialist klockor, Bukowskis. 

Rymduppdraget STS-128

Christer fuglesang rymduppdrag

Den 28:e augusti 2009 klockan 23:59 lokal tid startade rymduppdraget STS-128 (STS = Space Transformation System) från Kennedy Space Center på Cape Canaveral i Florida.

Uppdraget avslutades den 11 september 2009 klockan 17:53 lokal tid med landning på Edwards Air Force Base i Kalifornien. Rymdfärjan Discovery var dockad med rymdstationen ISS under 9 dagar. Uppdraget hade beteckningen 17A, eftersom Fuglesangs färd var den 17:e amerikanska färden för uppbyggnaden av rymdstationen. 

Christer fuglesang omega speedmaster

Den unika Omega, Speedmaster X-33, ”Space-Flown” kommer auktioneras ut på Bukowskis jubileumsauktion ”Important Timepieces”, som äger rum den 10 november på Arsenalsgatan i Stockholm. Visningen pågår mellan 5-9 november på Berzelii Park 1.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *