OMEGA Firar 50-årsjubileum av månfärden Apollo 13

omega speedmaster professional som användes vid månlandningen

En av de mest ikoniska klockmodeller som finns i världen är OMEGA:s Speedmaster Professional. Det var denna kronograf som Buzz Aldrin bar på den första bemannade månlandningen i juli 1969.

Ända sedan dess har Speedmaster Professional Chronograph haft en unik plats i historien gällande rymdutforskningen som den enda utrustning som använts i alla rymdprogram. Ända från Project Gemini fram till det nuvarande internationella rymdprogrammet.

OMEGA Speedmaster och Apollo 13

I år är det också 50 år sedan en annan viktig milstolpe i samarbetet mellan OMEGA Speedmaster Professional och NASA.

OMEGA spelade nämligen en viktig roll under den tredje bemannade månfärden Apollo 13, som genomfördes den 11 april 1970. Ombord på Apollo 13 bar de tre astronauterna James Lovell, Jack Swigert och Fred Haise OMEGA Speedmaster Professional.

– OMEGA Speedmaster Professional fungerade som en back-up om astronauterna skulle förlora kontakten med markstationen på jorden eller om deras digitala tidtagare skulle sluta fungera. Klockan skulle vara det enda som gick att lita på i ett sådant kritiskt skede, säger James Ragan, ingenjör på NASA som först testade och kvalificerade OMEGA Speedmaster år 1964.

Astronaut James Lovell Apollo 13 Omega speedmaster professional
Astronauten James Lovell. Bild: NASA från nasaimages.org

Apollo 13 stod framför allvarliga utmaningar då dess andra syretank exploderade och därmed riskerade astronauternas öde. För att kunna manövrera och justera färdkostens färd på ett säkert sätt, krävdes något tillförlitligt för att kunna beräkna en exakt 14-sekunders bränsleförbränning.

Astronauten James Lovell på Apollo 13 Omega Speedmaster professional
Bild: NASA från nasaimages.org

Tack vare OMEGAs minutiösa precision lyckades astronauterna manövrera Apollo 13, vilket resulterade i att farkosten slutligen, den 17 april, 142 timmar och 54 minuter senare landade säkert i södra Stilla Havet.

Apollo 13 i stilla havet
Bild: NASA från nasaimages.org

Senare samma år, den 5 oktober 1970, uppmärksammades OMEGA med NASAs ”Silver Snoopy Award”, som ett tecken på tacksamhet för dess bidrag till den framgångsrika räddningen av den bemannade månfärden. När detta prestigefyllda pris först skapades utsågs Snobben till NASA:s inofficiella maskot. Mycket på grund av hans förmåga att vara positiv och lugn i allvarliga situationer där han agerade som en vakthund.

OMEGA Speedmaster Professional idag

OMEGA Speedmaster har ännu idag kvar de flesta av de funktioner som under de första månlandningarna. Nuvarande modell är en 42 mm kronograf med svart urtavla och tachymeter skala. Både visarna och markörerna är belagda med Super-LumiNova för att synas i mörker.

nya omega speedmaster professional

Här märks också hesalitglas som skyddar urtavlan, snarare än det vanligare safirglaset. Modellen kommer med flera olika modeller av armband, antingen i rostfritt stål, nato-armband eller svart läder.

nya omega professional 50 års jubileum 2020

Hjärtat hos denna modell utgörs av OMEGAs mekaniska urverk ”calibre 1861”, det legendariska självuppdragande urverket som även användes på månen.

Priset på OMEGA Speedmaster Professional börjar från 52 300 kronor.

nya omega speedmaster professional 50 års jubileum 2020

Den som önskar veta mer om vad som gör OMEGA Speedmaster Professional så speciell rekommenderas att läsa denna artikel hos Hodinkee.

Nyligen har också referensverket Moonwatch Only – The Ultimate OMEGA Speedmaster Guide lanserats på marknaden. En bok där du får veta precis allt om denna klockmodell och de versioner som hittills funnits på marknaden.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *