De dyraste fotbollströjorna i historien

Fotbollströjan – från träningsplagg till fashion statement

Fotbollströjan har under de senaste decennierna förvandlats från enkla träningskläder till ett modeplagg som bryter gränserna mellan idrott och vardagsklädsel.

Det är förstås inte bara inom fotbollen det här har hänt utan i många internationella sporter. Även om fotbollen antagligen är världens största sport, åtminstone kommersiellt räknat, så finns liknande trender även inom både t.ex. baseball och basket. Och det är inte bara tröjorna utan även sneakers, som en gång var enkla träningsskor, blivit kultföremål.

I samband med att idrottsstjärnor ersatt kungligheter och filmens stjärnor som kulturikoner och modeförebilder så har även deras arbetskläder fått en helt annan status. Genom smart marknadsföring har fotbollsklubbarna också lyckats utveckla fotbollströjan till ett premiumplagg. Genom samarbeten med kända designers och modehus har spelarnas kläder blivit high fashion.

Men precis som med andra kläder är det inget som går upp mot vintage. I den här artikeln listar vi de dyraste fotbollströjorna någonsin som sålts på auktion.

De dyraste fotbollströjorna någonsin

De dyraste fotbollströjorna representerar alla ikoniska ögonblick och legendariska spelare som präglat fotbollshistorien. Dessa tröjor, genom sina unika historier och symboliska värde, har nått astronomiska priser på auktioner och blivit eftertraktade föremål för samlare och fotbollsentusiaster.

Eftersom det inte finns något register går det inte att säga om någon tröja har sålts för ännu högre belopp, men det här är de dyraste fotbollströjorna som sålts på auktion:

  1. Diego Maradonas VM-tröja 1986: Under VM 1986 i Mexiko trollband Diego Maradona världen med sina magiska prestationer, inklusive det episka (och ifrågasatta) ”Hand of God”-målet i kvartsfinalen mot England. Maradonas tröja från denna turnering är det enskilt dyraste idrottsplagget som sålts på auktion. 2022 lyckades anrika Sotheby’s säkra en försäljning på hela 7,1 miljoner pund till en anonym köpare.
  2. Lionel Messi’s VM-tröja 2022: Lionel Messi ledde Argentina till vinst i VM 2022, efter en rafflande final mot Frankrike. Messi blev utsedd till matchens bästa spelare och gjorde två mål på ordinarie tid och en av straffarna som till slut säkrade vinsten. Redan året efter lyckades Sotheby sälja hans tröja för 7,8 miljoner dollar.
  3. Pelés VM-finaltröja 1970: Pelé, en av fotbollens största ikoner, bar denna tröja under den legendariska VM-finalen 1970 i Mexiko då Brasilien säkrade sin seger. Tröjan har inte tvättats sedan finalen och har fortfarande gräsfläckar kvar. 2002 såldes den på auktion och satte då rekord som den dyraste fotbollströjan någonsin. En anonym köpare på telefon betalade drygt 157.000 pund, motsvarande ca 2 miljoner kronor. Ändå har denne troligen gjort en lysande affär.
  4. Geoff Hursts VM-finaltröja 1966: Geoff Hurst var den första att göra ett hattrick i en VM-final 1966, då England mötte Västtyskland. Hans tröja från den historiska finalen har blivit en eftertraktad samlingssak och såldes redan 2000 för ca 92.000 pund. Sedan dess har flera försök gjorts att sälja tröjan på auktion, senast 2016 för 300.000 pund, men ingen affär har blivit av. Tröjan sägs vara försäkrad för 1 miljon pund, vilket är en indikation på dess nuvarande ägares åsikt om rätt prislapp.

Förutom fotbollströjor så har också många medaljer från VM blivit populära objekt på auktioner. Från Englands VM-vinst 1966 har flera medaljer sålts för miljonbelopp.

De astronomiska priserna på dessa fotbollströjor visar att plagget har blivit något mer än bara en tröja. För många är de en tillhörighet och gemenskap. De gamla tröjorna som fortfarande går att köpa som replikor, och för många är det ett sätt att uppleva några av livets bästa ögonblick.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *