De populäraste drinkarna i världen just nu

A survey by World Class revealed the Bulleit Old Fashioned is the most popular cocktail in bars for World Cocktail Day (PRNewsfoto/WORLD CLASS)

Old Fashioned är den populäraste och mest beställda drinken i världen just nu. Det framgick från en undersökning som gjordes av spritjätten Diageo inför World Cocktail Day i maj där man tillfrågade sitt stora internationella nätverk av bartenders på The World Class Club i ämnet.*

Ifall man som avslutning på kvällens festligheter är på väg ut på någon bar eller nattklubb är sannolikheten stor att man i något skede av kvällen/natten tar sig någon uppfriskande i alkoholväg. I dessa sammanhang verkar många just nu lockas till drinkar med historia – drinkar som omges av en så kallad retrocharm.

Old Fashioned var en av de drinkar som James Bond beställde i filmen Thunderball från år 1965. Även om inte drinken tog sig ända vägen till filmerna, finns Old Fashioned även nämnd i Bond-böckerna Diamonds are forever och Live and Let Die.

Det tål även att påminnas om att Old Fashioned var en av Don Drapers favoritdrinkar i serien Mad Men.

Det finns många olika sätt att tillreda en Old Fashioned på. En av de klassiska varianterna går ut på att mäta upp ca. 5 cl bourbon och en barsked sockerlag tillsammans med en skvätt Angostura Bitter i ett rörglas.

Genast bakom Old Fashioned i undersökningen kom en annan klassiker – den ikoniska italienska drinken Negroni. I nämnda Thunderball belönar sig James Bond med en Negroni efter att berövat en skurk på hans vapen. Han beställer drinken även i den korta novellen Risico från 1960.

Recepten på nämnda drinkar:

Old Fashioned

5 cl rågwhisky eller bourbon, t.ex. Bulleit Bourbon

2 skvättar av Angostura Bitter

1 sockerbit

Apelsinzest som dekor.

Negroni 

2,5 cl Tanqueray No. TEN gin

2,5 cl Italiensk likör, t.ex. Campari

2,5 cl Martini Rosso Vermouth

Som dekor citron- eller grapeskivor.

*Undersökningen gjordes inför World Cocktail Day 13 maj och i den deltog en stor mängd av bartenders från länder som Puerto Rico, Portugal, Grekland, Norge, Island, Beirut, USA, Kanada, Hong Kong och USA. Diageo Reserve World Class grundades år 2009 och finns nu i över 60 länder runtom i världen. I nätverket har man utbildat och inspirerat över 250,000 bartenders genom sitt träningsprogram.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *