Old Fashioned – den ursprungliga cocktailen

Don Draper: “Rye OK with you?”

Bartender: ”You look like you know what you’re doing”

Mad Men, säsong 3, episod 3

Drinkuniversumet är liksom vårt eget enormt och till synes evigt expanderande. Drinklistorna exploderar i omfattning och komplexitet.

Men bland alla dess stjärnor finns en drink som lyser lite starkare än alla. Det är inte bara en av de mest ursprungliga drinkarna, det är fortsatt en av de mest populära drinkarna och en av de mest efterfrågade bland världens bästa barer. Det är också en överraskande enkel drink – så enkel att vem som helst kan bemästra den och blanda den hemma. Drinken med stort “D”: Old Fashioned.

The old fashioned cocktail

Varför det kallas cocktails är försvunnet i historiens dimmor. Det finns minst en handfull bra förklaringar, från franska drinkmuggar (coquetiers) till husmorsknep för att få hästar att piggna till inför en försäljning (cock-tails). Vad vi vet är att cocktailen – den rena spriten utblandad med smaksättare – kom att bli allt mer populär under 1800-talet. Kanske var det för den döva den billiga spritens smaker man gjorde det, eller var det ett sätt att krydda drinken med uppiggande örter.

1806 skriver en förvånad läsare in till tidningen “The Balance and Columbian Repository” i New York för att fråga om vad ordet cocktail betyder i en tidigare artikel. Svaret lyder “a stimulating liquor, composed of spirits of any kind, sugar, water and bitters”. En Old Fashioned helt enkelt, som vi hade kallat det idag.

Och det är så drinken fått sitt namn. Mängden cocktails och variationerna på varje drink ökade snabbt. Traditionalister som ville ha en cocktail på klassiskt maner började då beställa sina cocktails old fashioned – med bara sprit, socker, vatten och bitter.

I drinkbibeln Modern American Drinks från 1895 beskriver George Kappeler en Old Fashioned Whiskey Cocktail enligt följande: ”Crush a small lump of sugar in a whiskey glass containing a little water, add a lump of ice, two dashes of Angostura bitters, a small piece of lemon peel, one jigger (4,5 cl) Holland gin. Mix with small bar spoon. Serve.”.

På omvägar kom drinken att bli associerad med Louisville, Kentucky, och gentlemannaklubben Pendennis Club. Man vill gärna göra gällande att drinken uppfanns där 1880, men det passar dåligt in med alla beskrivningar i tidigare böcker. Men troligtvis är det anledningen att Old Fashioned kom att associeras mer tätt med bourbon, från att egentligen varit en allmän beskrivning. Oavsett historien fastnade kopplingen mellan Old Fashioned och Louisville, och varje juni firas där festivalen Old Fashioned Fortnight.

pendents club Louisville Kentucky
Klassiska Pendennis Club i Louisville, Kentucky

Recept på Old Fashioned

Old Fashioned hör till drinkarna som IBA, International Bartenders Association, upprättat ett officiellt recept för i sin finaste kategorin: ”The Unforgettables”. Så här lyder deras recept

Ingredienser

 • 4,5 cl bourbon eller rågwhiskey 
 • 1 sockerbit (råsocker)
 • Vatten
 • Angostura bitter
 • Apelsin och körsbär

Instruktioner

 • Lägg sockret på botten av ett lågt glas
 • Stänk över 2 stänk Angostura, och låt dra in
 • Häll på vattnet och muddla allt till en sirap
 • Lägg i en stor isbit i glaset och slå över spriten
 • Skär en bit av apelsinens skal och pressa över drinken
 • Rör om
 • Garnera med apelsinskalet och körsbäret

Variationer på Old Fashioned

Det finns naturligtvis otaliga variationer på Old Fashioned.

För det första mängden: många recept föreskriver 6 cl whiskey istället och 3-4 stänk Angostura. En lite större mängd fyller glaset bättre och det kan man ju inte gärna klaga på.

Du kan också variera drycken – det finns otaliga variationer av bourbon och rågwhiskey att prova, eller varför inte testa en annan spritsort som gin eller mezcal? Det finns även många bitters att variera. Angostura är så traditionellt det går, men ett annat alternativ är Peychaud’s.

När det gäller garneringen förekommer också citron. Ett tag var det populärt att muddra frukten i drinken, antagligen för att täcka över smaken av dålig alkohol under förbudstiden i USA.

Om du vill prova något nytt: I årets drinkbok 2022 – Vilda Drinkar – blandar Bella Porcini en svensk Old Fashioned med gransirap.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *