Den klassiska Folkabussen blir nu eldriven

ikonen Volkswagen folkabussen blir eldriven

Under förra hösten presenterade eClassics tillsammans med Volkswagen ett koncept för att elektrifiera historiska Folkabubblor. Nu tar är det igen dags att ta sig an en ikonisk bilmodell när Volkswagens Transportbilars partner eClassics planerar att erbjuda T1-konverteringar.

Volkswagen har genom bilhistorien haft en speciell plats i svenskarnas hjärtan. 1948 lanserades Typ 1 i Sverige och i början av 1950-talet rullade den allra första Volswagen Transporter in i Sverige. Nu har 70 år gått sedan dess och med över 12 miljoner sålda bilar har denna ikon skrivit in sig i historieböckerna. Folkabussen blev snabbt en succé både i Sverige och övriga världen.

Volkswagen T-1.

Volkswagen Transportbilar presenterar nu e-BULLI, som är ett helt elektriskt fordon som producerar nollutsläpp på vägen. Konceptfordonet är utrustat med drivsystemskomponenter från Volkswagens Transportbilars senaste elfordon och är baserad på den T1 Samba-buss som började producerades år 1966.

Egentligen skulle scenen för världspremiären ha varit på Techno Classica 2020. Men eftersom detta event har skjutits upp presenterar Volkswagen Transportbilar nu all fakta om e-BULLI redan i detta skede.

Dubbelt så stark som originalet

eldriven folkabuss volkswagen

Den gamla boxermotorn på 44 hk och 102 Nm på den ursprungliga T1-motorn från 1966 har lämnat plats för en tyst elmotor på 83 hk och 212Nm i nya e-BULLI. Medan den ursprungliga bensinmotorn på T1:an hade en toppfart på 105 km/h, kan nya e-BULLI nå upp till 130 km/h.

Hos e-BULLI sitter växellåda och elmotor bakom bakaxeln, precis som på originalet från 1966. Ett litiumjonbatteri förser elmotorn med ström och batteriets användbara energikapacitet är 45 kWh. Räckvidden med en full batteriladdning är mer än 200 kilometer.

motor på nya eldrivna folkabussen från volkswagen
Med ett vridmoment på 212 Nm är den eldrivna e-BULLI mer än dubbelt så stark som originalet.

Chassit har omarbetats och gör att det känns helt annorlunda att köra e-BULLI jämfört med T1. Multilänkaxlar fram och bak med justerbara stötdämpare, en omarbetad styrning och ventilerade skivbromsar runt om bidrar till mer dynamisk, modern och samtidigt lugnare och säkrare körupplevelse.

eldriven folkabuss e-bulli

Ny design både ut- och invändigt

Samtidigt har även ett nytt interiörskoncept utarbetats för e-BULLI som är både snyggt och avantgarde.

Utsidan har moderniserats med stor känslighet och finess, med lackering i tvåtonsfärgerna ’Energetic Orange Metallic’ och ’Golden Sand Metallic MATTE’. Här finns nya runda LED-strålkastare med varselljus och LED-laddningsindikatorer som signalerar hur mycket laddning som finns i litiumjonbatteriet redan innan föraren har hoppat in på förarplatsen.

interiör eldriven folkabuss volkswagen
Ljust och rymligt för 8 personer i e-BULLI.

Volkswagen Transportbilars designers har även omarbetat delar av interiören utan att förlora det ursprungliga konceptet. Sittplatserna är en av de nya detaljerna. Inuti bilen har tvåtonsfärgade ytor i ’Saint Tropez’ och ’Saffrano Orange’ använts för att harmonisera med bilens yttre.

inuti nya volkswagens eldrivna folkabuss t1
En ny mittkonsol med växelväljare och start/stop-knapp.

Massivt trä liknande det på ett fartygsdäck har använts för golvet och tillsammans med de ljusa lädertonerna ger det en maritim känsla som förstärks av det öppningsbara taket.

Moderna detaljer syns i intrumenteringen där en liten digital display tillkommit, även om hastighetsmätare är baserad på originalet. Ytterligare information visas via en surfplatta som finns integrerad i takkonsolen. Via Volkswagens ”WE Connect” kan e-BULLI kommunicera med en smartphone och skicka nödvändig info om bland annat återstående laddningstid, restider och energiförbrukning.

t1 folkabussen eldriven instrumentbräda
Den klassiska hasighetsmätaren har fått en modern digital display integrerad.

Det är alltså hos eClassics man erbjuder T1-konverteringen, komplett med omdesignade hjulupphängningar fram och bak. Priset på detta är från 64.900 euro. Konverteringar av T2- och T3 erbjuds också av eClassics.

växelspak folkabussen t1 volkswagen
Modern växelväljare som kan reglera bromskraftsåtervinningen. Nyckeln i facket är till motorrummet bak.
laddning el bil
e-BULLI kan snabbladdas till 80% på cirka 40 minuter via CCS-kabel.
led lampor elbil
I de klassiskt runda strålkastarna sitter moderna LED-lampor.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *