Den prisvärda klassikern Ingersoll 1892

klassiska klockor ingersoll 1892
Bild: https://eu.ingersoll1892.com

Vilket klockmärke skall man köpa ifall man vill satsa på ett klassiskt och anrikt klockmärke utan att behöva lägga ut en normal svensk månadslön? Ett prisvärt alternativ som i många sammanhang omnämns som en klassiker är Ingersoll 1892, vars tidiga modeller är eftertraktade bland samlare.

Det finns en del märken i de lägre prisklasserna som ofta är bortglömda när man pratar i termer av klassiska märken i klockvärlden. Ofta begränsar man sig till klockmärken från den schweiziska urmakare. Ingersoll är ett amerikanskt klockmärke med en rik historia och är därför intressant att ta en närmare titt på.

Historien om Ingersoll 1892

Att Ingersoll inte är mer känt än vad det är bland allmänheten beror delvis på den sparsamma marknadsföringen sedan 1970-talet. Det var då den hårda konkurrensen gjorde att företaget blev tvunget att skära på utgifterna.

Robert Hawley Ingersoll och en bild från hans passansökan 1921.

Den som lade grunden för verksamheten var en bondson från Michigan, Robert Hawley Ingersoll. Det hela började 1880 när den då 21-årige Robert flyttade till New York med sin lillebror. De startade en importfirma, där de sålde de flesta varorna för en dollar. År 1892 vågade man sig på att lansera ett fickur, som då kostade en och en halv dollar. Det var lika med en dagslön på den tiden.

Fickuret som kallades Universal bestod av ett litet urverk, som låg i en boett med uppdragsmekanismen på baksidan. Ingersoll själv hade designat uret och det hela var en chansning som gick hem tack vare mycket marknadsföring genom annonser.

ingersoll dollar watch
Annons med Ingersolls så kallade ”Dollar Watch”, modellen Yankee från början av 1900-talet.

Tre år senare kom uret Yankee som kostade en dollar. Robert Ingersoll hade en längre tid drömt om att skapa ett ur för just en dollar. Detta var möjligt tack vare Henry Fords uppfinning me det löpande bandet. ”The Dollar Watch” blev en succé och producerades i över 1 miljon exemplar.

Bak på varje boett fanns en ettårsgaranti instucken. Detta var en bidragande orsak till att Ingersolls klockor blev synonymt med pålitlighet och kvalitet.

ingersoll fickur
Olika modeller av fickur från Ingersoll i början av 1920-talet.

I och med recessionen efter första världskriget gick Ingersoll i konkurs och blev uppköpt av Waterbury Clock Company 1922. Officiellt gick företaget under namnet Ingersoll-Waterbury och snart skulle också ett samarbete påbörjas med Disney.

Ett samarbete som fortsätter ännu idag. Under 1930-talet påbörjades produktionen av Musse Pigg-klockor. Över 5 miljoner klockor av dessa blev sålda över en period på 15 år.

Nuförtiden ägs märket Ingersoll av brittiska Zeon Watches som är ett dotterbolag till det kinesiska företaget Herald Group.

klassiska armbandsur ingersoll
Med modellen Radiolite lanserade Ingersoll sitt första armbandsur år 1920. Redan ett par år tidigare hade man börjat processen med att måla på radium på markörerna, vilket gjorde att kunde se tiden i mörker. I och med lanseringen av Radiolite började man sikta in sig allt mer på utomhusaktiviteter som scouting. Radium skulle komma att användas även bland andra klocktillverkare på den tiden, men förbjöds senare på grund av sin hälsovådlighet.

Snygga klockmodeller från Ingersoll idag

Idag är Ingersoll ett populärt märke bland annat i hemlandet USA. De senaste åren har många snygga modeller lanserats där inspiration uppenbarligen hämtats från flera av de mest populära lyxklockorna på marknaden.

Trots att många av modellerna som nu lanseras har automatiska urverk ligger prislappen klart under 10.000 kronor. Ett bra alternativ till de dyrare schweiziska märkesklockorna på marknaden!

Här är några snygga modeller av klockor från Ingersoll.

Ingersoll – The Catalina

Det automatiska urverket The Catalina har vissa likheter med en av de mest eftertraktade lyxklockorna på marknaden idag, Patek Philippes Nautilus. Denna kommer i ett borstat/polerat roséguldstonat stål och har en prislapp på runt 7000 kronor.

Ingersoll – The Motion

Ingersoll The Motion är en av kronjuvelerna i urvalet med stiligt skelettur med självlysande indexmarkeringar och visare samt automatiskt urverk. Denna klocka har ett pris på runt 7500 kronor.

Ingersoll – The Herald

Ingersoll The Herald är en klassisk och stilren kostymklocka, som även den har skelettur med självlysande indexmarkeringar och visare.

Ingersoll – Bison

2007 kom Ingersoll ut med den sportigare modellen Ingersoll Bison. Sedan dess har man utökat kollektionen med en lång rad olika modeller.


Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *