Designerväskor som investering – Vilka märkesväskor är mest värda som begagnade?

bästa designerväskor

Designerväskor är en investering! Det är något som vi ofta får höra från kvinnor som önskar köpa någon av de mest exklusiva designerväskorna på marknaden. Ofta ser vi mindre insatta det som en ursäkt för att köpa överprissatta märkesväskor. Men hur är det egentligen – är designerväskor en bra investering?

Nyligen meddelade Chanel att de begränsar sin försäljning för sina mest populära handväskor, som ”Classic Flap Bag” och ”Coco Handle”. Numera kan varje kund endast köpa en handväska per år av dessa väskor. Chanel har höjt priset på sina mest populära produkter redan tre gånger detta år och med dessa strategier försöker man göra märket ännu mer exklusivt.

Strategin är inte unik eller ny på något sätt, utan ett beprövat sätt att göra produkter mer exklusiva inom lyxsegmentet. Även gällande lyxklockor och kläder används strategin med att begränsa utbudet och höja priserna för att höja exklusiviteten.

Bästa designerväskor som är värda investeringen

Om du vill se på ämnet ur ett analytiskt perspektiv och designerväskor som en investering finns det vissa modeller av designerväskor som är mer värda än andra. Faktum är att vissa modeller av designerväskor som ökat drastiskt i värde genom åren. Vissa av dessa har blivit tidlösa ikoner som aldrig går ur mode. Om du vet vilka dessa designerväskor är kan du faktiskt se det som en utmärkt investering. Nedan är de fem designerväskor som ökat mest i värde genom åren.

5. Goyard St. Louis Tote

Detta är kanske inte den mest välkända bland designermärken, men Goyard har en unik position på marknaden och en stabil och hängiven kundkrets. Det gör att det alltid finns många människor som söker efter modeller som St. Louis. Du kan förväntas få åtminstone 1.3 gånger pengarna på andrahandsmarknaden om du köper denna modell från Goyard.

  • Nypris: ca. 11.000 kronor

4. Louis Vuitton Neverfull Tote

bästa märkesväskor investering

Tote Bagen Neverfull från Louis Vuitton lanserades 2007 och sedan dess har många kollektioner lanserats av modellen. Om man beaktar alla modeller som finns på andrahandsmarknaden tappar den lite i värde och du får i allmänhet runt 90% tillbaka av det pris du betalat på andrahandsmarknaden. Det är främst unika begränsade upplagor du skall hålla koll på. Dessa kan lätt dubbleras i värde redan inom ett par år. Ett exempel på detta var samarbetskollektionen som lanserades med Jeff Koons. Louis Vuitton har även i övrigt många ikoniska väskor i sina kollektioner – inte endast bland handväskor. Om du har äldre välbehållna resväskor kan du räkna med att de har ett bra andrahandsvärde.

  • Nypris: ca. 15.000 kronor

3. Chanel Boy Bag

Chanel Boy bästa designerväskor som investering

Chanel är det mest exklusiva märket bland designerväskor på marknaden och även på andrahandsmarknaden är efterfrågan enorm. Chanel Boy Bag lanserades 2011 och eftersom återförsäljningspriset på Chanels väskor ökat med i snitt 3% varje år, kan du förvänta dig minst samma ökning på andrahandsmarknaden. Unika exemplar av Chanels väskor är väldigt eftertraktade och kan lätta dubblera i pris.

  • Nypris: ca. 52.000 kronor

2. The Chanel Classic Flap Bag

Chanel classic flap mest värdefulla märkesväskor investering

En av de mest klassiska bland Chanels väskor är The Classic Flap Bag som lanserades 1955. Denna väska har också ett historiskt värde eftersom det i samband med lanseringen för första gången blev acceptabelt för kvinnor att bära en väska på axlarna – därav axelremmen på väskan. Många av modellerna har en 200% avkastning på butikspriser, beroende på läderkvalitet och skick på väskan. Detta är en av de säkraste investeringarna bland designerväskor.

  • Nypris: ca. 61.000-80.000 kronor (beroende på storlek)

1. Hermès Birkin Bag

Hermès Birkin Bag är extremt värdefull eftersom den endast lanseras i begränsade upplagor. Väntelistan kan vara ända upp till 6 år (!) på väskan. Exklusiviteten gör väskan till ett samlarföremål genast när den släpps på marknaden. Detta är den mest populära väskan både i nyskick och på andrahandsmarknaden. Den lanserades 1984 och har haft en avkastning på 14,2% per år sedan dess. Det är inte många aktier eller andra tillgångsslag som kan matcha denna avkastning! Trots att den är svår att få tag på i nyskick finns den tillgänglig som begagnad hos t.ex. Farfetch för runt 110.000-150.000 kronor beroende på årgång.

  • ca. 85.000-120.000 kronor (beroende på storlek och läder)

Vilka märkesväskor är den säkraste investeringen?

De finns framförallt tre märken som är säkra investeringar gällande designerväskor. Chanel, Louis Vuitton och Hermès har marknaden i ett järngrepp och gör allt för att bevaka exklusiviteten på sina väskor. I stort sett alla modeller av väskor från dessa märken har ett bra andrahandsvärde på marknaden.

Andra prisvärda designerväskor med bra andrahandsvärde

Bland övriga märken med ikoniska väskor som håller värdet bra på andrahandsmarknaden kan nämnas Christian Dior och deras modell Saddle. Även Bottega Venetas The Pouch och Saint Laurents modell LouLou är relativt eftertraktade.

Var hittar man bästa märkesväskor på nätet?

Farfetch är en av de sidor med bäst utbud av designer- och märkesväskor online. Under kategorin väskor hittar du till och med en underkategori med ”Ikoniska kollektioner” bland designerväskor. Det finns också en marknadsplats för Pre-owned märkesväskor där du både kan sälja och köpa designerväskor.

Vilka är bästa designerväskor för män

bästa investeringen väskor män

Designerväskor är mest populära bland kvinnor, men också bland män kan vi se ett ökat intresse. För män är det helt andra väskor som gäller och de mest populära är portföljer, weekend bags och Totebags. Bland de mest värdefulla designerväskorna för män på andrahandsmarknaden återfinns Louis Vuitton och Mulberry. Även Berluti och Globe-Trotter har modeller som håller priset väldigt bra.

Om du vill satsa på en klassisk designerväska för potentiell värdeökning är Louis Vuitton det säkraste valet.

Vanliga frågor om designerväskor

Vilken designerväska ska jag köpa?

Om du ser designerväskor som en investering är det säkrast att satsa på någon av de mest exklusiva märkena. Då slipper du också jaga trender och hålla koll på vilka designerväskor som är inne just nu.

Vilka designermärken är de bästa investeringen?

Märken som Chanel, Louis Vuitton och Hermès är i regel säkra investeringar. Väskor från dessa märken har ett bra andrahandsvärde och varumärkesstrategin hos tillverkarna bygger på att upprätthålla exklusiviteten.

Var hittar man prisvärda märkesväskor på nätet?

Vad som är prisvärt är ett relativt begrepp när det handlar om designermärken. På grund av exklusiviteten är priset alltid högt, men det finns marknadsplatser som Farfetch som har bra transparens då det gäller prisbilden. Inte minst tack vare den utvecklade andrahandsmarknaden för designerväskor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *