Desirée Jaks Årets Kock 2023

Desirée Jaks Årets Kock 2023

Vid finalen den 19 oktober så fick Sverige en ny kockmästare: Desirée Jaks, kreativt ansvarig på Restaurang Spesso i Stockholm.

Årets Kock-tävlingen 2023

I år firade tävlingen, som grundades av Tore Wretman, 40 år. Varje rätt bedömde av en smakjury med några av Sveriges mest meriterade kockar och personer med gastronomisk kompetens. Finalisterna bedöms även av en separat metodjury löpande under hela tävlingen. Även H.K.H. Prins Carl Philip var del av juryn, i den lite oklara rollen som ”beskyddare” av Årets Kock. Programledare i TV4s livesändning var Tareq Taylor och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.

Under dagen serverade de åtta finalisterna rätter på varm och kall hummer samt rensadel. I ett helt nytt momentet kallat ”koka soppa på en spik” eller ”man tager vad man haver”, där finalisterna skickades till Grönsakshallen Sorunda med en budget på 300 kronor var att handla svenska råvaror för. Den enda gratis ingrediensen var salt.

Årets vinnare Desirée Jaks

Juryn i Årets Kock 2023
H.K.H. Prins Carl Philip, omgiven av några av Sveriges bästa kockar. Foto: Samuel Unées

Det blev alltså Desirée Jaks som tog hem priset denna gång, och belönades med Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, samt en prischeck på 250 000 kr.

Desirée är trots att hon är född 1995 allt annat än nybakad.

Innan Spesso jobbade hon på restaurang Agrikultur i över fyra år, tillsammans med Filip Fastén som vann Årets Kock 2014, och även restaurang Sjön i Jönköping. Hon var med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt i Tyskland. Desirée var dessutom medlem i Juniorkocklandslaget 2017-2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg samt vann Nordic Young Chef 2018. Idag är hon medlem i Kocklandslaget med OS 2024 i sikte.

På andra plats kom Henric Herbertsson (SK Mat och Människor) och på tredje plats Oskar Persson (OM Gastronomi).

Att kalla Årets Kock för kockvärldens Melodifestival eller landar kanske inte helt bra hos någon. En mer korrekt beskrivning är SM i professionell matlagning. Men oavsett terminologin är det en viktig tävling. Genom åren har många av våra absoluta bästa och mest framgångsrika kockar passerat igenom vinnarlistorna, och om man vill hitta nya topprestauranger kan det vara bra att följa vinnarna genom deras karriärer.

Njut av Desirées vackra kreationer!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *