Melleruds gör pilsner med Årets Kock 2022, Jessie Sommarström

Melleruds Mästarpilsner

Sedan 2020 har Melleruds – som ägs av Spendrups – haft som tradition att göra en Mästarpilsner ihop med Årets Kock.

När Jessie Sommarström vann Årets Kock 2022 var hon bara den andra kvinnan någonsin att göra det, och den första på 34 år. Därför är vi lite extra glada att se hennes ansikte pryda årets flaska av Melleruds Mästarpilsner.

Jessie Sommarström – Årets Kock 2022

Årets Kock är SM i professionell matlagning och tävlingen som agerat plantskola för några av Sveriges främsta stjärnkockar, ”kändiskockar” och Nobelkockar. Bland vinnarna hittar vi t.ex. Tommy Myllymäki (tvåfaldig medaljör i Bocuse d’Or) och Markus Aujalay, medan Melker Andersson och Tina Nordström finns bland silvermedaljörerna.

Årets Kock startades 1983 av Gastronomiska akademien, Tore Wretman och branschorganisationen Svensk Mjölk. Målet var att öka intresset för gastronomi och vårt skandinaviska kök, och just lyfta kockarnas status. Juryn består av ett stort antal namnkunniga kockar, bland dem många tidigare vinnare av Årets Kock, och i hedersjuryn ingår också H.K.H. Prins Carl Philip.

jessie sommarström ligger bakom Melleruds Mästarpilsner
Jessie Sommarström, Årets Kock 2022. Foto: Årets Kock

Vid Årets Kock 2022 korades alltså Jessie Sommarström till ny vinnare. Till vardags är Jessie kreativ ledare på Urban Deli, en kedja av trendiga saluhallar som än så länge finns på 4 platser i Stockholm. Jessie har en bakgrund på bland annat Sturehof, Esperanto och restaurang Nobel. Du hittar henne t.ex. på Instagram.

Melleruds Mästarpilsner 2022

Det är alltså Jessie Sommarström och Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups, som tagit fram Melleruds Mästarpilsner 2022.

Resultatet är en rejäl, ekologisk pilsner som passar lika bra som sällskapsdryck som till klassisk husmanskost. Melleruds Mästarpilsner är bryggd pa det maltkornet Balder, ett ekologiskt spannmål från Warbro Kvarn i Sörmland, och ekologisk svenskodlad Magnum-humle. Pilsnern passar t.ex. perfekt till svensk husmanskost, ljust kött och lite kraftigare fiskrätter.

För mig är det absolut viktigaste just nu att utveckla hållbar gastronomi. Ju mer kunskap man har desto mer ansvar kräver det. Jag vet att all vi gör idag kommer ha betydelse för nästkommande generation så för mig är det viktigt att kunna lämna över så bra som möjligt och det jag kan påverka är mat.

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022
Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *