Det glada 1920-talet är tillbaka på Tjolöholms slott

1920-talets kvinnomode
Foto: Kajsa Sjölander

I februari tar Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning Tjolöholms slott ett kliv 100 år tillbaka i tiden till det glada 1920-talet med sin utställning Dresses and Decadence – The Stylish 1920s. Med detta dekadenta årtionde som grund vävs berättelser in om hur livet var på Tjolöholm och hur ett nytt modernt samhälle tar form.

Vi har i flera omgångar hämtat inspiration från detta gyllene årtionde här på Gentlemannaguiden, med bland annat herrmodet under 1920-talet samt några av de främsta artisterna och författarna under denna tidsera. Därför är det glädjande att det finns de som nu väljer att uppmärksamma 1920-talet under detta år.

I samarbete med Fashion and Textile Museum 

Utställningen Dresses and decadence – The stylish 1920´s och sker i samarbete med Fashion and Textile Museum från London och här lyfts det glada 20-talets vågade och glittriga modehistoria fram. Detta bland annat genom visning av en av Europas största privata samling av vintagekläder.

Kläderna i utställningen på Tjolöholm kommer från britten Mark Butterfields privata vintagesamling.

utställning Dresses and decadence - The stylish 1920´s
Vintagegurun Mark Butterfield är med och bygger nästa års stora utställning på Tjolöholms slott med delar av sin exklusiva modesamling. Foto: Kajsa Sjölander

Jag attraheras av hur vackra kläderna är, fantastiska hantverk med exceptionell kvalité. 1920-talet var så mycket mer än den raka fransklänningen. Det finns inte så mycket kläder för män bevarade från 1920-talet, män använder i regel sina kläder tills de slits ut. Å andra sidan var modet för män långt ifrån lika spännande som för kvinnor, säger Mark Butterfield.

1920-talets mode och livsstil

Efterkrigstiden under det ”glada tjugotalet” präglades av en ekonomisk, social, konstnärlig och kulturell dynamik, något som inte minst avspeglar sig i modet. 1920-talet var första gången som modeskapare dikterade hur folk skulle klä sig, tidigare skedde modesvängningar betydligt långsammare.

1920-talets mode för kvinnor
Foto: Kajsa Sjölander

Den vilda dansen charleston drog som en löpeld över Europa. Jazzen strömmade ur grammofonerna, kvinnorna klippte sitt hår kort, fick rösträtt och erövrade ny mark. Det förtrollande Hollywood inspirerade och bilar blev allt vanligare. Efter första världskriget fanns ett behov av att släppa loss och bryta mot tidigare konventioner. Festen och maratondansen verkade aldrig ta slut och kvinnor fick en helt ny, modern klädstil. 

Precis som i början av 1900-talet fanns det stora sociala klyftor i samhället, och klädmodets svängningar påverkade allra främst de rika. På 20-talet började kläder massproduceras och att klä sig moderiktigt blev plötsligt något som de flesta kvinnor hade råd med.

1920-tal kvinnors mode
Foto: Kajsa Sjölander

Hollywood blev en viktig inspirationskälla på 20-talet då biobesök blev ett populärt fritidsnöje. Filmstjärnorna, såsom Claudette Colbert, blev beundrade idoler och publiken ville efterfölja den stil de bar på vita duken och i tidningsbilder.

– Designern Coco Chanel slog igenom och fick ett enormt inflytande. Man började massproducera kläder vilket ledde till att även mindre bemedlade hade råd att klä sig moderiktigt, berättar Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott.

Ett livfullt decennium även på Tjolöholm

Även på Tjolöholm var det full fart under 1920-talet. Blanche Bonde skilde sig från sin man Carl Bonde, något som var ytterst ovanligt för hundra år sedan. Efter skilsmässan drev grevinnan vidare Tjolöholm på egen hand med hjälp av ett 50-tal anställda.

1920-talet var, till skillnad mot vad många kanske tror, ett livfullt decennium på Tjolöholm. Köksträdgården som vi nu håller på att återskapa var i fullt bruk och när grevinnan Blanche Bonde fyllde 50 år 1925 var det festligheter på Tjolöholm, berättar Karin Kvicklund.

1920-talet mode kvinnor
Blanche Bonde i vacker 1920-talsklänning på slottstrappan. Arkivfoto/Tjolöholms slott
1920-talets mode
Under 1920-talet blev modet mer vågat och de figurnära badkläderna kom. Bilden är tagen i Tjolöholms slottsträdgård under mitten av 1920-talet. Bild: Tjolöholms slott.

I samband med utställningen kommer Tjolöholm för första gången lyfta fram de två stumfilmerna Mästerkatten i stövlar och Revelj, som delvis spelats in på slottet under det tidiga 1900-talet. 

Spelfilm var nytt och modernt och Blanche Bonde visade dåtidens stora stumfilmer för sin personal, bland annat Charlie Chaplin, men också filmerna inspelade på Tjolöholm med stjärnor som Gösta Ekman den äldre. Genom filmerna får vi en spännande inblick i hur slottet var inrett för hundra år sedan, berättar Karin Kvicklund. 

1920-talets mode
Blanche Bonde, dotter till Blanche Dicksson, tillsammans med Nils Bonde. Under det glada 20-talet ändrades modet markant. Arkivfoto: Tjolöholms slott

Utställningen öppnar den 15 februari och här finns även guidade turer. Den pågår till och med 30 december 2020. 

Join the Conversation

1 Comments

  1. says: Anders Olsson

    Hur kan en arkeolog ute på fält se ut under 1920-talet? Visserligen i Finland, men modet lär ha sett lika ut som i Sverige.
    Jag ska spela in en ideell reportagefilm om min slkthistoria, och det figurerar en arkolog som beskriver min mormors pappa.
    Går det att hyra kläder hos er?

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *