Dr. Martens firar 60 rebelliska år tillsammans med sex nordiska kreatörer

herrskor vintern 2020 2021

Dr. Martens presenterar Reboot, ett koncept där sex nordiska kreatörer skapat en tidlös look inspirerade av en kulturell händelse från de sex senaste decennierna.

Genom att samarbeta med sex utvalda kreatörer främjar Dr. Martens kreativitet och lyfter gräsrotsartister och talanger i Norden. Initiativet bygger på Dr. Martens långvariga engagemang för att bygga communities inom den kreativa industrin och stötta subkulturer.

dr martens skor vintern 2020

Anrika Dr. Martens

I 60 år har Dr. Martens plockat fram rebellen ur oss alla. Vad som började som en innovativ, tysk skapelse kombinerad med arvet från brittiska skomakare, slutade upp med att sparka sig in i musikindustrin och tillslut bli en stilikon.

dr martens originalmodell vinter 2020 2021

Originalmodellen 1460 kunde med lika stor sannolikhet ses på en lerig festival som glidandes fram på catwalken – vissa saker ändras aldrig. Efter 60 år är Dr. Martens fortfarande en symbol för att uttrycka en individuell stil.

För att fira detta har Dr. Martens slagit sig samman med sex nordiska kreatörer som alla representerar det individuella uttrycket. Tillsammans kommer de att skapa varsin tidlös look, inspirerad av en kulturell händelse eller subkultur från de senaste sex årtiondena.

Originalmodellen skapades år 1960

Den 1:a April, 1960 skapades originalmodellen 1460 hos Dr. Martens, döpt efter sitt födelsedatum. Från början designad med arbetare och brevbärare i åtanke, men blev senare introducerad till en ny generation av musiker. Det lena lädret och ikoniska gula stygnen blev en symbol för rebellisk ungdom.

dr martens originalmodell

Märkets autenticitet kombinerat med en tidlös design och “air-cushion”- sula har gjort 1460 till en självklar del av vår garderob genom 80, 90, 200-talet och även än idag.

2020 är ett ovanligt år

Däremot, som vi alla vet, är 2020 inte alls som tidigare år. Den värld som vi och Dr. Martens lever i har förändrats radikalt det här året. En stor del av Dr. Martens starka självuttryck under dessa 60 år har varit live-musik och subkulturer.

dr martens vintermode 2020

Det här har influerat konceptet bakom det Dr. Martens nu presenterar som ’Reboot’. Dr. Martens hyllar sitt arv genom att knyta ihop sig med de bästa banden, artisterna och kreatörer i norden för att skapa sex olika looks, inspirerade av specifika kulturella eller subkulturella händelser, kombinerat med deras egna estetik – och självklart ett par ikoniska Dr. Martens.

Alla skor som kreatörerna bär i bilderna är tillgängliga den här hösten online på drmartens.com och i butik Dr. Martens, Katarina Bangatan 15.

Om kreatörerna

Jelly Crystal, en stockholmsbaserad artist som med sitt audio-visuella uttryck är rå och autentisk. Sedan hans debut 2017 har han experimenterat med sin musik – som bäst beskrivs som glammig pop och etablerat sig själv som en artist utan gränser.

Mario Aleksander Rojas är en norsk/chilensk skådespelare, journalist och queer-aktivist som kämpar för att “göra världen lite friare” genom att dela sin vision för öppenhet och acceptans.

Kamoelo Khoaripe även känd som ’Kamo’ är MC i klubbmusikkvartetten Off the Meds på skivbolaget Studio Barnhus. Från början född i Johannesburg flyttade han till Stockholm för 7 år sedan och startade gruppen med veteraner inom elektronisk musik så som Adrian Lux, Carli Löf och Måns Glaeser.

Rasmus Bartram även känd som ‘Ras’ har jobbat inom mode sedan han var 11 år gammal och är idag content creator på heltid med sin hemstad Köpenhamn som backdrop.

Yoyo Nasty är en stockholmsbaserad illustratör och artist med en MFA från Konstfack. Hon arbetar med humor och lekfullhet för att skapa färgglada bilder, ofta illustrerande levande figurer som djur och växter.

Vera HotSauce är en svensk sångskrivare, artist och producent – och har både skrivit och producerat för andra artister, samt sig själv. Influerad av modern pop/techno och trap, hennes musik är fylld med energi och karaktär

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *