Dr. Martens & Keith Haring samarbetar i vår/sommar 2021 kollektionen

dr martens keith haring

Dr. Martens och den amerikanska konstnären Keith Haring går samman och släpper tolkningar av de ikoniska kängorna 1460 och 1461 inför våren/sommaren 2021.

Samarbetet inkluderar kända motiv från Keith Haring, bland annat en ängel med utsträckta vingar, en skällande hund och könsneutrala karaktärer. Kollektionen lanseras i Sverige  på måndag den 1 februari och finns tillgänglig online eller i butiken på Katarina Bangata 15 i Stockholm.

dr martens Keith haring kollektion

Konstnären Keith Haring

Den New York-baserade konstnärens färgfyllda, cartoon-liknande konst grundar sig i hans samhällsengagemang. Keith Harings offentliga konstverk ifrågasatte auktoritära makter och var samtidigt tillgängliga och optimistiska.

Det fanns alltid en djupare innebörd än det ögat först bevittnade och likadant är det än idag. En konstnär som spenderat sitt liv kämpande mot förtryck och samhällsnormer, vars originalkonst lever vidare och uttrycker sig än idag. I det här samarbetet hyllas en individ som levde hela sitt liv i precis samma rebelliska anda som Dr. Martens.

Tolkning av klassiska modeller från Dr. Martens

Tolkningarna av originalmodellerna 1460 och 1461 är fyllda med Harings berömda illustrationer samt prydda med två färgstarka snörnings-detaljer. 1460 är gjord av mjukt läder med svarta grafiska detaljer som klär den övre delen av skon. Helt komplett blir skon tack vare dem djärva och färgstarka figurerna målade på hälen. 

dr martens keith haring collection

De lägre 1461-skorna är också de tillverkade i mjukt läder dekorerade med Harings bekanta design – både hans ”angelic baby” i vit färg och även de ikoniska figurerna helprintade över skon.  

För att knyta samman kollektionen lanseras även ett par 1460 för barn. Framtagna av mjukt Hydo-läder med Harings klassiska illustration av en fladdermushund, en hund som utsmyckar snörningen samt en sydd strumplinje. 

Samarbetet släpps måndag 1 februari i Dr. Martens butik på Katarina Bangata 15 i Stockholm samt online (från slutet av januari) på www.drmartens.com.

Kängor från Dr Martens

dr martens kängor online

Det första paret Dr. Martens skapades redan den 1 april 1960. Med sina unika gula stygn och räfflade sula var det en känga för arbetare, som ursprungligen burits av brevbärare och poliser; bekvämt, hållbart och lätt i jämförelse med sina konkurrenter vid den tiden. 

Under hela Dr Martens historia har varumärket antagits och undergrävts av olika individer, musiker, ungdomskulturer och stammar. Det här är människorna som sticker ut från mängden och deras resa med självuttryck har alltid åtföljts av ett par Dr. Martens. 

Den enkla silhuetten gör att människor kan anpassa varje par; Medan de är på utilitaristisk nivå gör deras berömda hållbarhet och komfort dem till ideala skor för världen av spelningar och gatumode. På en emotionell nivå är de en flagga för attityd och empowerment. 

Northamptonshire-fabriken, där allt började, finns fortfarande kvar i byn Wollaston. Där finns ett specifikt sortiment av ”Made In England”-produkter som tillverkas av ett litet, sammansatt team av människor som är skolade i traditionell skotillverkning och en process som inte har förändrats sedan det första paret för sex decennier sedan.  

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *