Efter Fenixpalatset kom Nalen – Stockholms främsta nöjespalats mellan 1930- och 1960-talet

Dansande par på Nalen som tävlar i stadsmatchen i dans mellan Stockholm och Malmö. Bild: Stockholms digitala stadsmuseum

Lördagen till ära fortsätter vi med att kartlägga Stockholms stora samlingsplatser för kvällsnöjen från gångna tider. Tidigare har vi hälsat på hos Hotel Rydberg och Fenixpalatset. Idag blir det som sista anhalt Nalen – ett namn som härstammar från namnet Nationalpalatset och som alltså sedermera förkortades till Nalen.

Nalen är ett hus på Regeringsgatan 74 i Stockholm och det uppfördes år 1888. Om Hotel Rydberg kunde sägas ha varit gentlemannens tillhåll under övergången till 1900-talet, så såg vi redan under Fenixpalatsets storhetstid under 1920-talet att nöjeslivet i allt större grad blev en angelägenhet för båda könen. Något som givetvis hade att göra med att kvinnorna blev allt mer självständiga i samhället under den så kallade jazzeran.

Dans och musik var en stor del av nöjesutbudet under Fenixpalatsets storhetstid. Även på Nalen kom dansen och musiken att stå i fokus och platsen blev en scen för tidens jazzmusiker, framförallt under 1940- och 1950-talet.

Lars Gullins kvintett 1956. Bild: H. Malmqvist – Svensk visarkiv
De nya dansstilarna och den nya musiken kom först till Nalen. Bild: Peter Gullers – Hellbom’s weblog

Nalens storhetstid grundlades av Gustaf ”Topsy” Lindblom, som var VD för Nalen mellan 1933 och 1960. Under hans tid var Nalen Stockholms främsta nöjespalats, där alla de stora artisterna framträdde. Huset är framför allt förknippat med den svenska jazzens gyllene år fram till mitten av 1960-talet.

”Grav-Olle” Grafström’s orkester på Nalen år 1947. Bild: Eklund & Lindström: Jazzen i Stockholm (1983)

Nalen var även tillhållet för Swingepokens nalensnajdare. Utöver dessa män med brylkräm i håret och cigarett i mun fanns här de välklädda och raffiga nalenbrudarna med permanentat hår och sugrör i mun.

Nalensnajdare modell 1954. Bild: Olle Wester – Pressens bild
Nalenbrudar modell 1954. Bild: Olle Wester – Pressens bild

Under 1960-talet började danspalatset Nalen förlora dragningskraften hos allmänheten. Topsy Lindbloms son Hasse gjorde dock ännu några lyckade försök att locka tillbaka publiken med fribiljetter, rabatter och billiga gitarrband.

Lee Kings blev sista band att uppträda innan Nalen stängdes år 1967. Därefter planerades en rivning av huset, men som tur fick det stå kvar.

Nalenkö vid Regeringsgatan i Stockholm en torsdag i mars 1964. Bild: Jan Holmlund – Pressens bild

1998 öppnades Nalen igen och drivs numera av Svenska artisters och musikers intresseorganisation. Numera är Nalen ett hus med konserter, konferenser och en egen restaurang.

Nalen som det ser ut idag. Bild: I99pema

Källor:

Wikipedia

Boken om Nalen: historien om en nöjesepok – K-G Bäckman,Rolf Dahlgren, Rolf Eiwar och Hasse Lindblom (1967)

Så var det: bilder från 50- och 60-talets Stockholm – Jan Boström, Tommy Hammarström och Bengt Almquist (1991)

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *