En av de dyraste Oud-parfymerna i världen nu i Sverige

dyraste parfymerna i världen

Vi har redan tidigare skrivit om den exklusiva doften oud här på Gentlemannaguiden. Nu kommer en av de allra lyxigaste och dyraste oud-dofterna i världen till Sverige när Kampuchea Noir från det italienska parfymhuset Xerjoff lanseras på Gents.se.

Parfymråvaran Oud (även Agarwood) har blivit allt populärare i parfymer på senare år och de flesta parfymhus värt namnet har alla sin egen tolkning av denna doftnot. Den träiga doften Oud är en värdefull och sällsynt ingrediens som utvinns ur örnträdet Aquilaria agallocha efter att det smittats med svampen Phialophora parasitica. Oud-olja kan ha en kostnad som ligger i paritet med guldpriset, beroende på dess renhet.

Om parfymråvaran Oud i sig självt är dyrt kan det samma sägas om Xerjoffs Kampuchea Noir. Kampuchea Noir har nämligen ett literpris på över en miljon kronor och är därmed den dyraste parfymen i parfymhuset Xerjoffs utbud. Tio milliliter av denna parfym kostar 11 100 kr.

Denna unisexdoft lanserades år 2012, samtidigt som de övriga av de sex parfymer som hör till Xerjoffs XJ Oud Collection, även kallad Mukhallat. Näsan bakom denna doft var parfymgurun Chris Maurice. En stor nyhet under år 2018 är den sjunde lanseringen i denna kollektion i form av doften Alexandria II Extrait Oil.

exklusiva oud dofter

Vid tillverkningen parfymoljan till Kampuchea Noir har använts Meghalayan aquilaria agallocha, som är en av världens mest svårtillgängliga och sällsynta ingredienser. Detta är en mycket gammal vild Oud från den Kambodjanska urskogen. Kampuchea som namnet till parfymen kommer från är en attar – en essentiell olja – utvunnen från denna oud.

Parfymen kommer i en elegant glasflaska där korken är tillverkad av kristallglas.

Doften är fräscht träig och sitter kvar väldigt länge. Det behöver kanske inte tilläggas att doften hör till kategorin Eau de Parfum.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *