En guide till höstens herrmode: fokus på byxorna

höstens herrmode 2019

Inom modet handlar mycket om tycke och smak, samt de klädkoder som finns inom de kretsar man rör sig. Om herrmodet under den första delen av 1900-talet kretsade mycket kring de små förändringar som skedde kring det formella, finns nu alla stilar representerade – där bland annat så kallad Street Style har varit populär bland många män under de senaste årtiondena.

Här väljer vi dock att fokusera på det mer formella herrmodet när vi går igenom några av de synliga trenderna till hösten. Just nu är det mycket fokus på miljötänk och komfort. Det syns framförallt i materialvalen där man satsar på återvinningsbara plagg och att dra nytta av de tyger som redan finns i omlopp.

De redan nämnda reseplaggen har varit en trend i flera år och här ser vi hela tiden nya, mer ändamålsenliga tyger lanseras hos de flesta av modehusen på marknaden. Detta syns i allt från kostymer till skjortor. Det skall vara skrynkelfritt, stretchtyger och allmänt lätt att bära för att göra det så lätt som möjligt att leva ett aktivt liv.

mode för män hösten 2019
Skjorta från svenska Eton shirts senaste innovation, bomull-tencel™, ett innovativt premiumtyg med mer hållbara egenskaper.

När det handlar om de enskilda detaljerna kunde man säga att vi nu, precis som till sommaren, ser allt fler byxmodeller med en högre midja och frontveck. Det gäller både hos kostymbyxor och chinos. Om det bara är möjligt bär man helst dessa byxor utan bälte för att få fram de snygga detaljerna hos byxorna i midjan.

Silhuetten varierar väldigt mycket för tillfället. Det som är anmärkningsvärt är att vi hos den yngre generationen ser en allt lösare silhuett hos många av plaggen, medan de som gillar det mer klassiska herrmodet numera satsar allt mer på en smalare silhuett. Skräddarsytt är mycket populärare än på länge och även inom ready-to-wear segmentet syns ett ökat intresse för plagg som sitter när huden.

Den nya tidens stretchplagg möjliggör också detta på ett helt annat sätt än vad som varit fallet tidigare.

mode för män höst 2019

När vi går in på enskilda märken som är intressanta handlar det här också mycket om personliga preferenser. Ett tydligt tecken på det ökade intresset för det klassiska herrmodet är svenska Saman Amels stora framgångar internationellt, där man för några månader sedan lanserade ett samarbete med den exklusiva herrmodesajten Mr Porter.

Här syns jordiga toner, där basen i plaggen består av olika nyanser av brunt, beige och vitt. De flesta av plaggen har en klassisk skärning som påminner en hel del om 1930-talets gyllene dagar inom herrmodet, men med aningen smalare passform.

klassiskt herrmode hösten 2019

Det samma kan sägas om ett annat intressant skandinaviskt märke, norska Berg & Berg, som numera finns representerat både hos MR Porter och svenska motsvarigheten Care of Carl. Här ser vi många av de klassiska detaljer som nu har blivit så populärt inom det formella herrmodet. Där förutom byxornas högre midja med frontslag, även syns allt bredare slag på kavajen.

det klassiska herrmodet hösten 2019

Ett annat märke som är väldigt intressant för den som gillar klassiskt herrmode är Kingsman Collection. Märket lanserades i samband med att filmen Kingsman: The Secret Service kom ut år 2014. Här var det Mr Porter som tillsammans med regissören Matthew Vaughn och kläddesignern Adrianne Phillips tog fram kollektionen.

klassiskt herrmode höst 2019

Det handlade då om en unik kollektion som helt byggde på den Savile Row-inspirerade klädsel som används av karaktärerna i filmen. En hyllning till den brittiska skräddarkonsten med samarbeten med ett antal anrika brittiska lyxmärken vid design och tillverkning. Bland dessa fanns skjorta- och slipsexperten Turnbull & Asser, skotillverkaren George Cleverley och jackspecialisten Mackintosh som specialtillverkare kläder och accessoarer till kollektionen.

Sedan dess har nya samarbeten kommit till inom ramen för kollektionen, bland annat Drake’s, Cutler & Gross, Smythson och Globe-Trotter är anrika brittiska märken som specialtillverkat kläder och accessoarer till The Kingsman Collection. Med andra ord har man alltid vidhållit sitt fokus på den anrika brittiska traditionen inom kläder och accessoarer.

cesare attolini aw 2019
Från Cesare Attolini AW 2019.

Den italienska skräddarkonsten och dess nyheter är också speciellt intressanta för den som gillar klassiskt herrmode. Här var det Cesare Attolini som införde den ostrukturerade kavajen under 1930-talet och denna är mer aktuell än någonsin i takt med den alltmer slimmade silhuetten på kostymerna.

Speciellt förtjusta är vi ändå i de olika modeller av byxor som nu lanseras hos flera av de mest ikoniska italienska märkena inom herrmodet. Rubinacci, med sina ghurka-inspirerade byxor har varit väldigt populära under många år. Lardini och Incotex är två andra italienska märken som tar fram många intressanta byxmodeller varje säsong.

mens fashion fall 2019

Ett annat intressant italienskt märke som trots sin mogna ålder är en rätt ny bekantskap för många svenskar är Zanella. Här finns bland annat modellen Normon som syns på bilden ovan, med sitt speciella och markerade midjeparti.

herrmodet hösten 2019

Ett betydligt nyare italienskt märke på herrmodescenen är byxspecialisten Pantaloni Torino eller PT01, som grundades år 2006. Hos PT01 sys byxorna upp av de finaste italienska tyger och här syns en stor detaljrikedom hos de olika modellerna.

Detta var några av de intressanta nyheterna inom det klassiska herrmodet denna höst med speciellt fokus på byxorna. Inom de närmsta veckorna kommer mer intressanta nyheter gällande andra klädesplagg och accessoarer inom herrmodet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *