En titt in i nyrenoverade Nationalmuseum

Nationalmuseum/Bruno Ehrs

Som vi kunde berätta redan för ett par veckor sedan öppnar Nationalmuseum igen nu på lördag efter fem års flytt, renovering och ombyggnad. Över 5 000 föremål från sex sekel visas då upp i den nyrenoverade byggnaden som nu kan ta emot dubbelt så många besökare och visa tre gånger så mycket konst jämfört med innan. Redan här och nu kan man få sig en titt in i de nya utrymmena.

Parallellt med renoveringen av Nationalmuseum har ett omfattande arbete med att skapa helt nya presentationer av museets samlingar skett bakom kulisserna. Besökarna märker det bland annat genom att de olika konstarterna visas sida vid sida tillsammans med en kronologisk berättelse. Förutom den så kallade Tidslinjen så finns också nya rum som Skattkammaren, Designmagasinet, Barnens konstvärld och Skulpturgården.

Nationalmuseum har Nordens rikaste och mest omfattande samling med mer är 700 000 konstverk och föremål. Arbetet med presentationerna av samlingarna inleddes därför med en önskan om att kunna visa mer konst och design i museibyggnaden än tidigare. Det var också viktigt att samlingarna samspelade med byggnadens ursprungliga arkitektur och att dagsljuset fick en framträdande roll när över 300 förbyggda fönster öppnades upp. De olika konstarterna måleri, skulptur, konst på papper, konsthantverk och design skulle också visas integrerat.

Den största samlingspresentationen kallas Tidslinjen och skildrar kronologiskt och tematiskt konst och design från 1500 fram till idag. Återkommande teman är till exempel konst och politik, nära naturen, samlingshistoria, nationalism och genus. Tidslinjen går genom museet i en spiral över våningsplanen och internationell och svensk konst visas sida vid sida för att ge perspektiv och nya upplevelser.

Klicka på bilderna för att göra dem större.

Salen för 1700-talskonst. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
På väg in i industriåldern, 1800-1870. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
nationalmuseum nya vackra utrymmen
På väg in i industriåldern, 1800-1870. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
konstsamling nationalmuseum
Salen för konst 1800-1870. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
Salen för konst 1800-1870. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
nyrenoverade nationalmuseum konst
Salen för konst 1870-1900. Foto: Anna Danielsson/Nationamuseum
Salen för konst 1870-1900. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
Salen för konst 1920-1965. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

Andra presentationer demonstrerar samlingarnas potential. I Skattkammaren kan besökarna ta del av rikedomen av smycken, accessoarer, dosor, fickur och ett urval av mer än 600 porträttminiatyrer ur museets omfattande miniatyrsamling. Många av dessa föremål har aldrig visats tidigare. I det så kallade Designmagasinet på entréplan visas en studiesamling av keramik med mer än 1 000 föremål från tidigt 1700-tal och fram till idag.

Från skattkammaren, Jean-Joseph Barrière, dosa med miniatyr i emalj (en gåva till Carl von Linné), stämplad 1766 – 1767. Guld en trois couleurs och emalj. Foto: Greta Lindström/Nationalmuseum
Även i skattkammaren, Adélaïde Labille-Guiard, Madame Lefranc målande porträttet av sin make Charles Lefranc, 1779. Akvarell och gouache på elfenben. Foto: Bodil Karlsson/Nationalmuseum

I magasinet skildras keramikens utveckling genom tiderna med fokus på material, teknik och designprocess. I Skulpturgården kan besökarna möta skulptur ur museets 1800-talssamling.

nyrenoverade nationalmuseum öppnar
Skulpturgården. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

På entréplan finns också en särskild utställning kallad Villa Curiosa som visas i Barnens konstvärld. Den sätter fokus på våra sinnen och är tänkt att fungera som en introduktion för barn och unga till samlingarna. Även i restaurangen visas konst från samlingarna då det går att se Denise Grünsteins serie med fotografier under namnet 1866 som togs i den tömda museibyggnaden strax innan renoveringen.

Villa Curiosa, Barnens konstvärld. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
nyrenoverade nationalmuseum
Villa Curiosa, Barnens konstvärld. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
Från Restaurang Nationalmuseum. Foto: Nationalmuseum/Pia Ulin

Presentationsprincipen är dynamisk. Konsten kommer att rotera genom att hela eller delar av utställningsrum liksom enskilda föremål regelbundet byts ut så att mer av de omfattande samlingarna kan visas. Det gör också att det går att visa mer ljuskänslig konst såsom teckningar och textilier. Samlingarna utvecklas också hela tiden, genom flera större donationer som museet tagit emot de senaste åren i kombination med museets egna fonder har ett antal förvärv kunnat genomföras för att komplettera samlingen och fylla några av de luckor som finns.

På lördag den 13 oktober klockan 11 börjar alltså festligheterna på museets trappa utomhus med invigningstal, bandklippning av HM Konungen och musik- och artistframträdanden av Tensta Gospel Choir, KITOK, Frida Hyvönen och Sofia Karlsson.

Under invigningshelgen är det fritt inträde till hela museet både lördag och söndag, även till de tillfälliga utställningarna John Singer Sargent och Design Stories. Det är ingen förbokning utan alla är välkomna in via kösystem. På lördagen är det öppet kl 11-21 och på söndagen kl 11-19.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *