Exklusiv lansering av nya Creed Viking

Creed viking ny parfym

Sju års väntan är äntligen över. I doftvärlden är det nästan en livstid, men för det anrika parfymhuset Creed med en historia på 257 år finner man ingen anledning att stressa fram något. Creed Viking är den största lanseringen sedan huset släppte den numera ikoniska doften Aventus, 2010.

Doften släpps exklusivt i Sverige hos gents.se, Gents Barber & Shop samt Gents Barber & Perfume Bar. ”Det är med stolthet och stor glädje vi introducerar Creed Viking till den svenska marknaden. Vi är övertygade om att de som redan har upptäckt kvaliteten i dofterna från Creed inte kommer att bli besvikna.” säger Jonathan Pramborn, produktchef på gents.se.

Creed Viking är för den äventyrslystne, orädde och moderna mannen som går emot strömmen. Inspirationen kommer från de otroliga långskeppen som användes av vikingarna och som är en symbol för resande, uthållighet och viljan att erövra.

Viking är en frisk och fräsch doft med bergamott i toppnoten, pepparmynta i hjärtnoten och en kryddig bas av indisk sandelträ, vetiver från Haiti och jordnära toner av patchouli. Doften är komponerad av Olivier Creed, sjätte generationens parfymör. Oliviers säger i en intervju att han aldrig känner någon press på att skapa en ny doft.

”Att skapa en doft kan inte stressas fram. Jag närmar mig det med omsorg och vill att allt jag skapar är unikt. Med Viking ville jag fånga en helt annan känsla än vad jag gjorde med Aventus som för mig är synonym med framgång och makt. Jag kanaliserade min egen inre viking när jag skapade doften. I mitt sinne är han orädd, vågad, lever livet fullt ut och nöjer sig aldrig.”

Doften kommer i Creed’s standardstorlekar 50 ml/2 229:-, 100 ml/2 999:- & 250 ml/4 319:-.

creed exklusiva herrparfymer

Vad är det då som gör Creeds parfymer så speciella? De som testat någon av parfymerna känner säkert till deras långvariga doftegenskaper, som beror på att parfymerna innehåller en stark koncentration av naturliga oljor, upp vid 15-20 procent. Det innebär också att parfymerna hör till kategorin EdP, till skillnad mot de flesta av de parfymer som de stora modehusen designar för massmarknaden som oftast är EdT.

Men ingen parfym blir bra endast genom en stark koncentration av parfymolja. Det krävs även rätt sammansättning i hantverket. Där råder det ingen tvekan om att Creed hör till den absoluta eliten i världen när det gäller att få fram tidlösa dofter.

När det gäller lite mer exklusiva och dyra parfymer som Creed är så kallade Samples ett utmärkt sätt att pröva sig fram för att hitta sin favorit. Tidigare här på Gentlemannaguiden har jag testat åtta av Creeds parfymer och rangordnat dem enligt min egen smak.

creed green irish tweed robert redford

Listan över berömda personer som använt sig av Creeds parfymer kan göras lång, med allt från berömda statsmän till stjärnor inom film- och idrottsvärlden. 1985 skapade parfymhuset sin hittills mest kända och kändistäta doft, den legendariska Green Irish Tweed som blivit personliga favoriter bland annat hos Richard Gere, George Clooney och Robert Redford.

På uppdrag av Sir Winston Churchill skapade Creed år 1920 Tabarome Millesime och 1999 kom denna tobaksdoft ut på marknaden för allmänheten.

kändisars herrparfymer

År 1948 lanseras Creed Vetiver, som blev en personlig favorit hos John F. Kennedy. En av de renaste Vetiver-dofterna jag testat på.

kändisar parfymer herr

Private Collection är en serie parfymer som Creed ursprungligen skapat speciellt för olika kändisar och kungligheter. Recepten arkiverades i Creeds valv där fler än 200 parfymrecept och dofter sparats sedan 1760. Emellanåt förs enstaka parfymer ut och återproduceras i starkt begränsade upplagor.

Selection Verte är en av dessa – ursprungligen skapad 1901 för Sigmund Freud, grundaren av psykoanalysen. Selection Verte är en frisk parfym med noter av stimulerande pepparmynta, en ört som anses ha terapeutiska och humörförhöjande egenskaper.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *