Exklusiva herrklubben White’s i London

exklusiva herrklubben White's i London

Om det finns en nation som verkligen håller på sina traditioner så är det England. Landet som redan på tidig medeltid myntade begreppet gentleman har sen dess sett till att hålla begreppet vid liv även om det med tiden har ändrat sin betydelse. Under en lång tid i historien var en gentleman en förmögen man som inte behövde arbeta.

Vad gjorde då en sådan man hela dagarna? Jo, de fördrev tiden med att träffa likasinnade för att roa sig och diskutera livets stora frågor. Det är här Englands tradition av medlemsklubbar kommer in i bilden. Den kanske mest exklusiva är den anrika White’s Gentlemens Club i London.

Anrik historia

White’s i London öppnades redan 1693 av en italiensk invandrare vid namn Francesco Bianco. Då hans efternamn betyder vit på italienska blev namnet Mrs White’s Chocolate House där det bland annat serverades varm choklad och te. Snart blev White’s Chocolate House känt för att vara ett ställe där betydelsefulla personer träffades. Redan under tidigt 1700-tal ombildades därför serveringen till att bli en herrklubb.

Under 1700-talet fick klubben dessutom rykte om sig att spel var vanligt förekommande bland medlemmarna. Om medlemmarna inte var upptagna med att spela vanliga casinospel som olika kortspel ägnade de sig gärna åt vadslagning som noggrant skrevs ner i White’s ökända vadslagningsbok. Denna bok var minst lika känd som klubben och ryktet sa att på White’s kunde man slå vad om i stort sett vad som helst.

I de vadslagningsböcker som finns bevarade går det bland annat att läsa om vadslagning om vilken vattendroppe som först ska träffa fönsterblecket. Det vanligaste var dock att medlemmarna slog vad med varandra om vem som skulle gifta sig med vem, vem som skulle tilldelas en viss titel och när en viss person skulle avlida.

exklusiva herrklubbar I London White's

Exklusiva medlemmar

Du kanske tycker att denna klubb låter toppen och vill gå med själv. Tyvärr kan det bli lite svårt. Denna klubb är ingenting för gemene man utan den har sedan generationer samlat gräddan av Englands societet.

En tradition som fortfarande upprätthålls är att Prince of Wales ska vara medlem, det vill säga den nuvarande kronprinsen. I dagsläget är det prins Charles. Även hans son, prins William, med titeln Duke of Cambridge, är medlem. I tillägg till detta har flera av landets högt uppsatta politiker varit medlemmar. 

Den förre premiärministern David Cameron är faktiskt den första medlemmen någonsin som frivilligt lämnat klubben. För att en ny medlem ska kunna väljas in behövs den personen först bli rekommenderad av en medlem i klubben.

Sen ska minst 35 andra medlemmar skriva upp sitt namn under det föreslagna namnet för att medlemskapet ska kunna gå igenom. Samtidigt står det vem som helst fritt att skriva dit ordet never, och med det alltså neka den föreslagne medlemskap. Så om du känner dig sugen på att gå med i denna klubb är bara att skaffa dig 35 vänner ur gräddan av den brittiska societeten. Sen är saken biff.

herrklubbar gentleman's clubs London

Egen byggnad

Under 1700-talet fortsatte klubben att behålla sin status som exklusiv herrklubb och 1978 flyttade den in i nya lokaler på St James’s Street i den förmögna stadsdelen St James’s i London. Huset som bygges för klubben utfördes i Viktoriansk stil och fasaden murades av sten från Portland.

Likt många hus på denna tid hade den även inslag av palladisk byggstil. Byggnaden har allt som allt fem våningar där tre av dem utnyttjas som lokaler åt klubbens medlemmar. Ett av fönsterna mot gatan är byggt som en båge. Det sägs att det bord som var placerat där drog till sig klubbens mest prominenta medlemmar. Där kunde de ha full uppsikt om vad som föregick ute på gatan och vilka som kom och gick. Byggnaden är idag skyddad med den engelska motsvarigheten till vår k-märkning.

En riktig gentleman

Betydelsen av begreppet gentleman har förändrats över tiden. Idag förknippar vi det ofta med att föra sig på ett visst sätt. Att vara en artig och vänlig person som vill sin omgivning väl. Detta med att vara vänlig och generös har sin grund i den ursprungliga betydelsen. Ordet kommer ursprungligen från det latinska ordet gentilis som betyder generös.

Under medeltiden började detta ord att användas om adliga män av olika rang. Senare ändrades betydelsen något till att under 1600-talet användas för att beskriva en man som bar vapen utan att delta i strid. Det finns också källor som tyder på att ordet används för att beskriva en man som inte behövde arbeta, och därför slapp få valkar i händerna, det vill säga att han hade mjuka, gentle, händer.

Vad än vi lägger in i ordet gentleman idag är det alltid viktigt att var och en gör vad man kan för att leva upp till det. Always be a gentleman.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *