Fair Isle-tröjan: Den ofula jultröjan

Fair Isle-tröjans resa inom herrmodet har verkligen varit en berg-och-dalbana. Från en stillsam födsel i Nordsjön till att pryda kungligheter och skådespelare för att till sist bli en ofrivillig deltagare i jakten på den fulaste jultröjan. Hur kunde det bli så? Och går det inte att bära en Fair Isle-tröja utanför julfesten?

Vi berättar historian om Fair Isle-tröjan och visar dig hur du bär den snyggt i tre olika kombinationer.

Shetlandsöarna: Fair Island-tröjans hem

Ön Fair Isle i Nordsjön
Fair Isle, en vacker men ödsligt belägen i Nordsjön. Foto: David Gifford

Fair Isle-tröjan är döpt efter en liten ö i Nordsjön. Ön Fair Isle ligger ungefär halvvägs mellan Shetlandsöarna och Orkneyöarna. Trots det ödsliga läget har den varit bebodd sedan stenåldern, och styrdes länge av norska vikingar.

När och hur Fair Isle-tröjan och dess karakteristiska mönster uppkom är oklart, men stickningen bör ha kommit dit på 1500-talet. Öarna var fattiga och beroende av handel med fastlandet så ulltröjor var en av få produkter man kunde framställa helt på egen hand. Den mest spännande förklaringen säger att mönstren ska ha varit till för att identifiera fiskare som förolyckats till havs, för när de flöt iland så skulle tröjans unika mönster kanske vara den enda ledtråden till fiskarens familj. Andra pekar på influenser från när ett av Spanska Armadans flaggskepp förliste här 1588 och 300 spanska sjömän fick spendera månader på ön. Den mest troliga förklaringen är dock att mönstren spelar en gemensam kultur bland fiskebyarna i Nordsjön, som hade handelsutbyte med varandra.

Oavsett ursprung så kom tröjan att främst vara förknippad med fiskare och fårbönder. Metoden spred sig också till andra länder i början av 1900-talet, och har släktingar som Lopapeysa på Island och Setesdal / Selbu i Norge. I Sverige har vi vår Bohus Stickning, ett initiativ för att skapa arbete åt fattiga stenarbetares fruar på 1930-talet.

Från fiskartröja till livsstilsplagg

Prinsen av Wales i sin Fair Isle-tröja
Prinsen av Wales iklädd sin golftröja från Fair Isle. Foto: Wikipedia

Fiskarnas favoritplagg blev över en natt till ett inneplagg när prinsen av Wales blev fotograferad och porträtterad i sin tröja. Prinsen bar den som en klassisk ylletröja med skjorta och slips på golfbanan. Även hans syster prins Mary bar Fair Isle-tröjor.

Under efterkrigstiden blev friluftslivet trendigt, och den varma Fair Isle-tröjan passade perfekt i backen. Paul McCartney, Robert Redford och Truman Capote var andra kändisar som tog stilen vidare. Fair Isle-tröjan har genom åren svängt mellan att vara inne och ute i modet, men alltid gjort come back när den varit som mest uträknat.

Gary Cooper på skidtur i Fair Isle-tröja
Gary Cooper i Fair Isle-tröja på skidtur med Ingrid Bergman (t.v.) och Clark Gable (t.h.)

Sedan några år tillbaka har Fair Isle istället kommit att associeras med något helt annat än kungligheter och kändisar: Ugly Christmas Sweater Day. Den traditionen rider på ett antal kända julscener i filmer som Ett päron till farsa firar jul och Bridget Jones dagbok.

chevy chase i jultröja
Chevy Chase i en trots allt väldigt diskret Fair Isle-tröja

Den klassiska Fair Isle-tröjan

Stickad tröja från Fair Isle
Fair Isle-tröja i prinsen av Wales ursprungliga design. Foto: Scottish.se

En Fair Isle-tröja, eller Shetlandströja som den också kallas, är en karakteristiskt jacquardmönstrad tröja i ull. Den är ofta rundstickad, dvs. den har inga sömmar på sidorna utan stickas i ett stycke, och stickas med en karakteristisk teknik.

Den traditionella designen har en begränsad färgpalett och bara två färger används i taget. Färgerna kommer från ullens naturliga färger men det finns också inslag av t.ex. naturligt färgat rött, orange och blått. Mönstren är ofta enkla geometriska former, som chevrons och ”O-X-O”-mönster.

Det finns ett fåtal personer kvar på Fair Isle som fortfarande stickar tröjor, men ledtiderna är mycket långa eftersom varje tröja tar mycket lång tid att sticka. En tröja kan därför vara gjord i ull från Fair Isle men stickad någon annanstans. Många tröjor maskinstickas också för att få ner priset.

Fair Island-tröjor för män: Så bär du den

Hur bär man då en Fair Island-tröja utan att se ut som man är på väg till julfesten? Vi har valt ut tre stilar.

Klassisk Fair Isle

Fair Isle-tröja till kavaj
Klassisk Fair Isle till kavaj och uddabyxor. Foto: @hespokestyle

Den klassiska Fair Isle-tröjan, som prinsen av Wales en gång bar den, passar perfekt till tweed. Välj en väst istället för en tröja om du arbetar inomhus och inte vill svettas ihjäl. Västar hittar du bl.a. hos Ralph Lauren / CareOfCarl.

Väst från Ralph Lauren
Fair Isle-väst från CareOfCarl

Casual med chinos

Fair Isle-tröja till chinos
Fair Isle-tröja kombinerat med chinos och kavaj för mer avslappnad stil. Foto: JCrew
Fair Isle-tröja till jeans
Fair Isle-tröja med jeans. Foto: MondeDesHommes

Vill du köra mer avslappnad stil, så kan du kombinera en Fair Isle-tröja med jeans eller chinos också. Välj då inte den traditionella kamelfärgen utan hellre antingen monokromt eller med mer färg, som de här Fair Isle-tröjorna från Barbour.

Tröja Barbour
Fair Isle-tröja från Barbour passar perfekt till jeans. Foto: CareOfCarl.

Norwegian Cool

Fair Isle-tröja från Howlin'
För den riktiga Fair Isle-looken behövs bara tröjan och ett rejält fiskarskägg.

Vill du ha se ut som du just kommit in från en fisketur i Nordsjön, eller gjort tröjan av ull från dina egna får, har t.ex. Howlin’ snygga och autentiska ulltröjor i Fair Isle-stil. Howlin är ett märke från Amsterdam, men tröjorna produceras i Skottland av borstad ull. Kombineras med skägg.

Tröja i borstad ull Howlin'
Fair Isle-tröja från holländska Howlin. Foto: CareOfCarl
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *