Festkläder herr: Så bär du kavaj, kostym och smoking

festkläder herr 2022
Eton Shirts sommarmode

Pandemin är över och vi kan äntligen bära festkläder igen. Är garderoben tom? Fantasin slut? Vi har plockat ihop lite stilinspiration på klassiska festkläder för män som kavaj, kostym och smoking, med tips på plagg och hur du bäst matchar dem.

Ett råd: smaken är bekant blandad, men när det gäller festkläder är det viktigt att kunna sina klädkoder. Om inbjudan kommer utan klädkod – slappna av. Om du känner värden och de känner dig, så är chansen stor att din instinkt är rätt. Men om det finns en klädkod angiven på inbjudan så är det viktigt att du tar den på allvar. Värden eller värdinnan har antagligen lagt ner mycket arbete på festen och har en önskan om hur den ska bli. Var en gentleman och respektera det.

Festkläder herr: Kavajen

Även ljusta dubbelknäppta kavajer är utmärkta för att skilja dig från mängden. Vi män är ofta rätt fantasilösa då det gäller festkläder. Våga skilja dig från mängden denna sommar och satsa på en annorlunda stil!

Till sommaren behöver det inte ens vara en slips till kavajen, utan du kan lika bra endast ha en skjorta. Även udda byxor kan användas till sommarens fester – till och med till ett bröllop!

Vi kan tipsa om Farfetch som den sajt med det absolut bästa utbudet av dubbelknäppta kavajer online. Mata in ”dubbelknäppta kostymer” eller ”dubbelknäppta kavajer” i sökrutan uppe till höger så får du fram många alternativ.

Festkläder herr: Kostymen

Vi rekommenderar en ljus färgskala på kostymen för att fira sommarhalvårets ankomst. Beige och ljusblått är utmärkta färger att använda sig av till sommarkostymen.

Du bör aldrig bära glansiga sidenslipsar till en linnekostym. Istället får det gärna vara en slips även i linne och i samma jordiga nyanser som kostymen.

Du får gärna styla din outfit med en bröstduk. Kom ihåg den gyllene regeln att aldrig slips och bröstduk aldrig ska vara likadana – men de ska harmonisera!

Det finns en del riktigt snygga modeller av linnekostymer med sjalslag. Det är en modell som liknar en klassisk smoking. När du bär denna typ av kostym bör du alltid bära fluga snarare än slips. Även i detta fall bör flugan vara matt snarare än glansig. Du hittar mängder av alternativ hos Tieroom.se.

Använd dig gärna också av andra material på kostymen än under resten av året. Linnekostymer är ett utmärkt val till vårens och sommarens fester. Av dessa är speciellt en linnekostym i beige färg en klassiker.

Till detta rekommenderar vi också stilrena loafers snarare än oxfords. Trots att oxfords anses vara det säkra valet till kostym, anser vi att loafers är den skotyp som på bästa sätt framhäver linnekostymens egenskaper.

Ovan ser du en klassisk beige linnekostym från Tiger of Sweden. Tillsammans med det passar stilrena tassel loafers från Loake 1880 eller Crockett & Jones alldeles utmärkt. Också Penny Loafers från nämnda märken eller Edward Green passar lika bra.

Till vänster har vi en läcker kombination av gräddfärgad smokingkavaj tillsammans med stiliga byxor med hög midja från Ralph Lauren Purple Label.

Modellen Egel från Oscar Jacobson är också en utmärkt linnekostym för vårens och sommarens fester. Denna kostym finns även i stretchig och sval bomullskvalitet (ovan). En klassisk och hållbar vår- och sommarkostym som håller stilen år ut och år in!

Festkläder herr: Smoking

Det finns en outtalad regel som säger att man inte bör överglänsa brudgummen på bröllopsfesten. Bry dig inte om de reglerna! Klä dig precis så galant som du själv önskar. Om du vill bära smokingkavaj finns det många tillfällen till detta. Välj en modell med breda slag och dubbelknäppning för en stilig helhet.

Du kan också köra det omvänt från bilden med Ralph Lauren Purple Label. Använd en mörkblå smokingkavaj tillsammans med stilrena vita byxor med hög midja och dubbla frontslag.

festkläder herr 2023

Kombinationen till höger för tankarna till 1930-talets galanta herrmode och vi önskar att fler män vågar bära den galanta vita smokingkavajen till sommarens fester. Du behöver inte ens bära fluga till ljus smokingkavaj. Endast en skjorta ger oftast en mer avslappnat och stiligare outfit till sommarens fester.

Avslutningsvis

Här fick du några tips för festkläder. Det finns alltså få gällande stilregler då det handlar om att klä sig till sommarens fester. Vi utmanar dig att våga skilja dig från mängden genom att använda dig av oväntade kombinationer!

Mer inom ämnet festmode väntar inom kort. Trots alla utmaningar ute i världen är det många som nu längtar efter att få släppa loss när restriktionerna äntligen lättat!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *