Fira internationella Gin & Tonic-dagen 2022 med James Bond

Internationella gin & tonic-dagen

En gång om året är det så dags. Den 19 oktober är det internationella gin och tonic-dagen. Visserligen har ju gin sin egen dag, vi har även en svensk gin & tonic-dag och gin & tonic är ju en drink som passar året runt. Men det spelar ingen roll: högtidsdagar är till för att firas och vi gör det med den arketypiska gentlemannen – James Bond. I år är det 60 år sedan James Bond klev upp på vita duken med Dr. No. så vad kan passa bättre?

James Bond är främst känd för sin dry martini – ”shaken, not stirred” (eller om det nu var ”stirred, not shaken”). Men i Dr. No finns en scen där James Bond frångår sina principer. I scenen sitter James på sin balkong på Blue Hills Hotel, med utsikt över Kingston Harbour:

Bond ordered a double gin and tonic and one whole green lime. When the drink came he cut the lime in half, dropped the two squeezed halves into the long glass, almost filled the glass with ice cubes and then poured in the tonic. He took the drink out on to the balcony, and sat and looked out across the spectacular view.

”Dr. No”, Ian Fleming (1958)

Gin & Tonic ”James Bond” á la Gentlemannaguiden

  • 1 liten lime
  • Ca 10 cl gin
  • Ca 20 cl tonic
  • Stora isbitar

Hitta ett stort highballglas. Dela limen i 2 delar. Häll upp gin, pressa över och lägg i limehalvorna, fyll på med is och sist tonic. Rör runt en gång och njut av utsikten på din balkong.

Vilken gin skulle James Bond välja?

”Bond nodded: A Negroni. With Gordon’s, please.”

”Risico”, Ian Fleming (1960)

Den enda gin som Fleming nämner i en James Bond-bok är Gordon’s. Gin var Ian Flemings favoritdryck så valet av varumärke var nog medvetet, och det är känt att Fleming bland annat drack Gordon’s Export.

Vilken tonic skulle James Bond välja?

Här har vi inte mycket information att gå på. Schweppes var bland de första i världen att göra tonic – Indian Tonic lanserades bara 2 år efter den första kommersiella tonicen – och borde vara ett säkert val. Vill man dricka en tonic som Fleming kanske valt åt Bond idag, kanske ett mer hantverksmässigt märke som Fever Tree kunna vara ett alternativ.

Fler recept

Om du vill göra något lite mer avancerat, hittar du fler recept på gin & tonics i inlägget Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *