Ny bok från Fredrik Schelin om Champagne och andra bubblor för vardag och fest

fredrik schelin bok om champagne

Visste ni att det varje år produceras omkring två miljarder flaskor mousserande vin? Intresset för bubblornas magiska värld är nu större än någonsin. Champagne- och dryckesexperten Fredrik Schelin vill bjuda på en kunskapsresa och lära oss att bubblorna är till för alla. Nu har han gett ut den efterlängtade boken Champagne och andra bubblor – en hyllning till mousserande vin i allmänhet och champagne i synnerhet. En upptäcktsresa till olika bubblande distrikt i vinvärlden.

I sin nya bok låter Fredrik oss följa med på en inspirerande smak- och kunskapsresa bland världens vindistrikt – allt från Frankrikes klassiska champagnegårdar till producenter av andra minst lika goda mousserande viner som Cava, Prosecco, Crémant och Cap Classique. Resan tar oss från Frankrike till Italien, Tyskland och Sydafrika, och sist men inte minst till nytänkande, moderna svenska vinmakare som också producerar mousserande vin.

Vi får inblick i biodynamisk odling och klimatförändringarnas inverkan på champagneproduktionen, lära oss skillnaden på bubbel och bubbel – champagnemetoden, olika druvor, lagring och terroir.

För mig är det oerhört viktigt att tvätta bort snobbstämpeln kring champagne och bubbel. Jag vill visa att extraordinära bubblor finns i alla prisklasser och är något som vi alla har rätt att njuta av, säger Fredrik Schelin.

Allt om champagne och prosecco

I boken kan du bland annat läsa om skillnaden mellan Champagne och prosecco, att alla mousserande viner i Frankrike som tillverkas utanför Champagne enligt traditionell metod heter crémant. Att Dom Pérignon var en munk som levde i början av 1700-talet och att Sverige firar 20 år som officiellt vinland. Det bjuds även på en lista över 100 utvalda och betygsatta champagner. 

bok om champagne

I boken finns ett stort antal vinodlare personligt presenterade och tips på hur man på trevligast sätt reser runt bland vingårdarna i de olika distrikten samt information om vilka producenter och vinhus som är värda ett besök.

Jag delar jag även med mig av några av vingårdarnas personliga familjerecept, tips på hur du kombinerar mat och dryck, om hemmaprovning, sabrering, glasets betydelse, och så ett helt kapitel om alkoholfritt, säger Fredrik Schelin.

Uppföljare till succén ”Champagne : 49 miljoner bubblor i en flaska champagne”

Champagne och andra bubblor är en uppföljare på den prisbelönta boken Champagne : 49 miljoner bubblor i en flaska champagne som fortfarande kan hittas i bokhandeln. Denna bok har även översatts till engelska.

Raphael Cameron står för de foton som finns i boken, medan Sara Cameron har gjort illustrationerna i den nya boken. För den som söker efter bra julklappar 2021 är detta garanterat en uppskattad present. Speciellt eftersom nyåret är bakom hörnet genast efter julafton.

Om Fredrik Schelin

fredrik schelin champagneexpert

Fredrik Schelin är en av landets främsta vinexperter och har en förkärlek för mousserande viner i allmänhet och champagne i synnerhet. Han fascinerades redan som 18-åring av hantverket bakom bubblorna. Hans första möte med drycken blev en livslång relation.

Fredrik drivs av att dela med sig av sina erfarenheter, kunskaper och av sin passion för dryck i kombination med god mat. Han vill på ett inbjudande, enkelt och inkluderande vis inspirera till mer kunnande om vin och mousserande viner för att just du ska hitta dina bästa smakupplevelser.

Redan 1995 öppnade Fredrik tillsammans med sin familj sin första restaurang. Stockholm Wine Club grundades 2005 som via vänner och kontakter spridit sig över landet och numera finns i många städer under namnet Sweden Wine Club. År 2009 startade Fredrik det digitala magasinet DinVinguide.se som sedan dess fått ett systermagasin med topplistor, DryckesListan.se.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *