Fristads Heritage – klädkollektion som hyllar arbetsklädernas historia

Fristads heritage arbetskläder historia

Nu följer Fristads upp sin första Heritage-kollektion och lanserar en ny limiterad klädkollektion, inspirerade av originalet av arbetskläder. Kollektionen hyllar inte bara Fristads långa historia av att klä svenska yrkesarbetare, flera av plaggen har skapats genom att ta vara på överblivet material och på det sättet minska klimatpåverkan i tillverkningskedjan.  

Fristads grundare John Magnuson började tillverka arbetskläder år 1925 efter ett misslyckat försöka att importera arbetskläder från Amerika. År 1929 blev Fristad faktiskt det första företaget i Sverige att tillverka jeans och även det första att erbjuda ett helt sortiment av arbetskläder, som overaller, arbetsbyxor och hängselbyxor. Med andra ord har man ett rikt arv att hämta inspiration från i kollektionen Heritage.

Första kollektionen Fristads Heritage kom ut redan 2019

heritage kollektion arbetskläder för män

Den första Heritage-kollektionen kom ut på marknaden 2019 och blev väl mottagen. Detta var den första av Fristads kollektioner som släpptes exklusivt online och flera av plaggen i kollektionen sålde slut snabbt. Nu har ännu en Heritage-kollektion tagits fram och den här gången har flera av plaggen skapats av överblivet material.

Byxan och jackan i kollektionen är tillverkade i överblivet tyg som använts till modeller av våra arbetskläder som utgått, vilket har varit ett naturligt steg att ta som en del i vårt arbete med att hitta fler sätt att minska vår miljöpåverkan. Det är en svår men kul utmaning att få till designen när man är begränsad i mängden material, men det är så här vi behöver arbeta framöver – att ta vara på allt vi kan, berättar Anastasios Lappas, Head of Design and Innovation på Fristads som har designat både denna och den första kollektionen av Fristads Heritage.

Stort intresse för worker-inspirerade kläder

snygga arbetskläder för män

De senaste åren har det varit populärt med worker-inspirerade klädkollektioner bland män. Trenden var redan aktuell när den första Heritage-kollektionen släpptes 2019 och har under de senaste två åren växt sig ännu större.

Vi och många med oss ser Fristads som originalet av arbetskläder med vår snart 100-åriga historia. Vi tyckte därför att det var dags för oss att återta worker-begreppet i klädsammanhang och ta fram ännu en kollektion som är baserad på riktiga arbetsplagg, säger Sofia Wackling, Marketing Manager Sweden på Fristads.

arbetskläder historia

Fristads Heritage är en off-duty kollektion som hämtar inspiration från ikoniska arbetsplagg från Fristads arkiv, framför allt från mitten av 1900-talet. Plaggen har fått en ny tolkning med modern och avskalad design. Tumstocksfickan finns dock självklart kvar.

snygga arbetskläder herr

Kollektionen är tillverkad i Europa och har gjorts i en limiterad upplaga. Släppet består av ett par worker-inspirerade byxor och jacka som kommer i två färgställningar, klassisk blå och sand.

arbetskläder online

Dessutom släpps återigen den uppdaterad versionen av den klassiska arbetsjackan med pälsfiberkrage. I kollektionen ingår även en stickad tröja gjord i ull och återvunnen polyester.

arbetskläder på nätet

Fristads Heritage finns nu tillgänglig hos fristads.com.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *