Tall och eukalyptus i stället för silkesmaskar: Hållbara silkesalternativ är på väg in i modevärlden

hållbart mode 2022
Bild: gretes.com

Även om lyxmodemärken introducerar växt- eller svampbaserade material i sina kollektioner är det naturliga silkesalternativ som anses vara en av de största förändringarna inom lyxmodebranschen.

Hållbarhet är en av de största trenderna inom modebranschen för tillfället. Inom det är miljöfrågor i fokus, men även hur plaggen är tillverkade har fått stor uppmärksamhet under de senaste åren. Slit-och-släng modet är på väg bort i allt högre grad, något som igen skapat ett större intresse för klassiska tillverkningsmetoder inom bland annat herrmode.

Detta är något som märks i alla åldrar och har påverkat hur vi klär oss. Det är inte längre endast en angelägenhet för de med pengar, utan undersökningar har visat att intresset för hållbart mode går allt längre ner i åldrarna.

Generation Z är villig att spendera mer på hållbara produkter

Det ökande trycket från medvetna shoppare håller på att förändra modebranschens i grunden: 95 procent av de brittiska modeentusiasterna söker veganska alternativ, medan 90 procent av Gen X-konsumenterna är beredda att spendera mer för hållbara varor. Det är ingen överraskning att de får ett svar från lyxvarumärkena: Gucci har lanserat ett veganskt läderalternativ Demetra, och andra lyxmodejättar som Hermès och Stella McCartney har lanserat mycelium– och svampbaserade läderkläder.

Men även om det redan finns en rad alternativa läderalternativ – från banan- och mangoskinn till läder tillverkat av matavfall – används silke fortfarande i stor utsträckning i lyxkläder, och efterfrågan på det ökar ständigt.

Grėtė Švėgždaitė, en litauisk modedesigner av den nya generationen och grundare av det lyxiga sömnplaggsmärket GRETES, insisterar på att i och med att de veganska värderingarna har fått fotfäste i många skikt av modet kommer natursilke att ersättas av hållbara textilier i sinom tid.

Kommer hållbara alternativ att tränga ut silke?

Cirka 6 600 silkesmaskar dödas för att producera 1 kg silke genom att de kokas levande i sina kokonger. Man uppskattar också att en silkesskjorta kräver 376 liter vatten, vilket ger ett allvarligt vattenavtryck på miljön.

Lyckligtvis finns det silkesalternativ som Naia™ cellulosafiber som ger samma lyxiga känsla utan att skada levande organismer. Förutom att den är vegansk – den kommer från massa av tall och eukalyptus – är tillverkningsprocessen hållbar, återvinner lösningsmedlen för återanvändning och lämnar ett lågt kol- och vattenavtryck. Ett annat hållbart alternativ är viskos.

Viskos, som tillverkas av växter, kan fås att likna mjukheten hos natursilke. Många människor väljer silkesplagg eftersom de är allergivänliga. Kläder av viskos eller andra liknande tyger har dock samma allergivänliga egenskaper men är veganska och hållbara”, säger Švėgždaitė. ”Återvunnen viskos, eller någon annan textil för den delen, skulle naturligtvis vara ett ännu bättre alternativ för att minska föroreningar och vattenavfall, men det är fortfarande svårt att hitta textilier som är 100 procent återvunna.”

Švėgždaitė tror också att drivkraften att ersätta natursilke med hållbara och veganska alternativ kommer att stärkas ytterligare av konsumenter som vill leva i harmoni med miljön omkring dem.

Vårt shoppingbeteende har redan varit skadligt för naturen, därför kan valet av hållbart tillverkade, återvunna, veganska textilier, till och med upcycling av gamla kläder, skor eller föremål åtminstone delvis kompensera för den skada som gjorts”, säger designern. ”Det är också vår plikt som konsumenter att driva på modemärkena att göra en verklig förändring och tillverka produkter i linje med våra värderingar. Endast 1 % av insamlade textilier återvinns. Det är dags att öka denna siffra.”

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *