Go east – äventyrssemester på finska östkusten

Finland och Sverige är två länder vars gemensamma historia går tillbaka nästan 1000 år. Ändå begränsar sig de flesta svenskars besök i Finland till en snabb tur från Finlandsfärjan. Finland har – inte oväntat – mycket mer att bjuda på än så.

I den här artikeln har vi plockat ut tre resetips för de äventyrliga från Finlands östkust. Om du gjort Sälen och Åre på sommaren, och söker lite variation, kan det här vara platsen för dig.

Finland för adrenalinjägare

Bara en timme österut från Helsingfors finns den perfekta platsen för den som älskar en aktiv semester i naturen.

Vakna upp vid Kymmene älv och starta dagen med forssimning eller forsränning och ät nyfångad fisk till lunch. Åk på offroad safari, känn farten i en RIB-båt eller cykla mountainbike i terräng. Avsluta dagen med bastubad och en naturskön vy från din egen övernattnings-iglo.

Den finska sydöstkusten är lätt tillgänglig med bil eller tåg från Helsingfors, och passar perfekt att kombinera med ett par dagar i Helsingfors.

Börja dagen med forssimning eller forsränning

forsränning i Finland

Forssimning är en helt unik, och för många ganska okänd, vattenaktivitet. Med hjälm och flytväst simmar du med ett vattendjup på mindre än en meter och får känna både strömmar och sluttningar. Den släta klippan under dig agerar naturlig vattenrutschbana, fast mycket bättre. Du simmar i Kymmene älv tillsammans med en guide och kommer att känna forsen och all den kraft den har. Önskar du i stället ett mer gemensamt utmanande äventyr med vännerna så finns det även möjlighet till forsränning i älven – en aktivitet som passar för alla oavsett om det är första gången eller om du är en van äventyrare.

Cykla i terräng, åk RIB-båt eller gör en off-road safari

offroad safari i Finland

Det finns flera cykelrutter på olika nivåer i området och du kan hyra allt från vanliga cyklar till ”fatbikes” och ”mountainbikes” och utforska området på två hjul. Gillar du fyra hjul, som antingen förare eller kartläsare, kan du uppleva vildmarken på en krävande skogsrutt i en SUV. Här kör du på kuperad mark, stenar och sluttningar som är både utmanande och kul, och dessutom kan vädret ge en rolig variation av off road-upplevelsen. Gillar du många knop kan du i stället uppleva finska skärgården i en RIB-båt.

Bo och basta i naturen

glamping i Finland

AuroraHut är ett flytande glampingboende i området kring Lovisa. Du får en 360-graders utsikt över opolerad natur, kan sova gott efter en actionfylld dag och laga mat på grillen. Intill AuroraHut ligger Valosauna – en vedeldad bastu där du kan varva ner och värma dig efter dagens alla äventyr. Och blir det för varmt går det enkelt att svalka sig i vattnet eller på bryggan med naturen som närmsta granne.

Tröttnar du på fisk tillagad på lägereld finns det gott om restauranger, kaféer och barer i trakterna kring Kotka, Fredrikshamn och Lovisa.

Mer information om finska östkusten med städer och regioner som Kotka, Hamina och Lovisa hittar du här: https://www.visitkotkahamina.fi/sv/svenska/

Om du gillar naturupplevelser, missa inte heller vår guide till svenska kallbadhus

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *