Golfcamping växande trend inför årets sommarsemester

golfcamping

Vi fortsätter med tips inför årets stora semestermånader. Förra veckan tipsade vi om en intressant konstutställning. Idag har turen kommit till ett av våra mest traditionella sätt att fira en semester på hemmaplan – campingen.

Glamping, vintercamping och träningscamping är några av de senaste årens campingtrender. Inom golfen ser man ett ökande intresse för golfcamping och många golfklubbar utökar i år antal ställplatser för att möta den växande efterfrågan.

I en undersökning genomförd på uppdrag av Golfhäftet berättar 4731 golfare om sina semesterplaner med fokus på just golfcamping.

I juni genomfördes en undersökning bland svenska golfare med fokus på golfcamping. 4731 respondenter besvarade enkäten och 40% av respondenterna berättade att de har erfarenhet av golfcamping. Av dessa hade 15% golfcampat en gång, 40% hade golfcampat mellan två och fem gånger, 28% mellan 6 och 20 gånger och 17% hade golfcampat mer än 20 gånger.

En fjärdedel av golfarna kommer att golfcampa i år

27% av respondenterna svarade att de detta år kommer att golfcampa och 35% har ännu inte bestämt sig. Mer än hälften av golfcamparna tar husbilen, knappt en fjärdedel husvagnen och 3% tar sig fram med årets uppstickare – båt.

17% uppger annat så som stuga, bil, tåg, hotell eller tält. 17% av respondenterna planerar upp till tre golfcampingdagar, en fjärdedel planerar mellan fyra och sju, en fjärdedel uppger en till två veckor. En tredjedel uppger att de kommer att golfcampa mer än två veckor.

Det är främst de yngre åldersgrupperna som kommer att golfcampa för första gången detta år. 14% av respondenterna utan golfcampingerfarenhet i åldersgrupperna 18-24 och 25-34 kommer i år att golfcampa för första gången. I samtliga av de äldre åldersgrupperna är motsvarande siffra 4%.

Vi ser överlag en ökning av yngre golfare på Golfhäftet detta år. Det är tydligt att detta år är ovanligt på många sätt och vis. Normalt golfar mer än hälften av Golfhäftet-användarna utomlands, men i år ser det helt annorlunda ut av uppenbara anledningar, även om reserestriktionerna nu har lättats. Många nya användare spelar golf för första gången, medan andra kommer tillbaka till golfen efter några års uppehåll eller helt enkelt spelar extra mycket golf och är sugna på att testa nya golfbanor, berättar Fredrik van Speijk, VD på Golfhäftet.

Banorna avgör golfcampingrutten

80% utgår från de banor de vill spela under semestern när de planerar rutten för sin golfcampingsemester. 40% utgår från vädret när det väl är dags att bege sig och 35% väljer rutten utifrån andra aktiviteter som de vill kombinera sin golfcamping med.

18% lägger rutten baserat var deras vänner bor och 12% vill hitta en rutt som passar hela familjens önskemål. Endast 2% uppger att de utgår från en viss väg, exempelvis E4, i planeringen.

När det gäller val av golfbana är priset viktigaste parametern, 54% uppger att banan ska vara prisvärd. 36% väljer banorna utefter hur bra ställplatserna är där och 6% nära till första tee.

–  Våra partnerklubbar ser en ökning av gästspel via Golfhäftet bland annat vilket såklart är positivt för deras ekonomi. Hagge GK är en av våra mest populära klubbar som i år har investerat i fler stugor och fler ställplatser för att möta den ökande efterfrågan. Många andra klubbar gör samma sak, plus att man renoverat restaurangerna till exempel för att anpassa sig till rådande restriktioner, tillägger Fredrik van Speijk.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *