Hallwylska museet öppnar nu utställningen Mot kontinenten – På resa i första klass

utställning Hallwylska museet juni 2020
Bild: Ola Myrin

Vi hann bara tipsa om den intressanta utställningen Mot kontinenten – På resa i första klass i början av mars innan Hallwylska museet tvingades stänga tillfälligt. Det var meningen att utställningen skulle öppna den 27 mars, men hittills har den endast funnits att ses digitalt. Men nu är det dags när Hallwylska museet öppnar för publik igen imorgon den 2 juni

Museet har vidtagit en rad åtgärder utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassat sin verksamhet för att kunna ta emot besökare på ett ansvarsfullt sätt.

Trots en tid av oro och begräsningar känns det betydelsefullt att återigen kunna erbjuda våra besökare tillgång till upplevelser på Hallwylska museet. Vi har säkerställt rutiner för att ta emot ett begränsat antal besökare och visningsgrupper och vi har tydliga avståndsmarkeringar samt ökat städfrekvensen. I samband med nyöppningen är jag glad över att kunna öppna vår nya utställning Mot kontinenten – På resa i första klass och presentera en ny bok om museets stall, säger Heli Haapasalo, museichef på Hallwylska museet.

Digital nyöppning och vernissage den 3 juni kl 18.30

I ett nyproducerat program får vi nu se glimtar av allt nytt som Hallwylska museet har att erbjuda i sommar.

Här får du sätta dig bekvämt ned och låta guiderna berätta om utställningen Mot kontinenten – På resa i första klass, deras nya digitala visningar och deras nya bok om stallet. Du får också reda på hur museet just nu bygger om för att kunna visa er mer av de historiska miljöerna. 

Programmet kan också ses från kl. 18.30 den 3 juni i Hallwylska museets sociala medier och museets guider står beredda att svara på frågor i kommentatorsfälten. Programmet visas också på www.hallwylskamuseet.se.

Mot kontinenten – På resa i första klass öppnar 3 juni

Den högintressanta utställning som vi alltså redan berättade om: Mot kontinenten – På resa i första klass får nu äntligen möta sin publik. Denna gånge med ett förlängt öppningsdatum till och med den 30 december.

reskläder från sekelskifte 1900
Reskläder från utställningen. Bild: Ola Myrin

Utställningen lyfter fram resandets utveckling kring sekelskiftet 1900 parallellt med berättelsen om Wilhelmina och Walthers von Hallwyls många resor.

I utställningen visas också föremål och minnessaker som har koppling till familjens expeditionslikande resor – koffertar, resedagböcker, fotografier, vykort, souvenirer, resekläder och parasoll, bland mycket annat.

mask för bilkörning sekelskiftet
Glasögon och mask för bilkörning från utställningen. Bild: Ola Myrin

I rum för rum presenteras en tidsresa över hur det en gång var att resa i första klass, mot kontinenten.

Palatsvisningar dagligen i mindre grupper

Hallwylska museets fortsätter att erbjuda de populära dagliga palatsvisningarna, men nu med endast 5 personer i varje grupp för att kunna hålla avstånd mellan deltagarna.

Hallwylska museet erbjuder alltså även digitala visningar för de som önskar uppleva museet på avstånd.

Nytt i museibutiken

Det Hallwylska stallet vid Hamngatan 4 är på många sätt unikt. Det är det enda privatstallet från sekelskiftet 1900 i Stockholms innerstad som bevarats musealt, helt orört med vagnar och utrustning, som dessutom visas för allmänheten.

Museets skapare Wilhelmina von Hallwyl ville bevara stallet och dess inventarier som ett dokument över den tid när familjen hade hästar i Stockholm åren 1884–1908. Boken finns till försäljning i museibutiken och är författad av Ingalill Jansson, tidigare förste intendent på Hallwylska museet. Foto: Jens Mohr.

I sommar kommer även museets besökare får möjlighet att uppleva både stallet och garaget från Hallwylska museets innergård. Mer information om detta kommer inom kort.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *