Ny utställning på Hallwyllska museet: Mot kontinenten – På resa i första klass

Hallwylska museet utställning resor
Fotografi från Sorrento. Ny utställning på Hallwylska museet: Mot kontinenten - På resa i första klass. Bild: Hallwylska museet, SHM

Den 27 mars öppnar en högintressant utställning på Hallwylska museet i Stockholm.  Mot kontinenten – På resa i första klass lyfter fram resandets utveckling kring sekelskiftet 1900 sida vid sida med familjen von Hallwyls många resor. Detta under en tid där de organiserade nöjesresorna på allvar började ta fart.

Den tekniska utvecklingen gick snabbt under 1800-talet. Ångmaskinen och järnvägarna utvecklades och gjorde att människor kunde resa på ett nytt sätt. De nya kommunikationssätten band ihop världen och bidrog bland annat till den första moderna resehandboken. Det skulle dock ta till andra delen av 1900-talet innan turismen blev en massrörelse. Ännu i början av 1900-talet var resandet ett nöje för de rika.

Till de rika hörde Hallwylska museets grundare, Wilhelmina och Walther von Hallwyl. De gjorde över 60 utlandsresor och under de flesta av dessa passerade man Schweiz, som var Walthers hemland.

Hallwylska museet resor 1800-tal
Walther, Wilhelmina, Ida Uhse och Irma von Geijer i en palmskog nära Aswan. Alla bär rejäla kläder trots värmen. Det ansågs vara farligare att bli förkyld på sydligare breddgrader än hemma i Norden, så det gällde att inte blir kall. Bild: Hallwylska museet, SHM.

Familjen gjorde långa resor som liknade expeditioner. Ofta var de borta i flera månader och besökte många länder. Även det var vanligt under detta tidevarv, något som även det omöjliggjorde resande för andra än välbeställda. Den långa restiden gjorde också att det behövde ordentligt stora och rymliga resebagage med bärhjälp under resorna, något som ofta tjänstefolk bidrog med.

Spanien, Italien och Grekland var då platser som låg utanför de etablerade resvägarna medan Egypten var tidigt exploaterat som turistland. Järnvägar, hotell och all den lyx som en välbärgad västeuropé förväntade sig var en självklarhet. Entreprenören Thomas Cook organiserade tidigt sällskapsresor och genom den brittiska kolonisationen och bygget av Suezkanalen underlättades transporter och turism i allt fler länder. Och med det kom också hotellens och lyxturismens framväxt.

Bild från resa i Egypten, familjen Hallwyl. Bild: Hallwylska museet, SHM.

Att samla och att minnas var en viktig del av resandet – då som nu. Hallwylska museets unika samlingar är ett resultat av Wilhelminas von Hallwyls arbete att spara och katalogisera,  inte bara allt i hemmet utan även från resorna. I utställningen visas föremål och minnessaker som har koppling till familjens många resor; koffertar, resedagböcker, fotografier, vykort, souvenirer, resekläder och parasoll, bland mycket annat. I rum för rum presenteras en tidsresa över hur det en gång var att resa i första klass.

Utställningen är formgiven av scenograf Ulla Kassius och producerad av Sara Dixon. Programansvarig är Emelie Höglund.

Hotell Gezireh Palace
Hotell Gezireh Palace var ett av Kairos flottaste. Hotellet byggdes för Napoleon III:s hustru, kejsarinnan Eugénie, så att hon skulle ha någonstans att bo då Suezkanalen invigdes. Här fanns elektrisk belysning, hissar, rinnande vatten och försklassig restaurang. Bild: Hallwylska museet, SHM.
Strandbild från Biarritz, 1886
Strandbild från Biarritz, 1886. Det har precis blivit populärt att bada i havet för nöjes skull. I mitten av 1800-talet började läkarna rekommendera havsbad fört hälsans skull. Bild: Hallwylska museet, SHM.
Ombord på ångbåten Columbia
Ombord på ångbåten Columbia. På bordet i förgrunden ligger en av de tre kameror som familjen hade med sig. Bild: Hallwylska museet, SHM.
pastafabrik sicilien 1888
Handkolorerad interiör från pastafabrik på Sicilien. Von Hallwyls besökte Sicilien år 1888, då bilden köptes på plats. Bild: Hallwylska museet, SHM.
Ben Hasan i Egypten 1800-tal
Walther och Wilhelmina med svärsöner och sällskapsdam, på åsnor på väg mot Ben Hasan i Egypten. De red mycket och långt, på hästar, kameler och åsnor. Kvinnorna alltid på damsadlar. Bild: Hallwylska museet, SHM.
damsadel kamel Egypten
Wilhelmina von Hallwyl på kamel utanför Kairo. Även på kamel red man i damsadel. Bild: Hallwylska museet, SHM
 A.B. Aerotransport
Affisch för A.B. Aerotransport. Planets cockpit finns bevarad på Arlanda flygsamlingar, som tillhör Statens transporthistoriska samlingar. Bild: Affisch från SMTM, foto Jens Mohr, SHM
A.B. Aerotransport 1920-tal
Affisch med tidtabell och priser för A.B. Aerotransport var ett svenskt flygbpolag som etablerades 1924. Rolf de Maré flög med just det planet till Gotland. Bild: Affisch från Arlanda flygsamlingar, SMTM, foto Jens Mohr, SHM.
Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *