Hernö Gin x Björn Frantzen: én gin

Hernö Frantzén én Gin

När två av Sveriges största namn inom gastronomi möts i ett samarbete blir naturligtvis resultatet en omedelbar klassiker: én gin.

Det var i februari som nyheten kom att svenska stjärnkocken Björn Frantzen inlett ett samarbete med Jon Hillgren och hans Hernö Gin. I dag släpptes resultatet: én Gin, en London dry gin med asiatiska influenser.

Personerna bakom drycken

Jon Hillgren och Björn Frantzén

Björn Frantzén behöver väl egentligen ingen närmare introduktion; mannen bakom Sveriges just nu enda krog med tre stjärnor i Michelin-guiden och ägare till ett serie krogar i och utanför Sverige som också innehåller trestjärniga Zén i Singapore.

Svenska Hernö Gin var en av de tidigare pionjärerna inom hantverksgin i Sverige och hör numera till de internationella toppnamnen i ginvärlden som Sveriges mest prisbelönta gin. Så sent som i februari blev grundaren Jon Hillgren utsedd till Master Distiller of the year och Hernö Gin till Distiller of the year vid World Gin Awards i London.

én Gin

Den första produkten i samarbetet mellan Frantzén och Hernö Gin kallas kort och gott én Gin. Ett namn som naturligtvis anspelar på Frantzén, växten en, och att det är den första produkten i vad som förhoppningsvis blir ett långt samarbete.

én Gin är en Asien-influerad London dry gin med klassiska smaker från enbär, koriander och citrustoner. Bland de mer ovanliga ingredienserna finns frukten buddhas hand, även känd som fingercitron.

Den eleganta flaskan följer Hernös stil, även där med asiatiska toner i designspråket (tänk japansk whiskey) och koppartoner som ska påminna om destilleriets kopparpannor.

Hernö én Gin nu att köpa i Systembolagets beställningssortiment för 479kr (nr 85788).

én Martini

én gin dry martini

Vilket bättre sätt att njuta av en ny gin än en dry martini?

Ingredienser

  • 60ml Hernö én gin
  • 10ml Cocchi Americano
  • 10ml Carpano Dry
  • 2 stänk saltlösning (30% salt)
  • Citronzest

Så gör du

  • Mät upp Hernö én Gin, Cocchi Americano och Carpano Dry i ett mixerglas.
  • Fyll glaset till tre fjärdedelar med is och rör kraftigt med en sked I ungefär 15 sekunder.
  • Sila ner drinken i ett cocktailglas.
  • Toppa med två stänk av saltlösningen och garnera med en citronzest.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *