Hur du skyddar fötterna – Utvecklingen gällande arbetsskor

historien om arbetsskor

Det är ett ämne som det inte så ofta skrivs om då det gäller mäns kläder för män. Men visst har klassiska arbetsplagg en stor del i det herrmode vi ser idag.

Jeansen var i grunden är ett utpräglat arbetsplagg och även flera andra, numera ikoniska klädesplagg härstammar från de innovationer som tvingats fram för att skydda mot väder och vind samt krävande arbetsmiljö.

Numera finns också lagar inom arbetsskydd som kräver ändamålsenlig klädsel.

Arbetsskor inom herrmodet

Trots att fötterna alltid varit bland det viktigaste att skydda inom yrkeslivet skulle det dröja ända till början av 1900-talet innan vi såg ändamålsenliga skor för de som jobbade med skogsarbeten och i gruvor.

En av de mest ikoniska arbetsskorna var Red Wing Boots modell Brown Chief Farmer som kom ut på marknaden år 1919. Samma företag skulle senare också lansera sin modell No. 16 till USA:s armé under första världskriget.

historien om arbetsskor
Arbetsskor i vår- och sommarkatalogen från R. H. Macy & Co.” år 1911.

Det har alltid funnits ett behov av att skydda fötterna inom arbetslivet, men det innebär inte att skorna alltid varit de mest praktiska och lättanvända inom alla yrken.

Den så kallade Airwair-sulan i mjukt gummi uppfanns redan på 1940-talet av en den unga tyske militärläkaren Klaus Maertens. I samband med att skorna lanserades i England år 1960 ändrades stavningen från Dr. Maertens till Dr. Martens. Där blev skorna en symbol för arbetarklassen och samtidigt en av vår tids största ikoner bland skomodeller.

Arbetsskor idag

Inom området gällande arbetskläder och arbetsskor finns det speciellt ett företag som utmärker sig idag med många innovativa yrkeskläder. Det är engelbert strauss som är ett av de största på marknaden gällande funktionella arbetsskor. Med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1949 är företaget ett av de mest etablerade inom frågor som berör säkerhet/skydd inom arbetet.

Som vi kunnat konstatera tidigare går utveckling snabbt framåt då det gäller modebranschen. Nya innovativa material tas fram i kollektionerna och det syns både inom formellt mode för män och gällande arbetskläder. Trenden går mot mer flexibla resekollektioner där bekvämligheten är i fokus.

Då är det också rätt självklart att detsamma också gäller i branscher där det också finns skyddskrav på kläderna. I många branscher finns det idag krav på att skorna skall ha ISO-certifiering, med allt från stålhätta till värmebeständighet och halkskydd.

Detta samtidigt som skorna skall erbjuda en bekvämlighet som förhindrar förslitningsskador på ben och leder.

snygga arbetsskor
Bild: engelbert strauss

Här har vi ett exempel på arbetsskor från nämnda engelbert strauss och en modell takläggarskor. Denna modell liknar till designen traditionella desert boots, men här har en speciell gummiblandning från bildäck gett sulorna egenskaper som inte finns på vanliga profil-gummisulor. Hit hör halkskydd, nötnings- och formbeständighet.

Detta är bara ett av exemplen hur marknaden gällande arbetskläder med innovativa material både kan omforma och påverka de kläder och accessoarer vi använder i vår vardag.

Det finns ju nämligen inget som inte säger att vi inte kan använda denna typ av arbetsskor även i vardagen, trots att de är designade för att användas i arbetsbruk.

De bästa arbetsskorna på marknaden

Det finns många olika yrken och alla har inte samma krav på skydd. Det som alla yrken dock har gemensamt är att alla användare önskar bekväma och smidiga samt lätta skor.

bästa arbetsskorna
Bild: engelbert strauss

Där har nämnda engelbert strauss i dagsläget många olika alternativ. Ett av ställen där utvecklingen gått allra snabbast är de kängor som traditionellt sett varit väldigt tunga.

Nu görs dessa skor av lättare material, samtidigt som skorna behållit sina skyddsegenskaper. Ett av de främsta exemplen på hur utvecklingen går framåt inom området.

Ovan syns en modell som har ISO-certifiering med stålhätta och stålsula, samtidigt som modellen har andningsaktivt innerfoder och halkskyddande samt värmebeständig yttersula.

snyggaste arbetsskor på marknaden
Bild: engelbert strauss

Ofta kan det numera vara svårt att se skillnaden på arbetsskor och fritidsskor. Det gäller inte minst modellen ovan från engelbart strauss, där designen är lik vilka andra sneakers på marknaden som helst. I denna yrkessko finns dock de flesta funktioner som krävs av en högklassig arbetssko.

Här finns andningsaktivt ovanmaterial och en halkskyddande och värmebeständig sula. Sulan är också utformad för bästa möjliga komfort för den som måste gå och stå mycket i sitt jobb.

bästa arbetsskorna på marknaden
Bild: engelbert strauss

Till sist plockar vi fram ytterligare ett exempel på arbetsskor som rör sig i gränslandet mellan olika funktionsändamål. Denna design är kanske främst förknippad med friluftsskor för den som behöver bekväma, lätta och hållbara skor för t.ex. fjällvandringar.

I denna modell har du alla dessa egenskaper, men det är samtidigt en certifierad sko för krävande arbeten. Arbetsskorna är vattentäta och andningsaktiva tack vare dryplexx®-membranet.

Sulan är också extremt slittålig, samtidigt som den är upp till ca. 200 °C.

Sammanfattning

Modebranschen ändras ständigt och i dagens läge känns det som att utvecklingen är snabbare än någonsin. Hållbart mode och innovativa material är två av de mest tydliga trenderna på marknaden.

Det gäller också marknaden för arbetsskor. Som vi kunnat se genom historien är det ofta kläder som använts inom arbetet som gått i bräschen för utvecklingen med nya innovativa material.

Redan i dagens läge finns en stor mängd arbetsskor som kan användas både i arbetet och på fritiden. Här kommer vi sannolikt att få se en allt större växelverkan i framtiden.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *