Historien om det nyskapande livsstilsvaruhuset Liberty i London berättas i utställning

Foto: Tjolöholms Slott/Liberty

Vi fortsätter från gårdagens tema, med inspiration från det klassiskt brittiska. Idag med brittisk inredning, textil och mode från förra sekelskiftet som från 2 februari – 30 december 2019 kommer att visas på Tjolöholms Slott.

Att Tjolöholms slott under flera år haft hämtat in inspiration från Storbritannien med utställningar som Dräkter från Downton Abbey är inte så märkligt. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var ju nämligen att återskapa ett engelskt lantgods när hon lät bygga Tjolöholms Slott år 1904.

I 2019 års stora utställning fortsätter Tjolöholms Slott på det brittiska temat. När Blanche Dickson lät bygga sitt drömhus Tjolöholms Slott valde hon stora delar av inredningen från det fashionabla varuhuset Liberty på Regent Street i London.

Nu berättar Tjolöholm historien om det nyskapande livsstilsvaruhuset i samarbete med Fashion and Textile Museum och Liberty i London. Utöver utställningen, som äger rum i slottets världsunika Libertyinteriörer, får besökaren dessutom möjlighet att handla i en återskapad Libertyshop i slottets herrum.

Brittisk trendskapare

Mjuk sammet i dova färger, orientalisk mystik, siden i sofistikerade mönster, snidade ekmöbler, medeltidsromantik, moriska mattor, japanska kimonos – allt detta och mer därtill fanns på varuhuset Liberty på Regent Street i London vid förra sekelskiftet. Liberty hade under senare delen av 1800-talet vuxit fram som en viktig trendskapare och ett livsstilsvarumärke.

Klänningsskiss från Liberty. Bild: Tjolöholms Slott/Liberty

Butiken attraherade framstående konstnärer och intellektuella, däribland Oscar Wilde, William Morris och konstnärsgruppen prerafaeliterna, såväl som intresserad allmänhet med smak för tidens nya strömningar. Liberty-kunderna ansågs ha raffinerad smak och högstämd estetik, ibland till den grad att tidningarna gjorde narr av dem. Sedan dess har varuhuset behållit en atmosfär av bohemisk elegans och ligger kvar på samma adress.

Liberty – ett välkänt varumärke för svenskarna. Bild: Will Rose

Vi var nyfikna på de modiga val Blanche Dickson gjorde i skapandet av Tjolöholms Slott och hamnade hos Libertys arkivarie i London. Där och då insåg vi att det var dags att belysa de märkvärdiga och världsunika Liberty-interiörerna på slottet. Idag finns det kanske inte något hus i världen med så stor originalinredning från Liberty bevarad, berättar Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms Slott.

Liberty pop up-butik i slottet

I samarbete med Fashion and Textile Museum i London visas originalkläder från Liberty i slottet. Kläderna står i samklang med slottets unika Libertyinteriörer, rum skapade åt Blanche Dickson.

Biblioteket på Tjolöholms Slott. Bild: Will Rose

För att ytterligare öka upplevelsen av varuhusets speciella estetik skapas ett rum som en tolkning av dåvarande Liberty, innehållande varor av samma karaktär som då såldes på varuhuset: orientalisk keramik, japanska kimonos, tyger med mera. I samarbete med Liberty London kommer speciellt utvalda varor ur deras sortiment även finnas till salu.

exklusiva parfymer för män och kvinnor jul 2017
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *