Hollywood-klockan Hamilton

De flesta har säkert sett science fiction-äventyret Interstellar som hade premiär tidigare i november. Även om tiden var i fokus i filmen så var det troligen inte så många av oss som reflekterade över vilket märke det var på klockorna som användes i filmen.

Det amerikanska klockmärket Hamilton är kanske inte så känt bland oss svenskar, annat än bland riktiga klockfantaster. Hamilton har dock en lång historia som leverantör av högkvalitativa klockor till Hollywoodproduktioner. Tidigare har Hamilton-klockor synts i filmer som Men in Black, A Beautiful Mind, Dödligt vapen, Fight Club, Independence Day, The Talented Mr. Ripley, You’ve Got Mail och Ocean’s Eleven. Den första Hollywoodproduktionen där Hamilton sågs var när Elvis Presley använde modellen Ventura i filmen Blue Hawaii från 1961. Ventura var förövrigt den första elektriskt (batteri) drivna klockan i världen och den lanserades år 1957.

Med tanke på deras rykte som tillverkare av högkvalitativa klockor var det kanske inte så förvånande att produktionsteamet bakom filmen Interstellar vände sig till Hamilton för att leverera två stycken klockor som skulle användas av huvudpersonerna. Den första klockan som valdes kommer från Hamiltons standardutbud och är en klocka i pilotstil vid namn Hamilton Khaki Pilot Day Date och den används i filmen av Cooper som spelas av  Matthew McConaughey.

Den andra klockan var specialgjord enligt vissa specifika krav och bär smeknamnet ”Murph Watch” efter rollkaraktären Murph som i filmen spelas av Mackenzie Foy. Till denna klocka har Hamiltons Khaki-modell använts som grund, men med några ändringar. Bland annat togs datumfönstret bort och en av visarna ändrades till en så kallad ”pilothand”. Denna modell kommer inte att ingå i Hamiltons utbud i framtiden, utan var tillverkad specifikt för filmen.

Nedan ritningarna till klockan ”Murph Watch”.

interstellar murph watch
interstellar hamilton watch 2

Den färdiga modellen av ”Murph Watch” som användes i Interstellar.

hamilton day date

Modellen Khaki Pilot Day Date som användes av Cooper (Matthew McConaughey) finns dock i Hamiltons standarutbud.

interstellar bild 2

Cooper bärandes Hamiltons Khaki Pilot Day Date.

hamilton tillverkning 2

Tillverkning av Hamilton klockor vid fabriken vid Lancaster, Pennsylvania år 1936. På bilden syns en man som gör korrigeringar som ett steg i en fem dagar lång testning av klockorna.

Hamilton Watch Company grundades i Lancaster, Pennsylvania, USA år 1892. De första klockorna var en serie fickur som gick under namnet ”Brodway Limited”. Under de första årtiondena på 1900-talet fick Hamilton det prestigefulla uppdraget att leverera klockor till amerikanska armén. De första armbandsuren från Hamilton användes bland annat av General ”Black-Jack” Pershing och hans mannar under första världskriget. Under det andra världskriget stoppade Hamilton försäljningen till privatpersoner för att klara av att leverera till armén, ca en miljon klockor levererades till amerikanska soldater.

Idag ingår Hamilton i Swatch Group som innehar ett stort antal varumärken inom klockbranschen, bland annat Breguet, Blancpain, Glashütte-Original, Léon Hatot, Jaquet-Droz, Omega och Tiffany & Co. i prestige-/lyxsegmentet. Longines, Rado och Union Glashütte i högkvalitetssegmentet. Tissot, Calvin Klein, Certina, Mido, Hamilton och Balmain i mellansegmentet och Swatch och Flik Flak i bassegmentet.

hamilton watch ad

Reklam från ”Electric railway journal” (1908)

hamilton watch ad 2

Reklam från ”Baltimore and Ohio employees magazine” (1920)

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *