Sommarinspiration: Urban Safari

Det är snart två månader sedan Sir Roger Moore somnade in efter en tids sjukdom vid en ålder av 89 år. Sir Roger Moore är kanske främst känd från sin roll som James Bond mellan åren 1973 och 1985, men även i rollen som Simon Templar i TV-serien Helgonet och i Snobbar som jobbar har han lämnat djupa avtryck som skådespelare.

Trots att Sir Roger Moore sällan nämns som en av de bästa eller mest stilfulla i rollen som James Bond är han den som gjort rollen flest gånger (sju filmer) och som dessutom innehaft den under längst tid (12 år). Detta samt det faktum att han var en av de mest framträdande manliga skådespelarna under 1960- och 1970-talet i rollen som Simon Templar och Lord Brett Sinclair gör att han är en av de män som förtjänar att nämnas bland 1900-talets stora stilikoner.

I ovan nämnda roller hamnar ofta det välskräddade modet i fokus när man pratar om det arv som dessa filmer efterlämnar. När det gäller Sir Roger Moore är det dock en annan typ av stil som jag associerar med honom. Något som särskiljer honom från de flesta andra skådespelare i historien – nämligen förmågan att klä sig i det som man kallar ”Safari-looken”.

Innan Roger Moore började klä sig i safariskjorta i alla möjliga sammanhang var denna klädsel något som man främst förknippade med jakt på den afrikanska savannen. Roger Moore kan således sägas vara en av de som haft störst inflytande på det som man idag kallar Urban Safari – användande av klädsel med inslag av safarimodet i stadsmiljö.

Det är också därifrån vi hämtar inspirationen till dagens inspirationskollage, där Safari-modet kombineras med några av Sir Roger Moores mest ikoniska accessoarer från de filmer han medverkade i.

Safariskjorta: Westley Richards & Co.

Bomullströja: Merz b. Schwanen 

Byxor: Oliver Spencer

Skor: Tod’s 

Bil: Volvo P1800

Parfym: Guerlain Jicky

Klocka: Hamilton Pulsar P2 2900

Roger Moore i safarijacka filmen Octopussy från 1983.

I Moonraker från 1979.

I Bondfilmen The Man with the Golden Gun från 1974.

Redan i serien Helgonet syntes Roger Moore med jämna mellanrum i safarijacka. Här med en safarijacka i mocka.

Volvos P1800-modell fick stor popularitet genom TV-serien Helgonet, där Roger Moore körde en vit P1800 med registreringsnumret ST 1, där ST stod för Simon Templar.

Volvo P1800 var en sportbil som tillverkades från 1961 fram till 1973, varav de sista åren som Volvo 1800 ES. Volvo hade tidigare byggt sportbilen Volvo Sport med internbeteckningen P1900, men det var med P1800 som man nådde framgång med sportbilskonceptet. Volvokonsulten och projektledaren Helmer Petterson var drivande för projektets tillblivelse. Bilen ritades av Helmer Pettersons son Pelle Petterson som vid tillfället var praktikant på det italienska designföretaget Frua i Turin. Företaget hade startats av Pietro Frua (1913-83) strax före andra världskriget, och Frua hade ett finger med i spelet då P1800 skapades. Hans sextiotalsbilar hade just den typiskt italienska och skulpturala elegansen, som även kännetecknar P1800.¹

I Roger Moores debut som James Bond, i filmen Live and Let Die från 1973, syns han bära en digitalklocka från amerikanska klocktillverkaren Hamilton i inledningsscenerna. Modellen gick under namnet Pulsar P2 2900 LED och var en av pionjärerna bland digitala klockorna på marknaden. Hamiltons Pulsar P2 var en mycket tekniskt avancerad klocka vid denna tidpunkt, även om den med dagens standard inte innehöll speciellt många funktioner. Den var främst konstruerad av kunna visa tiden genom att en LED-lampa visade tiden när man tryckte på en knapp på sidan av klockan. Trots sina begränsningar blev det världens första framgångsrika och massproducerade digitalklocka. Mer om märket Hamilton finns i detta inlägg.

Det är dock Rolex som kommit att associeras med Bond-filmerna, så också i denna film där Rolex Submariner 5513 får huvudrollen lite senare i filmen.

Sir Roger Moores favoritdoft var fougére-doften Guerlain Jicky, som lanserades år 1889. Jicky är egentligen en kvinnodoft, men det hindrade inte Roger Moore eller flera andra kända män från att använda doften. Bland dessa kan nämnas en annan Bond-skådespelare, Sean Connery. Om det fascinerande märket Guerlain kan man bland annat läsa om i detta inlägg.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *